Borstvoeding in het openbaar

Thuis in jouw veilige omgeving de kind aan de borst leggen is geen probleem, je denkt er nog niet over. Maar wanneer je naar buiten gaat en jouw kindje moet voeden, kan dit toch wat onwennig of ongemakkelijk voelen. Je kunt je zorgen maken over de afkeurende blikken van voorbijgangers of het gebrek aan privacy. Toch kun je ook in het openbaar eenvoudig jouw kindje borstvoeding geven. In dit artikel geven wij tips en tricks om het borstvoeden in het openbaar wat eenvoudiger te maken.

Geen gêne

Veel moeders zijn bang voor de afkeurende blikken van voorbijgangers of vervelende opmerkingen. Het eerste wat je hiermee moe doen, is niks van aantrekken. We leven niet meer in 1900 en vandaag de dag hoeft borstvoeding geven in het openbaar echt geen aanstoot te geven. Jouw kindje moet gewoon eten en dat kan met borstvoeding overal. Het is moeder natuur op zijn puurst. Gêne voor borstvoeding geven in het openbaar hoeft echt niet meer. Wanneer mensen er toch aanstoot aan nemen, is dat vervelend voor hun, maar dat betekent niet dat jouw kindje niet mag eten. Doe wat goed is voor jouw baby en dat is voeding wanneer het honger heeft. Vergeet de gêne en denk vooral aan de behoeftes van jouw baby.

Een rustige plek opzoeken

Het is fijn om voor zowel de mama als de baby om een rustige plek op te zoeken voor de voeding. In een druk station kun je nergens echt fijn alleen op een bankje zitten of is het te stressvol voor de baby. Wanneer het te druk is, kan jouw baby afgeleid zijn en slechter gaan eten. Alle prikkels kosten de baby veel energie waardoor de baby moe wordt. Wanneer de baby moe is, is het moeilijker voor de baby om goed te drinken. Ben je op een openbare plek, zoek dan een rustig plekje waar je kunt zitten. Ben je in de stad? Zoek dan bijvoorbeeld een stadspark op om rustig te kunnen voeden.

Wanneer je bijvoorbeeld in een restaurant bent, kun je een rustig hoekje opzoeken of aan het personeel vragen of zij een lege zaal ergens hebben. Wees niet bang om te vragen in veel gevallen kun je dan ergens op een rustige plek jouw baby voeden.

De juiste kleding

De juiste kleding kan het proces een stuk eenvoudig maken in het openbaar. Zorg dat je goede kleren aanhebt en dat je niet helemaal hoeft te gaan strippen in openbaar. Een voedingsbh kan echt uitkomst bieden in het openbaar. Een grote trui erover en je kunt voeden waar je maar wilt, zonder je helemaal bloot te geven. Kleding kan het proces echt een stuk eenvoudiger maken. Voorkom dat je onhandige kleding aanhebt voor het voeden. Een goede voorbereiding op een uitje naar buiten, is het halve werk voor de rest van de dag.

Een doek

Een andere handige tip is om altijd een grote doek mee te nemen. Doeken komen bij baby's altijd van pas. Voor het afwegen van spuug tot het bedekken tijdens borstvoeding geven. Wil je liever niks bloot geven in het openbaar? Dan is een doek perfect. Je kunt de doek omslaan tijdens het geven van borstvoeding. Zo kan jouw kleintje veilig en beschermd onder de doek drinken en hoef jij niets te laten zien. Zorg altijd dat je een doek meeneemt, zodat je overal makkelijk borstvoeding kunt geven.

Neem iemand mee

Alleen op pad met jouw kleintje en voeden in het openbaar. Voor vrouwen die voor het eerst moeder zijn, kan dit heel onwennig of ongemakkelijk voeden. Iedereen lijkt wel een mening te hebben over de opvoeding van jouw baby en dit kan voor veel onzekerheid zorgen. Ook als het gaat over borstvoeding in het openbaar. Kan het wel, hoe werkt het en wat moet ik doen. Om voor meer ontspanning te zorgen bij de mama, is het fijn als er iemand bij is. Neem bijvoorbeeld jouw partner mee als je naar buiten gaat, of ga stap met een vriendin. Door niet alleen te zijn, kan het al een stuk natuurlijker voelen om borstvoeding te geven in het openbaar. Je hebt een maatje en je hebt wat afleiding. Wanneer de mama gespannen is, merkt de baby dat gelijk, het gaat minder drinken en is eerder van slag. Dit wil je natuurlijk helemaal niet als je het allemaal al spannend vindt. Neem een maatje mee om meer tot rust te komen tijdens het voeden in het openbaar. Wanneer je het een keer gedaan hebt, is de spanning er ook snel vanaf.

Voeden voor de honger

Normaal geeft jouw baby een seintje dat het honger heeft. Het begint te huilen en door borstvoeding is de huilbui zo over. In het openbaar wil je natuurlijk deze huilbuilen voorkomen. Door alle drukte eromheen kan het voor de baby dan nog moeilijker worden om aan te leggen. Zorg dat je daarom voor de honger al voedt. Dan blijft jouw baby verzadigd en kun je veel openbare huilbuilen van jouw baby voorkomen. Alle stressfactoren in het openbaar en het huilen maken het erg lastig voor de baby om te eten. Zorg dus dat jouw baby op tijd wordt gevoed. Het kan spannend zijn in het openbaar en je wilt het misschien het liefst uitstellen. Maar als je huilbuilen door honger wilt voorkomen, kun je het beste al eerder voeden. Zo maak je jouw uitje een stuk makkelijker.

Erover praten

Veel vrouwen vinden voeding geven in het openbaar moeilijk of ongemakkelijk. Het is belangrijk dat je hier over kunt praten. Praat erover met de consulente van het consultatiebureau voor meer informatie en tips over voeding in het openbaar. Om te horen te krijgen dat er niets vreemd is aan borstvoeden in het openbaar kan ook al erg goed helpen. Heb je vriendinnen die al kinderen hebben? Dan is het goed om samen erover te praten. Hoe was het voor haar en heeft zij misschien nog tips om het makkelijker te maken? Maak het onderwerp bespreekbaar wanneer je het lastig vindt. Als je er meer over hoort en meer ervaringsverhalen kent, kan het een stuk normaler voelen om borstvoeding in het openbaar te geven.

We leven in een tijdperk waar voeding in het openbaar echt geen aanstoot meer geeft. Vergeet de gêne en voed jouw kindje wanneer dat nodig is. Of het nu bij jou thuis is, of in het openbaar. Maak het jezelf eenvoudig door een rustig plekje op te zoeken en makkelijke kleren aan te trekken. Maak het onderwerp bespreekbaar wanneer je het toch nog lastig vindt. Het is verstandig om de eerste keer wanneer je gaat voeden in het openbaar om een maatje mee te nemen. Vraag of jouw partner of een vriendin mee wilt gaan. Wanneer je het een keer gedaan hebt, zul je merken dat de spanning ervoor snel wegneemt.

Borstvoeding geven in het openbaar is niets om van op te kijken. Voed jouw kindje wanneer dat nodig is, ook buiten de deur.