Een luchtweginfectie bij je baby

na maandenlang zwanger geweest te zijn, ben je eindelijk bevallen van je eerste baby. Jij en je partner willen het beste voor je kindje en doen jullie uiterste best om goed voor de baby te zorgen. Na een aantal maanden begint de kleine toch last te krijgen van de luchtwegen en besluit je om langs de dokter te gaan. Eenmaal daar blijkt het om een luchtweginfectie te gaan.

Een luchtweginfectie baby

Wanneer je bij de dokter zit en hoort dat je baby een luchtweginfectie heeft, schrik je je een hoedje. Je wilt alles weten en vooral hoe je dit probleem zo snel als mogelijk kan verhelpen. Ook de dokter valt het op dat je erg bent geschrokken en vertelt je dat een luchtweginfectie baby erg veel voorkomt. Dit stelt je al enigszins gerust, maar eenmaal thuis wil je het liefst alles weten over de luchtweginfectie van je baby.

Wat houdt een luchtweginfectie baby in?

De luchtweginfectie die bij een baby het meest voorkomt, is een infectie van de bovenste luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, oren, keel en bijholten. De andere luchtwegen bestaan uit longweefsel en longblaasjes. Doordat een luchtweginfectie bij een baby meestal voorkomt in de bovenste luchtwegen, zijn de symptomen goed te herkennen. Zo krijgen de meeste baby's bij een bovenste luchtweginfectie te maken met verkoudheid, hoesten, niezen en koorts. In sommige gevallen komt hier ook nog oorpijn, keelpijn, diarree en benauwdheid bij. Echter bij een onderste luchtweginfectie zijn de klachten anders. Hierbij heeft de Baby te maken met pijn op de borst, hoofdpijn, keelpijn, hevige koorts, slijm/bloed ophoesten en vermoeidheid.

Hoe ontstaat een luchtweginfectie baby

Een luchtweginfectie ontstaat door een virus of bacterie die zich ergens in de luchtwegen nestelt. Dit virus heeft de baby in zich gekregen door aanraking of inademing. Bij baby's is een virus het vaakst de boosdoener. Echter zijn er wel twee soorten luchwegtinfecties, namelijk de acute en chronische variant. De acute variant is van korte duur, maar de chronische variant is wanneer een baby er een lange tijd last van heeft. Hierbij kun je denken aan astma en COPD. De chronische variant is dan ook een stuk lastiger te behandelen en zal niet van zelf overgaan. In veel gevallen blijft deze variant de rest van zijn of haar leven bij de persoon. Echter zijn er tegenwoordig erg veel middelen beschikbaar die de klachten van een chronische luchtweginfectie verminderen. Daarnaast is het niet iets dodelijks en kan je baby er makkelijk heel oud mee worden. Wanneer je baby te maken heeft met een luchtweginfectie, is het wel van belang dat je de baby goed verzorgd.

Hoe behandel je een luchtweginfectie

Een luchtweginfectie bij de bovenste luchtwegen, verdwijnt meestal vanzelf. In de meeste gevallen is er dan ook geen behandeling nodig. Wel kunnen de klachten verminderd worden door pijnstillers, neusspray en hoestdrank. Mochten de klachten extremer worden, of langer aanhouden dan is het verstandig om contact met de dokter op te nemen. Bij een luchtweginfectie bij de onderkant van de luchtwegen, zijn vaak heviger. Daarnaast vindt een chronische luchtweginfectie vaak plaats in het onderste gedeelte. De behandeling hiervan varieert per infectie. Wel is het handig om als je baby langdurig last heeft van een luchtweginfectie, dit te laten onderzoeken.

Beter voorkomen dan genezen

Het menselijk lichaam is in staat om infecties uit de weg te ruimen, voordat je er erg in hebt. Echter is het wel van belang dat het lichaam van de baby over een goede weerstand beschikt. Wanneer een baby een goede weerstand heeft, dan zal hij minder snel een luchtweginfectie oppakken. Om de kans te verkleinen dat je baby te maken krijgt met een luchtweginfectie, kun je de weerstand van je baby vergroten. Doormiddel van de juiste voeding, versterk je de weerstand van je baby. Ook kun je voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je baby iets oploopt. Dit kun je doen door ze niet met iedereen in contact te laten komen. Een gezonde leefomgeving voor kinderen en vooral voor baby's is erg belangrijk. Echter zul je het nooit helemaal kunnen voorkomen en is het af te raden om te overdrijven in de maatregelen.

Je baby heeft een luchtweginfectie, wat nu?

Na je baby goed in de gaten gehouden te hebben, kom je erachter dat hij of zij waarschijnlijk een luchtweginfectie heeft. Het is dan van belang dat je de situatie zelf zo lang mogelijk in de gaten houdt en ervoor zorgt dat je baby genoeg rust krijgt. Ga vooral niet te snel naar de dokter en kijk eerst even aan hoe het uitpakt. Mocht het nu echt niet goed gaan met je baby dan is het wel raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Hierdoor kan er met zekerheid worden vastgesteld wat er aan de hand is. Daarnaast is het aan te raden om de baby te masseren. Hierdoor is de baby meer op zijn of haar gemak en zal hij of zij minder snel huilen.