Eczeem

Eén op de tien baby’s heeft er last van: eczeem. Het is een veel voorkomend

babykwaaltje dat veel verschillende oorzaken kent en in verschillende vormen voorkomt. Gelukkig is deze huidaandoening goed te behandelen en kan je als ouder zelf ook al een en ander ondernemen om eczeem bij je baby te voorkomen. Dat is niet alleen prettig voor je baby, maar ook voor jou!

Eczeem, wat is het precies?

Eczeem is jeukende huiduitslag. Deze huiduitslag is vaak te herkennen aan rode, schilferige plekken op de huid, maar kan ook in de vorm van kloven, korstjes, bultjes of zwelling voorkomen. Bij baby’s komt eczeem vaak voor in het gezicht (meestal op de wangen en het voorhoofd), op de hoofdhuid en de romp. Bij oudere kinderen daarentegen ontstaan eczeemplekken vaak in de knieholten, aan de binnenkant van de ellenbogen, enkels, polsen en nek. Eczeem kan zowel droog als vochtig zijn. Het levert in ieder geval veel irritatie op, zowel bij je kindje als bij jou. De kans is groot dat je baby zich gaat krabben en zie dat maar eens te voorkomen.

Verschillende soorten eczeem

Er bestaan verschillende soorten eczeem, maar de drie eczeemsoorten die het meest bij baby’s voorkomen zijn seborrhoïsch eczeem, contacteczeem en atopisch eczeem. Hoe kan je deze soorten herkennen?

Seborrhoïsch eczeem is een type eczeem dat vooral voorkomt op de behaarde hoofdhuid en in het gezicht. Bij baby’s ontstaat dit soort eczeem vaak tussen de zesde en achtste week na de geboorte. Na een paar maanden verdwijnt de eczeem weer. Seborrhoïsch eczeem wordt ook wel ‘berg’ genoemd.

Bij Contacteczeem krijgt je kindje eczeem als hij of zij met een bepaalde stof of een bepaald materiaal in aanraking is geweest? Deze allergische reactie veroorzaakt in dat geval contacteczeem. De huiduitslag ontstaat vaak enkel op de plekken waar de huid met de stof of het materiaal in aanraking is gekomen.

Bij Atopisch eczeem gaat het om een ontsteking van de huid. Dit soort eczeem is ook bekend onder de naam constitutioneel eczeem. Atopisch en constitutioneel duiden echter allebei op hetzelfde: beide woorden willen zeggen dat de huidaandoening erfelijk is. Atopisch eczeem kan drie maanden na de geboorte ontstaan. Sommige kinderen groeien na een aantal jaar over de huidaandoening heen.

Oorzaak van eczeem bij baby’s

Zoals hierboven al kort aangegeven is, kan eczeem veroorzaakt worden door een allergische reactie of te maken hebben met erfelijke aanleg ervoor. Heb jij of heeft jouw partner last van eczeem? Dan is de kans groot dat jullie kindje ook eczeem krijgt. De huid van jullie baby is in dat geval minder goed in staat om vocht vast te houden en droogt dan sneller uit. De beschermende werking van de huid gaat op deze manier verloren. Er zijn veel prikkels waar een babyhuid extreem op kan reageren. Zo kan warm weer, en dus ook zweten, de huid irriteren, waardoor eczeem ontstaat. Ook stress, (geparfumeerde) wasmiddelen, zeep of shampoo, kleding met ruwe vezels of een ziekte kunnen eczeem veroorzaken. Vermoed je dat het eczeem van jouw kindje een allergische reactie op een bepaalde stof is? Probeer dan eens te achterhalen op welke stoffen of materialen de huid van jouw baby zo heftig reageert. Kom je daar zelf niet achter? Ga dan even naar de huisarts. Hij of zij kan een allergietest uitvoeren. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat eczeem besmettelijk is. Als jij last hebt van eczeem, kan jij je kindje niet besmetten (en andersom ook niet). Je kunt elkaar dus gewoon aanraken en knuffelen.

Hoe kan je eczeem bij een baby voorkomen?

Je kan je kindje wel zeggen dat hij of zij niet moet krabben, maar een baby begrijpt dat natuurlijk niet. Gelukkig kan je als ouder wel op een andere manier actie ondernemen om eczeem bij je kindje te voorkomen of te verhelpen.

  • Een eczeemhuid droogt snel uit en daarom is het belangrijk om deze vet te houden met bijvoorbeeld een speciale babycrème. Let er in de winkel of bij de apotheek op dat de crème dermatologisch getest is, vrij is van parfum en geschikt is voor de (extreem) droge huid.
  • Ook is het verstandig om je baby niet al te vaak in bad te doen. Water droogt de huid namelijk uit en dat kan een eczeemhuid niet gebruiken. Twee keer per week badderen is voor een baby meer dan voldoende. Na het badderen kan je je kindje met een zachte handdoek droogdeppen. Probeer wrijven te vermijden, want daardoor kan de huid verder beschadigen.
  • Ook is het verstandig om zoveel mogelijk katoenen kleding voor je kindje te kopen. Katoen is luchtdoorlatend, waardoor de huid beter kan ademen. Een ruwe stof als wol kan je beter vermijden als je baby een gevoelige huid heeft.
  • Ga ook elke dag naar buiten met je dochter of zoon, zeker als de zon schijnt. Zonlicht doet de eczeemhuid namelijk goed!
  • Heb je een huisdier in huis? Probeer het contact tussen het dier en de baby (tijdelijk) te vermijden. Misschien ontdek je dat je kindje allergisch is voor de hond, kat of cavia.
  • Wanneer jouw kindje eczeem heeft, is de kans groot dat hij of zij zichzelf gaat krabben. Probeer daarom de nageltjes van je baby kort te houden en eventueel wantje of sokjes over zijn of haar handjes te doen. Zo zal de eczeemhuid niet verder beschadigen. Ook kan je je kindje afleiden als je ziet dat hij of zij zich wil gaan krabben. Dit kan door muziek op te zetten, een stuk speelgoed te geven of samen door de kamer te gaan dansen.

Blijft het eczeem maar aanhouden, werken de crèmes van de drogist of de apotheek niet of denk je dat je baby een voedselallergie heeft? Dan is het een goed idee om eens naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan bepalen of de huiduitslag echt wel eczeem is en eventueel een allergietest uitvoeren. Een geruststelling is dat eczeem wel chronisch kan zijn, maak vaak goed te behandelen is!