Baby acne

Misschien heb je er als tiener last van gehad: puistjes. Acne komt echter niet alleen voor bij kinderen die in de puberteit zitten, maar kan ook voorkomen bij baby’s. Sterker nog, baby acne is een van de meest voorkomende babykwaaltjes.

In dit artikel gaan we wat dieper in op baby acne. Zo lees je niet alleen welke soorten acne we onderscheiden bij baby’s, maar ook hoe baby acne ontstaat en wat de symptomen van baby acne zijn. Tot slot lees je ook wanneer je met jouw baby naar de dokter moet vanwege de acne en hoe je zelf op de juiste manier met de puistjes van je kindje om kunt gaan.

Baby acne: een veelvoorkomend babykwaaltje

Er zijn vele verschillende babykwaaltjes. Denk hierbij aan luieruitslag en berg, maar ook aan acne. Niet ieder kindje krijgt te maken met acne. Heb je geluk, dan krijgt jouw kindje geen puistjes. Toch is het goed om je hier wel op voor te bereiden. Acne komt namelijk veel voor bij pasgeboren kindjes.

Goed om te weten: acne is niet schadelijk of gevaarlijk voor je pasgeboren kindje. Ook is het niet zo dat als je kindje op jonge leeftijd acne heeft, hij of zij hier later ook last van krijgt. Natuurlijk is deze kans aanwezig, maar het is in ieder geval geen vast gegeven.

Twee soorten acne bij baby’s

Er zijn twee soorten baby acne, namelijk erythema neonatorum toxicum of ENT en acne neonatorum. Erythema neonatorum toxicum of ENT komt bij 30 tot 70 procent van de pasgeboren kindjes voor. Deze vorm van acne is enkele dagen na de bevalling zichtbaar en blijft ongeveer vijf tot zeven dagen zichtbaar. In slechts enkele gevallen houdt ENT enkele weken of enkele maanden aan.

Acne neonatorum is een vorm van acne die meer lijkt op de acne die pubers krijgen. Vertaal je deze naam, dan krijg je letterlijk de term ‘acne bij pasgeborenen’, ofwel jeugdpuistjes bij pasgeborenen. Deze vorm van baby acne komt minder voor dan ENT.

De oorzaak van acne

Wat de achterliggende oorzaak is van ENT, is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond. Wel denken experts de oorzaak van deze variant van baby acne te weten. Zij denken dat deze variant van acne veroorzaakt wordt door een allergische reactie van de huid van je kindje.

De acne zou bijvoorbeeld een reactie kunnen zijn op de nieuwe omgeving van je baby. In plaats van vruchtwater, komt de huid van je kindje na de bevalling ineens in aanraking met lucht. Het is niet zeker, maar dit zou voor acne kunnen zorgen. Het is in ieder geval niet zo dat ENT een allergische reactie is op voeding of babyolie. Dit verband is in ieder geval nooit aangetoond in diverse medische onderzoeken.

Acne bij pasgeborenen, ofwel acne neonatorum, ontstaat op dezelfde manier als jeugdpuistjes bij pubers. Bij mensen met acne zijn de talgkliertjes in de huid voor langere tijd ontstoken. Deze ontsteking in de talgklieren wordt doorgaans veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren, bijvoorbeeld voor een specifiek hormoon in het lichaam of voor meerdere hormonen die in het lichaam aanwezig zijn. Door de verhoogde gevoeligheid van de talgklieren, wordt er te veel talg geproduceerd. Hierdoor gaan de poriën verstopt zitten en ontstaan er kleine vetbultjes. Dit zijn de puistjes die je bij je kindje ziet.

Kortom, heeft jouw kindje acne neonatorum, dan zijn de talgkliertjes in de huid overgevoelig. Hierdoor ontstaan dezelfde puistjes die je soms bij tieners ziet. Als je kind ouder is, kan hetzelfde probleem nog eens opspelen. Toch is dit zeker geen feit. Je kindje kan acne neonatorum hebben, zonder later jeugdpuistjes te krijgen. Andersom is dit ook mogelijk. Dan heeft je kindje nooit acne neonatorum gehad, maar krijgt hij of zij later wel jeugdpuistjes.

De symptomen van acne

De bultjes die je kindje krijgt als hij of zij te maken krijgt met ENT, zijn erg herkenbaar. Deze zitten voornamelijk in het gezicht van je kindje, maar kunnen ook in de hals, op de schouders of elders op de huid zitten. De bultjes zijn lichtgeel en wit. Ze voelen vast aan en zijn ongeveer één tot drie millimeter groot. Sommige bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes of puistjes, andere bultjes niet.

Heeft je kindje acne neonatorum? Dan zien de puistjes er iets anders uit. De puistjes die je kindje bij deze vorm van baby acne krijgt, zitten voornamelijk op de wangen. Ze zien er echt uit als puistjes, zoals je die misschien zelf vroeger ook hebt gehad. Je kindje kan rode bultjes krijgen, maar ook puistjes met een witte kop en zelfs mee-eters. Vaak zitten er meerdere puistjes bij elkaar.

Wanneer naar de dokter?

Ontstaan er in de eerste week na de geboorte puistjes op het gezichtje van je kindje? Dan hoef je niet direct naar de dokter. Zeker als de puistjes ook op andere plekken op het lichaam voorkomen, is er niets aan de hand. Wacht het even af en je ziet de puistjes vanzelf verdwijnen. En lijken de puistjes erger te worden? Dan hoef je alsnog niet naar de dokter. Ook dit is normaal bij ENT.

Het is wel verstandig om naar de huisarts te gaan als je kindje veel later dan direct na de bevalling puistjes krijgt, bijvoorbeeld na enkele maanden. Ook is een bezoekje aan de dokter verstandig als de puistjes van je baby veel groter worden dan drie millimeter of als je kindje mee-eters krijgt, naast de standaard puistjes van baby acne.

Ook is het beter naar de plaatselijke dokter te gaan met je baby als er felgele korsten ontstaan op de puistjes, zeker als deze voornamelijk rond de neus en de mond zitten. En zie je met vocht gevulde blaasjes op de huid van je kindje? Dan is een bezoekje aan de huisarts ook verstandig. Dit kan namelijk duiden op een andere huidaandoening dan acne. Verder onderzoek door een dokter is in dit geval gewenst.

Goed omgaan met acne bij je kindje: 3 tips

Als je kindje acne heeft, is er niets aan de hand. Wacht het even af en je ziet de bultjes vanzelf verdwijnen. Wel is het belangrijk om, op het moment dat je rustig wacht tot de bultjes minder worden, op de juiste manier om te gaan met de puistjes. Verkeerd handelen kan de puistjes namelijk erger maken. In onderstaande drie tips lees je wat je wel en juist niet moet doen bij baby acne.

Blijf van de puistjes af

Het is erg belangrijk dat je de puistjes van je kindje niet kapot maakt, bijvoorbeeld door ze open te krabben of uit te knijpen. Dit kan de puistjes namelijk erger maken, zowel bij ENT als bij acne neonatorum. Al is het soms moeilijk: blijf van die puistjes af!

Laat smeersels links liggen

Misschien heb je nog een heel goed middeltje tegen acne… Laat dit middeltje links liggen! De huid van je kindje kan prima zelf herstellen van die baby acne. Smeersels kunnen de problemen verergeren. Alleen als de arts een bepaald smeersel voor heeft geschreven voor de acne van je kindje, gebruik je dit middeltje om de puistjes te verminderen. Op eigen initiatief gebruik je helemaal geen smeersels of lotions.

Voel je niet schuldig

Je kunt er niets aan doen dat je kindje ENT of acne neonatorum heeft. Voel je er dan ook vooral niet schuldig over. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je kindje last heeft van de acne. Hij of zij voelt hier namelijk niets van. Wacht gewoon even af, voel jezelf vooral niet vervelend over de acne en de puistjes verdwijnen vanzelf. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan ga je gewoon even met die kleine naar de dokter. Je schuldig voelen helpt in ieder geval niet!