Oorontsteking bij je baby

Oorontstekingen komen heel veel voor bij baby's. Vooral in de leeftijd tussen zes en achttien maanden hebben kinderen last van een vervelende oorontsteking. In deze blog 'Wat kan je als ouder doen bij een oorontsteking van je baby?' krijg je een kleine handleiding hoe je symptomen van een oorontsteking bij je baby ontdekt en wat je er zelf aan kan doen. Een oorontsteking is niets om je zorgen over te maken en verdwijnt in het algemeen na twee-drie dagen. Een overzicht.

Wat is een oorontsteking in feite bij je baby?

Als je boreling meer huilt dan dit normaal het geval is en regelmatig aan zijn oor trekt, is de kans groot dat je kind last heeft van een oorontsteking. Oorontstekingen ontstaan vaak na een opgelopen verkoudheid. In de meeste gevallen zijn de virussen en bacteriën de grote boosdoeners. De opgelopen infectie zorgt meestal voor een zwelling van de buis van Eustachius. De buis vernauwt en bouwt vocht op achter het trommelvlies, wat heel veel pijn en druk kan veroorzaken. Baby's en jonge kinderen hebben smallere en kortere buisjes dan volwassen personen. Vijf tot tien procent van de baby's ervaart de ontsteking alsof het trommelvlies is gescheurd. Normaal geneest het trommelvlies binnen zeven of veertien dagen en veroorzaakt over het algemeen genomen geen schade met een blijvend litteken aan het gehoor van een baby.

Hoe herken je een oorontsteking en wat zijn de symptomen?

Oorpijn kan niet alleen oervervelend zijn, maar ook bijzonder pijnlijk. Baby's kunnen uiteraard niet vertellen dat ze last hebben van irritante pijnscheuten aan hun oor. Toch kan je enkele verontrustende parameters in acht nemen die wijzen op een oorinfectie bij je baby. Volgende symptomen treden het meeste op:

  • je kind is meer prikkelbaar dan anders
  • de baby trekt regelmatig aan de eigen oor
  • nauwelijks zin om te eten
  • soms treedt koorts op
  • uit het oor loopt vocht weg

Veel voorkomende oorontstekingen zijn er in twee soorten:

  • middenoorontsteking: dat komt voor aan de binnenkant van het trommelvlies
  • buitenoorontsteking: dit komt meestal voor in de gehoorgang dat buiten het trommelvlies is gelegen

Ontsteking van het middenoor

Een middenoorontsteking is het vaakst voorkomend en wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën die vanuit de keelholte in de Eustachiusbuis binnenkruipen. Naarmate de kinderen ouder worden, wordt de buis van Eustachius groter en langer. Hierdoor krijgen de opgroeiende kinderen minder te kampen met een ontstoken oor. Infecties kunnen leiden tot vochtopeenhoping, wat de knagende vervelende pijn veroorzaakt. Dat vocht kan een gesprongen trommelvlies veroorzaken. Niets om je als ouder druk over te maken. Een trommelvlies dat gesprongen is, geneest makkelijk zonder behandeling. Het enige waar je op moet letten is dat er geen andere infectie ontstaat.

Ontsteking van het buitenoor

Het ontstaan van een buitenoorontsteking wordt veroorzaakt door ophoping van vocht in de gehoorgang. Een kwelduivel is vaak vervuild water zoals na het zwemmen. Ook het reinigen van het oor door wattenstaafjes kan zorgen voor een oorinfectie. Een beperkt aantal kinderen krijgt ook een infectie aan de oren door insecten of kralen in het oor te duwen.

Enkele huismiddelen die oorpijn verzacht

Decennialang werd antibiotica door de artsen voorgeschreven bij een oorontsteking. Maar de jongste jaren is de medische wereld hiervan afgestapt. De hoofdreden? Tachtig procent van de kinderen met een oorontsteking geneest na drie dagen zonder dat antibiotica wordt gebruikt. Men wacht nu het genezingsproces af. In het slechtste geval wordt pas na 72 uren een antibioticakuur opgestart. Maar er zijn enkele hulpmiddeltjes die je als ouder kan nemen om de pijn van je kind te verzachten:

Tip 1: Het aanleggen van een warm kompres

Het aanbrengen van een warm kompres gedurende tien tot vijftien minuten over het oor van je baby, kan wonderen verrichten tegen de pijn.

Tip 2: Olie warm maken

Wanneer je denkt dat je kind geen last heeft van een gescheurd trommelvlies of dat er weinig vloeistof uit het oor van de baby loopt, kan je enkele licht verhitte druppeltjes sesamolie of olijfolie in het geïnfecteerde oor aanbrengen.

Tip 3: Laat je kind voldoende drinken

Zorg dat je kind voldoende drinkt of vloeistof inneemt. Door vaak te slikken kan de verstopte buis van Eustachius opnieuw worden geopend en het vocht uit het oor weglopen.

Tip 4: Leg geen kussen onder het hoofd van je baby

Kussens leggen onder het hoofd van je baby is geen goed idee. In plaats daarvan kan je wel als alternatief enkele kussens onder de matras van het kinderbedje leggen.

Het voorkomen van oorontstekingen

Het overgrote deel van de infecties kunnen niet worden voorkomen. Maar er zijn wel stappen die je kan ondernemen om een oorontsteking van je baby te voorkomen.

Zorg dat je kind gevaccineerd is

Maak dat je kind voldoende vaccinaties krijgt om het immuunsysteem te bevorderen. Denk maar aan de prikken voor de griep vanaf zes maanden oud en pneumokokken vaccins.

Het belang van borstvoeding

Het is heel belangrijk dat je borstvoeding geeft aan je baby. Indien het mogelijk is zelfs de eerste zes tot twaalf maanden. Antistoffen in de moedermelk zorgt voor een betere bescherming tegen een oorontsteking en andere medische ziektebeelden.

Voorkom passief roken

Een oorontsteking kan erger en veelvuldiger worden als je je baby blootstelt aan passief roken.

De juiste positionering bij flesvoeding

Het klinkt misschien vreemd, maar de positie bij het geven van flesvoeding speelt een belangrijke rol wanneer je kind een oorontsteking heeft opgelopen. Hou je kind half rechtop zodat de vloeistof niet opnieuw terug vloeit in de buis van Eustachius.