Diarree

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij baby’s, is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook belangrijk de gezondheid van je kindje goed in de gaten te houden als hij of zij dit heeft.

In onderstaand artikel lees je meer over diarree. Niet in het algemeen, maar specifiek over diarree bij baby’s. Heeft jouw baby op dit moment een waterige en dunne ontlasting? Dan lees je in onderstaande tekst hoe dit komt en wat je in dit geval moet doen.

Wat is diarree?

We spreken van diarree als de ontlasting dunner en waterrijker is dan normaal. Ook komt de ontlasting vaker als je kindje diarree heeft. Heeft je kindje eenmalig een wat dunnere ontlasting? Dan is er niet direct sprake van diarree. Heeft je kindje echter veel vaker ontlasting dan normaal en is de ontlasting beduidend dunner en waterrijker dan je gewend bent? Dan heeft hij of zij het wel.

De mogelijke oorzaken van diarree

Er zijn vele mogelijke oorzaken. Je kindje kan het bijvoorbeeld krijgen door de voeding die hij of zij gegeten heeft, maar ook door een infectie. Hieronder zetten we alle mogelijke oorzaken voor je op een rijtje.

 • Te veel voeding
 • Te weinig voeding
 • Het eten van voeding met een verkeerde samenstelling
 • Te vroege introductie van bijvoeding
 • Verkeerde hygiëne
 • Voedselovergevoeligheid
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen
 • Het eten van bedorven voeding
 • Een infectie van het maagdarmkanaal
 • Een infectie van de luchtweg
 • Een infectie van de urineweg

Soms kun je wel achterhalen waar de het door veroorzaakt is, vaak is dit niet zo gemakkelijk. Je kindje kan bijvoorbeeld ook overgevoelig zijn voor bepaalde voeding, zonder dat je dit weet. Je komt hier pas achter als je kindje deze voeding vaker eet en iedere keer weer last krijgt van diarree.

Wanneer naar de dokter met diarree?

Als je als volwassene langere tijd diarree hebt, hoef je niet direct naar de huisarts. Bij jonge kinderen en zeker bij baby’s is dit anders. Jonge kinderen en baby’s kunnen namelijk sneller uitdrogen en dit is gevaarlijk. Daarom worden er voor jonge kinderen en baby’s andere richtlijnen gehanteerd bij het wel of niet bezoeken van de dokter bij diarree.

Heeft je kindje twee voedingen overgeslagen? Dan is er een grote kans op uitdroging, ook als je hem of haar veel te drinken geeft. Daarom is het in dit geval verstandig naar de dokter te gaan. En heeft je kindje niet alleen diarree, maar moet hij of zij ook overgeven? Dan is het ook verstandig de dokter te bezoeken. Ook in dit geval is de kans op uitdroging namelijk groter.

Tot slot ga je altijd naar de dokter als je kindje koorts heeft, suf is en/of bloed of slijm bij de ontlasting heeft.

Diarree en uitdroging

Als je kindje dunne ontlasting heeft en niet voldoende drinkt, kan hij of zij uitdrogen. Zeker bij kinderen die jonger zijn dan 2 jaar oud, is het belangrijk om alert te zijn op uitdroging. Zij drogen namelijk sneller uit dan oudere kinderen.

Je kunt uitdroging bij je kindje herkennen aan de volgende symptomen:

 • Niet of weinig plassen.
 • Opvallend donkere urine.
 • Voortdurende dorst en/of een opvallend droge mond.
 • Sufheid.
 • Een snelle ademhaling en/of hartslag.
 • Koude armen en benen.
 • Diepliggende ogen.

Til eens een huidplooitje van je kindje op. Blijft deze even ‘staan’ na het loslaten? Dan is de kans op uitdroging groot. Ga in dit geval direct naar de dokter, want uitdroging kan erg gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Drinkt je kindje goed, plast hij of zij regelmatig en huilt hij of zij met dikke tranen? Dan hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging. Als je kindje voldoende drinkt en bovendien voldoende vocht uitscheidt (in de urine of door te huilen), is de kans op uitdroging klein.

Tips voor diarree bij borstvoeding

De meeste kinderen die borstvoeding krijgen, hebben nooit last van diarree. Dit komt simpelweg omdat borstvoeding precies de juiste verhoudingen heeft voor jouw gevoelige kleintje. Toch kan het voorkomen dat je kindje toch diarree krijgt, ook al geef je hem of haar altijd borstvoeding. In dit geval kun je onderstaande tips gebruiken om hier op de juiste manier op te reageren.

Blijf borstvoeding geven

Om uitdroging te voorkomen, blijf je je kindje borstvoeding geven. Wel kun je ervoor kiezen een iets ander schema aan te houden bij het geven van borstvoeding, door je kindje vaker en korter aan te leggen.

Drink zelf ook genoeg

Je kindje moet genoeg drinken, maar zelf heb je ook wat extra vocht nodig als je kindje diarree heeft en je hem of haar borstvoeding geeft. Ook is het beter prikkelende en laxerende voedingsmiddelen te mijden als je kindje dunne ontlasting heeft. De voeding die jij eet, komt deels namelijk in de borstvoeding terecht. Eet je prikkelende en laxerende voeding, dan heeft je kindje hier last van.

Geef je kindje ORS

Als de dokter het goed vindt, kun je je kindje na iedere waterdunne ontlasting ORS geven. Dit doe je tot de het duidelijk minder is geworden. Let op: geef ORS nooit zonder goedkeuring van je dokter. Dit middeltje is niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om het toedienen van dit medicijn te bespreken met een expert voor je dit inderdaad doet.

Tips voor diarree bij flesvoeding

Geef je jouw kindje geen borstvoeding, maar flesvoeding? Dan raadpleeg je onderstaande tips als hij of zij last heeft van een dunne en waterige ontlasting.

Blijf flesvoeding geven

Ook als je kindje ernstige diarree heeft, blijf je dezelfde hoeveelheid flesvoeding geven. Wel kun je wat vaker flesvoeding geven, zodat je per keer minder kunt geven. Tussen twee voedingen in hanteer je een rustperiode van twee tot drie uur.

Verdun de flesvoeding niet

Diarree ontstaat door een storing in de spijsvertering. Veel moeders weten dit en willen hun kindje helpen de flesvoeding te verteren. Dit doen ze door de flesvoeding te verdunnen. Dit lijkt een goed idee, maar je kunt flesvoeding beter niet verdunnen. Doe je dit wel, dan is de kans op diarree juist groter. Geef gewoon de flesvoeding zoals je deze gewend bent om te geven.

Geef je kindje ORS

Het middeltje ORS helpt uitdroging te voorkomen. Iedere keer als je kindje dunne en waterige ontlasting heeft, kun je dit middel toedienen. Doe dit wel alleen in overleg met je arts. ORS is niet gevaarlijk, maar je moet het wel op de juiste manier en op het juiste moment gebruiken. Daarom is het verstandig altijd eerst met je dokter te overleggen voor je jouw kindje ORS geeft bij diarree.

Diarree voorkomen: 3 belangrijke tips

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je in dit artikel niet alleen enkele tips om diarree te verminderen, maar ook om deze dunne en waterige ontlasting te voorkomen bij je kindje.

Tip 1: zorg voor een goede persoonlijke hygiëne bij jezelf en bij je kindje

Door een slechte persoonlijke hygiëne kan je kindje te maken krijgen met diarree. Let goed op je persoonlijke hygiëne en je kunt veel leed voorkomen. Was bijvoorbeeld altijd je handen na het verschonen van je kindje, maar ook als je zelf naar de wc bent geweest. Maak ook regelmatig het flesje van je kindje goed schoon.

Tip 2: bewaar eten altijd in de koelkast

Bewaar je eten (tijdelijk) buiten de koelkast, kan is het risico op een besmetting door bacteriën groter. Omdat baby’s gevoeliger zijn voor bacteriën, is de kans op diarree bij hen hierdoor groter.

Tip 3: let op de verhouding van voeding en water

Gebruik je te veel water, dan is de kans op diarree groter. En ligt het niet aan de verhouding van voeding en water? Dan helpt het misschien om de voeding van je kindje niet klaar te maken met standaard kraanwater, maar met gekookt water of met bronwater.