Borstvoeding op het werk

Werken en het moederschap is vandaag goed te combineren. Voor moeders kunnen er veel dingen geregeld worden waardoor borstvoeding ook goed te doen is voor werkende mama's. In dit artikel belichten wij alle opties die je hebt wanneer je jouw kleintje borstvoeding wilt geven en weer aan het werk wilt gaan. Van kolven tot minder uren maken, het is allemaal mogelijk. Het is belangrijk om je al goed hierin te verdiepen voor jouw bevalling. Je kunt zo overleggen met jouw werkgever en de opties bespreken. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn.

Ouderschapsverlof

Wanneer je zwanger bent kun je aan het einde van jouw zwangerschap zwangerschapsverlof opnemen. Dit is een (gedeeltelijk) betaald verlof. Ook wanneer jouw kleintje net geboren is, kun je gebruik maken van verlof. Dit speciale ouderschapsverlof maakt het mogelijk om de eerste maand(en) betaald verlof te hebben. Tijdens deze maanden is het eenvoudig om jouw kindje thuis borstvoeding te geven. Merk je dat je aan het einde van het verlof er nog niet klaar voor bent of niet wilt stoppen met de borstvoeding. Dan kun je dit verlof altijd zelf verlengen. Je hebt dan verlof of onbetaalde basis en neemt extra vakantiedagen open.

Tijdelijk stoppen met werken

Merk je dat je ook na het verlof echt nog geen behoefte hebt om te werken? Dan is het voor veel moeders ook goed om tijdelijk even niet te werken en zich volledig te richten op het moederschap. Als je borstvoeding geeft is het echt niet noodzakelijk om te stoppen met werk, maar voor veel vrouwen geeft dit veel meer rust. Stop tijdelijk tot de borstvoeding volledig is afgebouwd en ga daarna weer aan de slag. Door veel drukte en stress bij de moeder kan de melkaanmaak afnemen of de kwaliteit van de moedermelk minder worden. Wil je het gewoon rustig aandoen tijdens de eerste maanden van het moederschap? Dan kun je er ook voor kiezen om tijdelijk te stoppen met werk.

Wanneer vrouwen weer aan het werk gaan is het belangrijk om het rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld eerst met halve dagen werken. Zo kun je rustig wennen aan de werksfeer en hoef je je minder zorgen te maken over de borstvoeding.

Kolven op het werk

Wanneer je weer aan het werk gaat en nog borstvoeding geeft, kun je kolven op het werk. Jouw werkgever is verplicht om jouw hier tijd en ruimte voor te geven. In veel gevallen is er een speciale kolfkamer voor moeders. Hier kun je in alle rust en privacy kolven. Jouw baby kan dan nog gewoon moedermelk drinken uit de fles. Hoe vaak je moet kolven is afhankelijk per moeder. Zorg dat je hier gewoon de tijd voor neemt. Door te blijven kolven, blijft de melkaanmaak constant. Wanneer je minder gaat kolven dan je normaal zou voeden, neemt de melkaanmaak af. Het is dus van groot belang om te blijven kolven wanneer je borstvoeding wilt blijven geven.

Sommige werkgevers zijn minder enthousiast over kolven op de werkplek dan anderen. Laat je niet demotiveren of de put inpraten. Als jij jouw kindje borstvoeding wilt blijven geven, dan kan dat gewoon. Jouw werkgever is bij wet verplicht om jou de tijd hiervoor te geven. Vindt je het toch lastig? Praat hier dan over met jouw vrouwelijke collega's of vriendinnen. Hoe hebben zij dit ervaren en misschien hebben zij nog wel tips.

Baby mee naar kantoor

Wanneer je op een klein kantoor of werkplek werkt, kun je in sommige gevallen jouw baby meenemen. Natuurlijks staat niet elke werkgever dit toe, maar voor sommige moeders kan dit echt een uitkomst zijn. Werk je korte uren? Dan is het soms mogelijk om jouw kleine mee te nemen naar kantoor. Je kunt dan borstvoeding geven tijdens het werk.

Borstvoeding pauzes

Werk jij dicht bij huis, of bij de plek waar jouw baby wordt opgevangen? Dan kun je ook in overleg afspreken om borstvoeding pauzes in te lassen. Tijdens deze pauze kun je naar huis om jouw baby borstvoeding te geven. Dit heeft bij sommige werkgevers de voorkeur dan kolven tijdens werktijd. Voor veel mama's is dit ook een fijnere optie. Even weer tijd met jouw baby en voeden direct vanaf de borst. Het is zeker aan te raden om deze optie te bespreken met jouw werkgever. Als jij op deze manier weer sneller aan het werk bent kan dit veel voordelen hebben voor zowel jou als jouw werkgever.

Thuiswerken

Kun je veel van jouw werktaken ook thuis verrichten? Bespreek dan of thuiswerken een optie voor jou is. Je kunt op deze manier weer snel aan het werk en gewoon jouw kleintje borstvoeding blijven geven. Het is een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer. Je kunt dan bijvoorbeeld een aantal uur per week op kantoor werken en de rest van de tijd thuis jouw taken verrichten. Je kunt zo in een veel ontspannender setting borstvoeding blijven geven. Het is wel aan te raden om iets van oppas aan huis te regelen. Thuiswerken en de baby in de gaten houden is namelijk erg lastig. Jouw baby kan je van jouw werk houden tijdens huilbuilen. Werk tijdens de dutjes, of vraag of bijvoorbeeld jouw partner of opa/oma eens thuis kunnen oppassen. Zo hoef je niet twee taken tegelijkertijd uit te voeren. Je kunt je dan richten op jouw werk en thuis borstvoeding geven. Veel vrouwen verkiezen thuiswerk na de bevalling. Het is een goede manier om carrière en moederschap te kunnen combineren.

Borstvoeding afbouwen

Wanneer je weer aan het werk gaat, kan het ook verstandig zijn om toch de borstvoeding af te bouwen. Voor veel vrouwen brengt borstvoeding veel stress en onrust tijdens het werk. Wanneer moet er worden gekolft en hoeveel melk is er nog? Het is verstandig om toch de borstvoeding af te bouwen wanneer je weer gaat werken. Je kunt jouw baby tijdens de werkuren zuigelingenmelk geven en wanneer je thuiskomt voeden met borstvoeding. Wanneer jouw lichaam merkt dat er minder melk nodig is, zal de melkaanmaak snel afnemen. Bouw het langzaam af, dit is zowel goed voor jouw lichaam als voor de baby. Jouw baby kan rustig wennen aan de nieuwe melk en jij hebt ook lichamelijk en geestelijk de tijd om afscheid te nemen van de tijd van borstvoeding.

Borstvoeding en werk? Dat gaat goed samen. Als vrouw heb je veel mogelijkheden. Het is verstandig om tijdens de zwangerschap jouw opties al goed door te nemen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit en wat is mogelijk op jouw werkplek. Nog altijd kunnen collega's of werkgevers iets afkeurend tegen borstvoeding op het werk staan. Maar ga in alsnog in gesprek. Wat zijn jouw mogelijkheden en wensen. In gesprek kun je vaak de beste optie voor jullie beiden kiezen. Als je er toch niet uitkomt, moet je vooral doen wat goed voor jou voelt. Wil je misschien liever niet gelijk aan het werk na de geboorte en gewoon thuis borstvoeding geven? Dan is het ook geen slechte optie om tijdelijk even te stoppen met werken. Volg je moederinstinct en doe vooral wat goed voor jou voelt. Of dat blijven werken betekent of tijdelijk stoppen, doe wat het beste voor jou en jouw baby is.