Huilen na de voeding

Iedere baby is anders. Het ene kindje is slaperig na het voeden, de andere baby is hartstikke vrolijk en kan niet ophouden met lachen. Andere kindjes moeten regelmatig – of zelfs altijd! – huilen als ze voeding hebben gehad. Valt jouw baby onder de laatste categorie? Dan kunnen hier diverse oorzaken voor zijn. Op deze pagina lees je hier meer over.

De mogelijke oorzaken van huilen na de voeding

Als jouw kindje eenmalig moet huilen na de voeding, is er niets aan de hand. Je hoeft je in dit geval geen zorgen te maken. Het achterhalen van de oorzaak van het huilen na de voeding is in dit geval ook niet noodzakelijk. Moet je kindje echter altijd huilen als je hem of haar gevoed hebt? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Er zijn diverse mogelijke oorzaken van het huilen na de voeding. Deze worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Je kindje heeft nog honger

Als je kindje honger heeft, laat hij of zij dit merken door even flink te huilen. Heb je je kindje net gevoed? Dan kan het zo zijn dat hij of zij toch nog honger heeft. Als dit het geval is, kan je kindje dit laten merken door ook na de voeding een flinke keel op te zetten. Heb je écht (meer dan) voldoende voeding gegeven? Dan huilt je kindje waarschijnlijk om een andere reden.

Je kindje heeft darmkrampjes

De meeste kindjes die huilen na de voeding en dit niet doen omdat ze nog honger hebben, hebben last van darmkrampjes. Zeker pasgeboren baby’s hebben hier vaak last van. Dit komt omdat het maagdarmstelsel bij pasgeboren kindjes nog niet volledig ontwikkeld is. Omdat het maagdarmstelsel nog in ontwikkeling is, kan de voeding nog niet goed opgevangen en verteerd worden. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan na het voeden.

Hier kun je niets aan doen als ouder. Je voelt je misschien schuldig als je kindje darmkrampjes heeft na het voeden, maar dit ligt niet aan jou. Overigens gaan darmkrampjes ook vanzelf over. Als het maagdarmstelsel beter ontwikkeld is, heeft je kindje al snel minder last van darmkrampjes. Hierdoor zal hij of zij beduidend minder snel huilen na de voeding.

Moet je kindje niet alleen huilen na de voeding, maar trapt hij of zij ook met de voetjes? Dan is de kans groot dat je kindje last heeft van darmkrampjes. Ook als je kindje het lichaam veel strekt, is de kans op darmkrampjes groot.

Je kindje heeft een koemelkallergie

Tot slot kan je kindje ook huilen na de voeding omdat hij of zij te maken heeft met een koemelkallergie. Door de allergie voor koemelk, heeft je kindje diverse klachten na het voeden. Door deze klachten gaat je kindje huilen.

Overigens komt een koemelkallergie niet veel voor, namelijk bij slechts 2 tot 3 procent van de baby’s. Is het huilen na de voeding echter niet te verklaren door darmkrampjes of heeft je kindje ook last van luchtweg- en/of huidproblemen? Dan is de kans wel aanwezig dat je kindje allergisch is voor koemelk. In dit geval is het verstandig even naar de huisarts of het consultatiebureau te gaan. Een expert kan de eventuele allergie verder onderzoeken.

Naar de dokter?

Als je kindje af en toe huilt na de voeding, is er niets aan de hand. Dit is normaal en kan komen door honger, maar ook omdat je kindje last heeft van darmkrampjes. Moet je kind altijd huilen na de voeding of heb je moeite je kindje te voeden, simpelweg omdat hij of zij niet meer gevoed wil worden? Dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan. De dokter kan onderzoeken waar je kindje last van heeft en een eventuele behandeling opstarten.

Ook als je vermoedt dat jouw baby een koemelkallergie heeft, is het verstandig naar de dokter te gaan. Bij een koemelkallergie moet je kindje niet alleen huilen na de voeding, maar heeft hij of zij ook duidelijk last van de maag en/of de darmen, de luchtwegen en eventueel van uitslag op de huid. De dokter zal onderzoeken of je kindje inderdaad allergisch is voor koemelk. Is dit het geval, dan krijgt je baby voortaan andere voeding (zonder koemelk) en zullen de klachten vanzelf verminderen en uiteindelijk verdwijnen. Zo zal je kindje al snel niet meer huilen na de voeding.

Darmkrampjes verminderen: 5 tips

De meeste baby’s huilen na de voeding omdat ze last hebben van darmkrampjes. Is dit bij jouw kindje ook het geval? Gebruik dan onderstaande tips om die vervelende krampjes te verminderen bij je kleine.

1. Voed je kindje vaker

Je kunt de darmkrampjes van je kindje verminderen door hem of haar iets vaker te voeden en per keer minder baby voeding te geven. Hoe meer voeding je geeft, des te groter de kans op darmkrampjes.

2. Neem even pauze tijdens het voeden

Je kunt de krampjes van je kindje ook verminderen door tijdens het voeden even pauze te nemen. Als de voeding die je hebt gegeven goed gezakt is, ga je door met voeden.

3. Laat je baby tijdens én na het voeden boeren

De meeste ouders laten hun kindje boeren na het voeden. Dit helpt zeker bij het voorkomen en verminderen van darmkrampjes, maar het is ook zeker verstandig je kindje tijdens het voeden even te laten boeren. Zo heeft je baby nog minder last van krampjes na het voeden.

4. Leg je kindje na het voeden op je arm

Bovendien kun je darmkrampjes verminderen door je kindje na het voeden even op je arm te leggen, op zijn of haar buikje. Dit lijkt misschien geen comfortabele houding, maar je kindje vindt het hartstikke fijn. Bovendien is de kans op vervelende darmkrampjes na het voeden minder erg als je kindje even deze houding heeft aangenomen.

5. Masseer het buikje van je kindje

Moet je kindje huilen door die vervelende krampjes? Masseer zijn of haar buikje dan zachtjes, door met één hand of met beide handen ronddraaiende bewegingen op het buikje te maken. Zo worden de darmen gestimuleerd en worden de krampjes vanzelf minder. Masseer niet te hard, want dit is niet fijn voor je kindje als hij of zij al zo veel last heeft van darmkrampjes. Je kunt beter te zacht masseren dan te hard.

Huilen na de voeding is niet het enige kwaaltje wat baby's kunnen hebben. Voor meer kwaaltjes kun je terecht op de pagina babykwaaltjes