Ontstoken ogen bij je baby

Wanneer je baby een oogprobleem heeft, kan het voor jou en je kind verontrustend zijn. Omdat kleine baby's je niet kunnen vertellen wat pijn doet of wat verkeerd is, is het belangrijk om goed te letten op tekenen van ontstoken ogen. Sommige symptomen kunnen onder meer gezwollen oogleden, tranen, afscheiding of roodheid zijn. Als je dergelijke problemen opmerkt, neem dan voor alle zekerheid contact op met je arts, zodat je baby zo snel mogelijk de juiste zorg krijgt. Wanneer je een lichte roodheid van de oogbol ziet, dan kan dit het gevolg zijn van een milde ontsteking. Normaal gesproken hoeft dit niet behandeld te worden en gaat het vanzelf over. Maar soms kunnen klevende ogen zich ontwikkelen tot conjunctivitis (infectie van het oog). Er kunnen ook een paar ernstigere oorzaken zijn. We zetten ze op een rijtje.

1. Huilen en slapen

Wanneer je baby een ernstige huilbui krijgt, kan hij of zij er gezwollen ogen aan overhouden. Eigenlijk is het net als bij volwassenen: als je heel lang huilt, worden je ogen rood en dik. Deze zwelling wordt veroorzaakt door een grotere hoeveelheid bloed die door het gebied stroomt. Wanneer je baby kalmeert, verdwijnen de wallen ook wel weer. Een baby die in een ongemakkelijke houding of gedurende langere tijd slaapt, kan ook wakker worden met dikke en gezwollen ogen. Bijvoorbeeld als je kindje niet goed heeft geslapen of een zeer onrustige nacht achter de rug heeft.

2. Geblokkeerd traanbuisje

Veel baby's krijgen waterige of plakkerige ogen. Vaak gebeurt dit, omdat hun traanbuisjes zich te langzaam volledig ontwikkelen. Ongeveer één op de vijf baby's wordt geboren met traankanalen, die niet volledig zijn ontwikkeld en die één of beide ogen beïnvloeden. Meestal gaat het niet om een ernstige toestand. Je zult waarschijnlijk wel wat plakkerig materiaal van je baby’s oogje moeten wegvegen. Zolang de oogbal van je baby gezond en wit is en hij of zij er niet al teveel last van heeft, dan is er niets ernstigs aan de hand. Het probleem verdwijnt meestal zodra de traanbuisjes van je baby uitkomen. Dit gebeurt normaal gesproken binnen een paar weken, maar bij sommige baby’s kan het ook enkele maanden duren. De kleverige stof op het oogje van je baby kun je wegvegen met wat vochtige watten, bevochtigd met steriel water (gekoeld, gekookt water). Om de paar uren het traankanaal van je kleintje masseren, met zachte druk op de buitenkant van de neus, kan helpen om blokkades op te lossen het traankanaal helpen zich te ontwikkelen. Als het traankanaal na 12 maanden nog steeds geblokkeerd is, moet je je huisarts raadplegen. Die kan je baby naar een oogspecialist verwijzen. De specialist kan een procedure uitvoeren, waarbij een zeer dun instrument in het traankanaal wordt geplaatst om het te openen.

3. Blefaritis

Het ooglid heeft een olieklier, die soms verstopt en ontstoken kan raken. Het resultaat is blefaritis, die het duidelijkst is tijdens de ochtenduren, na een nacht slapen. De verschijnselen zijn gezwollen oogleden, korstvorming op de wimpers, zachtheid van de oogleden en het gevoel dat er iets in het oog zit. Je baby kan het constant proberen uit te wrijven. Met warme oogkompressen kun je de talg in de talgkliertjes en de korstjes tussen de wimpers zachter maken en gemakkelijker verwijderen. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat de talg in de oogleden smelt en daardoor makkelijker uit de talgklier komt, dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij het aanbrengen van de kompressen. Gebruik een washandje of zakdoek als kompres. De doek moet voldoende warm blijven en dus regelmatig opnieuw met warm water verwarmd worden. Bij hardnekkige blefaritis kan je oogarts een oogzalf voorschrijven met antibiotica, al dan niet met corticosteroïden.

4. Allergie

Allergieën kunnen allerlei problemen veroorzaken en traanogen of rode en/of gezwollen ogen is daar één van. Bij een pasgeboren baby worden er in het ziekenhuis druppels in zijn of haar ogen gebracht om infecties te helpen voorkomen. Deze druppels kunnen ervoor zorgen dat de ogen van je baby de eerste paar dagen opzwellen. Andere irriterende stoffen die een probleem kunnen veroorzaken zijn sigarettenrook, huidschilfertjes van huisdieren, pollen en antibiotica. Soms kan een kind vrij snel een allergie ontwikkelen, dus het is goed te bedenken aan welke stoffen of omstandigheden ze recentelijk zijn blootgesteld.

5. Strontje en talgklierzwelling

Als je kind een zacht rood knobbeltje op het ooglid heeft, kan het een strontje zijn. Een strontje (de medische naam is hordeolum) is een ontsteking in de vorm van een puistje. Het komt vlak langs de rand van het ooglid voor en kan opgezwollen en pijnlijk worden. Soms komt het ook voor in het ooglid. De meeste strontjes zijn pijnlijk en vervelend, maar gelukkig verdwijnen ze binnen een paar dagen zonder medische behandeling. Soms kan je hummeltje ook geconfronteerd raken met een talgklierzwelling. Je ziet dan een knobbel op het ooglid, vergelijkbaar met een strontje. Een talgklierzwelling is groter dan een strontje, maar doet in de meeste gevallen helemaal geen pijn. Het verdwijnt meestal vanzelf als hij met rust gelaten wordt.

6. Oogletsel

Als je kind letsel heeft opgelopen aan het oog of aan het gebied eromheen, kan zwelling optreden. Dit kan de vorm aannemen van een blauw oog, ontsteking, gezwollen ogen, roodheid en dergelijke. Soms kan bij een hoofdwond ook sprake zijn van gezwollen ogen. Het gebeurt ook wel eens dat pasgeboren baby’s met lange vingernagels tijdens de eerste paar dagen van het leven onbewust krassen maken op hun ogen en de omgeving eromheen. Dit kan in enkele gevallen leiden tot een afschilfering van het hoornvlies, die optreedt wanneer het kind de ogen met een vingernagel krast.

7. Conjunctivitis

Als het oog van je baby roze lijkt, dan is er waarschijnlijk sprake van conjunctivitis. Dit betekent dat het bindvlies ontstoken is. Het bindvlies is het membraan dat de oogleden van je baby en het witte deel van zijn oog bedekt. Conjunctivitis kan worden veroorzaakt door een infectie, allergie of irritatie van iets dat in het oog komt. Conjunctivitis kan heel erg jeuken en pijnlijk zijn voor je baby, maar het is zelden ernstig. Als je baby infectieuze conjunctivitis heeft, kan hij rode, pijnlijke, tranende ogen hebben en wakker worden met zijn oogleden aan elkaar geplakt. Het kan in één oog beginnen en zich vervolgens naar het andere oog verspreiden. Infectieuze conjunctivitis wordt veroorzaakt door bacteriën of een virus dat in het oog komt. Het is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden doorgegeven. Je baby kan ook infectieuze conjunctivitis ontwikkelen als hij hoest of verkouden is. Je kunt je baby behandelen door zijn oog te baden met warm water en watten om eventuele korstvorming te verwijderen en zijn oog schoon te houden. Doe dit een paar keer per dag en zorg ervoor dat je je handen voor en na het wassen goed reinigt. Je kunt je baby ook een aantal vrij verkrijgbare oogdruppels geven. Vraag je apotheker om advies over welk middel het meest geschikt is. Je baby zou zich in een paar dagen beter moeten worden. Als de conjunctivitis niet binnen een week of twee weken overgaat of je kleintje veel ongemak bezorgt, breng hem dan naar de dokter. Je arts kan oogdruppels met antibiotica voorschrijven.

8. Neonatale conjunctivitis

Het is goed te weten dat gezwollen ogen of zelfs rode vlekken op het witte deel van de ogen normaal zijn na de geboorte. Dit type gezwollen oog bij baby's zal na een paar dagen verdwijnen. Als je baby minder dan een maand oud is, raadpleeg dan je arts voor advies. Conjunctivitis bij een pasgeborene kan een teken zijn van een ernstiger infectie, zoals chlamydia. De baby loopt een dergelijke infectie bij de geboorte op. De aandoening staat bekend als bacteriële conjunctivitis of oogbindvliesontsteking. Dit probleem kenmerkt zich door rode en gezwollen ogen en significante oogafscheiding. De meest voorkomende oorzaken van dit probleem zijn de geslachtsziekten chlamydia en gonorroe, hoewel herpes dit ook kan veroorzaken. Herpes-ooginfecties komen minder vaak voor dan die veroorzaakt door gonorroe en chlamydia. De moeder heeft mogelijk geen symptomen op het moment van bevalling. Ze kan echter nog wel bacteriën of virussen dragen die dit probleem kunnen veroorzaken. De behandeling bestaat meestal uit de toediening van oogzalf met 0,5% erythromycine. Je pasgeboren baby moet dit binnen 1 uur na de geboorte toegediend krijgen als profylaxe. Wanneer een dergelijke oogontsteking niet wordt behandeld, kan het leiden tot blindheid.

9. Allergische conjunctivitis

Als je baby allergische conjunctivitis heeft, kunnen beide ogen worden aangetast en kunnen ze erg jeuken. Het kan duidelijk zijn wat de oorzaak is; je baby kan zwelling van de ogen of roodheid ontwikkelen bijvoorbeeld net na het aaien van een kat. Je baby kan vatbaar zijn voor allergische conjunctivitis als hij andere allergieën heeft, zoals astma. Jonge kinderen krijgen niet vaak hooikoorts, maar dit kan ook een oorzaak zijn. Breng je baby naar de dokter als je denkt dat hij allergische conjunctivitis heeft. Je arts kan anti-histamine oogdruppels voorschrijven. Het kan ook helpen om een paar keer per dag een koel flanel over het oog van je kindje te plaatsen om het te kalmeren.

10. Irriterende conjunctivitis

Irriterende conjunctivitis kan optreden wanneer iets in het oog van je baby komt, waardoor het rood en pijnlijk wordt. Het wordt vaak veroorzaakt door sigarettenrook, shampoo of chloor uit zwembaden. Het kan ook gebeuren als een chemische stof per ongeluk in de buurt van de ogen van je kleintje wordt gespat, zoals een schoonmaakmiddel voor huishoudens. Als het oog van je baby geïrriteerd is door een chemische stof, controleer dan de verpakking op onmiddellijke noodbehandeling en breng hem naar een spoedeisende hulp.