De voordelen van een voedingskussen

Een van de dingen die niet mag ontbreken op je uitzet lijstje is misschien wel een voedingskussen. Hoewel de naam al zegt wat het is, een kussen om te gebruiken bij het voeden, heeft een voedingskussen nog meer voordelen. Voedingskussens zijn er in allerlei soorten en maten, er worden verschillende materialen voor gebruikt en de vorm verschilt ook vaak per kussen. In dit artikel lees je alles over voedingskussens.

Wat is een voedingskussen?

Een voedingskussen is niet zomaar een vierkantig of rechthoekig kussen. Meestal heeft een voedingskussen een langwerpige smalle vorm, vaak met een buiging er in. Dit is zo omdat het kussen zich zo gemakkelijk vormt naar je lichaam. Een voedingskussen is in eerste instantie ontworpen om het voeden van je baby voor moeder en baby zo comfortabel mogelijk te maken.

Vormen

Meestal is een voedingskussen dus langwerpig en gebogen, maar er zijn variaties op de vorm. Zo heb je C vormige voedingskussens en U vormige voedingskussens. Het verschil zit 'm vooral in de lengte en de plaats van de buiging van het kussen. Je hebt ook full body kussens, deze zijn zoals de naam al zegt zeer geschikt om je hele lichaam te ondersteunen in bed.

Materialen

Naast verschil in de vorm van een voedingskussen, zit er ook verschil in de materialen waarvan een voedingskussen gemaakt is. Zo kun je kiezen uit voedingskussens die gemaakt zijn met een synthetische polyester vulling, een (traag)schuim vulling en kussens gevuld met piepschuim balletjes of microparels. Hoe weet je welk soort vulling geschikt is voor jou? Een vulling van piepschuim balletjes is fijn maar maakt wel geluid wanneer je beweegt. Wanneer je kiest voor een polyester vulling krijg je comfort, maar het is geen goed ademend materiaal waardoor het erg warm kan worden. Hetzelfde geld voor (traag)schuim vulling. De microparel vulling is erg licht, maakt geen geluid en ademt goed vergeleken met andere vullingen. Echter laat de vorm te wensen over, een kussen gevuld met microparels zakt snel in. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze, wat vind jij zelf het fijnste?

Wanneer gebruik je een voedingskussen?

Het spreekt voor zich dat je een voedingskussen gebruikt wanneer je je baby gaat voeden. Je kan sommige voedingskussens echter al veel eerder gebruiken. Dit komt voor sommigen als een verrassing maar een voedingskussen is ook heel fijn om tijdens je zwangerschap zelf al te gebruiken.

Comfortabel slapen

Tijdens je zwangerschap kan slapen soms een uitdaging zijn. Niet alleen wordt je buik groter en wordt comfortabel slapen op den duur steeds moeilijker, ook kwalen kunnen zorgen voor een minder goede nachtrust. Er zijn veel vrouwen die last krijgen van klachten als bekkeninstabiliteit of bandenpijn. Lekker liggen in bed kan dan lastig zijn, wat resulteert in draaien en dat brengt nog meer ongemak met zich mee.
Een voedingskussen is dan een erg fijne oplossing. Zeker wanneer je een grote variant hebt, die als full body kussen kan dienen. Je kan een voedingskussen op verschillende manieren gebruiken in bed. Je kan je buik ermee ondersteunen wanneer je op je zij ligt, zodat je buik niet opzij zakt. Verder vinden veel vrouwen het ook fijn om het kussen tussen hun benen te leggen, dit zorgt voor een goede houding van het bekken en waardoor vrouwen daar minder last van ondervinden.
Een voedingskussen kan ook gebruikt worden om in de rug te leggen, zeker in combinatie met het kussen tussen de benen en eventueel (deels) onder de buik geeft dit de ultieme ondersteuning voor een zwanger lichaam. De rug wordt ontlast en het lichaam ligt in een goede houding. Dit zorgt voor een zo comfortabel mogelijke nachtrust, en dat is iets wat elke zwangere vrouw goed kan gebruiken.

Comfortabel voeden voor moeder en baby

Zeker bij borstvoeding is een voedingskussen geen overbodige luxe. Pasgeboren baby's drinken de eerste weken erg vaak, zeker met cluster voedingen en regeldagen kan dit veel van een moeder vergen. Het is dan erg fijn om comfortabel te kunnen zitten en eventueel zelfs je armen vrij te kunnen hebben.

Hoe gebruik je een voedingskussen bij het voeden

Door een voedingskussen om je middel heen te leggen, kan je baby comfortabel op het voedingskussen liggen tijdens de voeding. Hierdoor ontlast jij als moeder je armen en voorkom je dat je baby omlaag zakt, waardoor je baby als het ware aan je tepel hangt. Dit wil je voorkomen want het is niet alleen pijnlijk voor je tepels, het kan ook in tepelkloven resulteren als je baby niet goed aan de tepel zit. Het is dus belangrijk om een voedingskussen goed neer te leggen. Door te zorgen dat het voedingskussen op de juiste hoogte ligt, zorg je vanzelfsprekend dat je baby ook op de juiste hoogte ligt. Dat zorgt voor een comfortabele voeding voor moeder en kind.

Andere manieren om een voedingskussen te gebruiken

Voedingskussens zijn te gebruiken voor verschillende doeleinden. Ze zijn dus heel fijn om te gebruiken voor een goede nachtrust terwijl je zwanger bent, maar ook als je niet zwanger bent kan het erg fijn zijn om met een voedingskussen of full body kussen te slapen. Door de goede ondersteuning zul je altijd een comfortabele nachtrust hebben. Verder kan je een voedingskussen gebruiken voor meerdere doeleinden.

Als rug ondersteuning

Wanneer je last hebt van je rug kan het fijn zijn om een kussen in je rug te hebben wanneer je lekker wil zitten. Door een voedingskussen in je rug te leggen als je op bed of op de bank wil zitten, zul je door de ondersteuning minder last hebben.

Als zitkussen na de bevalling

Veel vrouwen krijgen na de bevalling hechtingen bij hun vagina, door inscheuren of inknippen. Dit kan het erg vervelend maken om te zitten. Door een voedingskussen dubbel te vouwen en daar op te zitten, is het minder pijnlijk om te zitten. Omdat je met het gedeelte waar de hechtingen zitten op het open gedeelte van het kussen zit, drukt zitten niet zo op de pijnlijke plek. Disclaimer hierbij is wel dat er tegenwoordig vaak wordt geadviseerd om met hechtingen en zwelling gewoon op een hard oppervlak te gaan zitten, maar gezien dit voor sommigen echt te pijnlijk is, kan een voedingskussen een welkome oplossing zijn. Zeker wanneer er geen zogeheten "zwembandje" binnen handbereik is om op te zitten.

Voedingskussen Feeding Pillow

Op onze redactie kregen we een nieuwe soort voedingskussen om te testen: Voedingskussen Feeding Pillow. De Feeding Pillow is een kleiner model kussen en dus makkelijk op te bergen. Wij vinden dat een groot voordeel van dit kussen. De Feeding Pillow is speciaal ontworpen om te zorgen dat je je baby altijd en overal kunt voeden in een fijne positie. Dit orthopedische en super comfortabele voedingskussen is dan ook een musthave voor alle kersverse ouders vinden wij.

De voordelen van het voedingskussen Feeding Pillow:

  • De Feeding Pillow is geschikt voor kinderen van 0 tot en met 12 maanden oud. Door de handige vorm kun je dit kussen zo plaatsen dat je hem ook kunt gebruiken voor te vroeg geboren of kleine baby’s.
  • Het kussen is geschikt voor zowel het geven van fles- als borstvoeding.
  • Het kussen zorgt er voor dat je net na de bevalling en/of keizersnede pijnloos en comfortabel je baby kunt voeden en knuffelen.
  • De Feeding Pillow is orthopedisch ontworpen en draagt bij aan een goede positie en houding voor zowel ouder als baby. Hiermee voorkom je lichamelijke klachten zoals een stijve nek, lamme arm, pijnlijke rug en tepelkloven. Ook wordt de ruggengraat van je baby niet belast dankzij het comfort van dit kussen.
  • Het kussen is van alle gemakken voorzien. Zo is het kussen antibacterieel en hypo allergeen, en gemaakt van een waterproof en ademend materiaal. Hierdoor is het kussen hygiënisch in gebruik, en gemakkelijk schoon te houden. Ideaal als er wel eens wat voeding gemorst wordt.
  • Het kussen heeft een ‘hugging’ effect, waardoor je baby zich veilig en geborgen voelt.
  • Het voedingskussen is klein en makkelijk mee te nemen in een speciale draagtas. Hierdoor kun je altijd en overal je baby voeden en knuffelen. Wel zo handig, toch?

Voedingskussens zijn zeer veelzijdig

Zoals je leest kun je voedingskussens op allerlei manieren gebruiken. Wellicht bedenk je zelf nog meer manieren om een voedingskussen te gebruiken die niet genoemd worden in dit artikel. Het mag in elk geval duidelijk zijn dat een voedingskussen een must is om in huis te hebben zodra je een kindje verwacht! Als je er zelf nog geen aangeschaft hebt, kun je overwegen om er een te vragen als kraamcadeau.