Hoe kun je tepelkloven sneller genezen?

Als je borstvoeding geeft kun je tepelkloven krijgen. Dat zijn kleine wondjes die meestal veroorzaakt worden door het niet goed aanleggen of door het aanhappen van de baby. Je borsten kunnen al gevoelig zijn in het begin door het toeschieten van de melk en het feit dat je tepels niet gewend zijn aan al dat happen en zuigen. Dus als je er ook nog tepelkloven bij krijgt, ben je niet blij. Hoe kun je tepelkloven sneller genezen?

Alle begin is moeilijk

Ook al voelt het zuigen aan de tepels in het begin wat pijnlijk aan, na een paar dagen zou dit over moeten zijn. Zeker als de pijn ook tussen de voedingen door voelbaar blijft, kan het zijn dat je tepelkloven hebt. Deze tepelkloven kun je al krijgen als de baby één keer niet goed is aangelegd. En zoals alle begin moeilijk is, is het met borstvoeding geven net zo. Het is meestal even wennen met het aanleggen en in het begin kan het dus nog weleens mis gaan.

Borstvoedingskwaaltjes

Tepelkloven zijn echte borstvoedingskwaaltjes. Bijna iedere kersverse moeder krijgt er mee te maken. Het zijn kleine wondjes of scheurtjes op of rond de tepel. Soms bloeden ze, soms ook niet. Het vervelende is dat de wondjes zoveel pijn kunnen doen waardoor je enorm tegen een volgende borstvoeding op gaat zien. Het is dan moeilijk om de baby op een ontspannen manier aan te leggen, terwijl dit juist zo belangrijk is. Dit levert vaak stress op in een periode dat je al niet zo stressbestendig bent. De stress kan ook invloed hebben op de melkproductie. Soms stoppen vrouwen hierdoor zelfs met het geven van borstvoeding wat tegelijkertijd een gevoel van falen achterlaat. Het is dus belangrijk dat je tepelkloven probeert te voorkomen en als je ze onverhoopt wel krijgt, je ze ook weer zo snel mogelijk kwijtraakt.

Hoe zien tepelkloven eruit en hoe krijg je ze?

Je herkent tepelkloven aan kleine scheurtjes of bloedende wondjes op je tepel. Deze doen zeer tijdens het voeden, maar ook tussen de voedingen door. Meestal ontstaat een tepelkloof in de eerste week van de borstvoeding. Juist door de onwennige situatie voor moeder en baby gaat het aanhappen hier nog weleens mis. Je tepels zijn hier ook helemaal niet aan gewend waardoor de huid ook nog eens sneller kapot kan gaan. Maar er zijn ook nog andere redenen waardoor je tepelkloven kunt krijgen, namelijk:

  • Een schrale tepelhuid, bijvoorbeeld door zeepgebruik
  • Te gespannen borsten door de stuwing
  • Spruw bij de baby
  • Eczeem op je tepels
  • Het verkeerd gebruiken van tepelhoedjes
  • Kleding die tegen je gevoelige tepels aan schuurt
  • Tepels die te lang vochtig blijven
  • Een te kort tongriempje van de baby
  • Een schimmel of een bacterie

Hoe kun je tepelkloven voorkomen?

Je kunt de kans op tepelkloven voorkomen door rekening te houden met de volgende zaken:

Goed aanleggen

Laat een kraamverzorgster of een lactatiekundige je nog even goed uitleggen hoe je het beste kunt aanleggen. Doe dit het liefst voordat je begint met borstvoeding geven. Voelt het bij het aanleggen niet prettig aan, leg de baby dan opnieuw aan. Laat de baby niet sabbelen met de tepel half in zijn mond.

Tepel verzorgen

Een tepelzalf die voor 100% uit lanoline bestaat kan de tepel verzachten en verzorgen. Purelan is een dergelijke zalf. Je kunt de zalf er gewoon op laten zitten tijdens het voeden. Weghalen voor het voeden kan juist averechts werken.

Gebruik geen zeep

Gebruik bij het wassen van je borsten geen zeep en laat de borsten het liefste gewoon opdrogen zonder een handdoek te gebruiken.

Voorkom vochtige tepels

Tepels die te lang vochtig blijven, zijn gevoeliger voor beschadigingen. Gebruik dus geen zoogkompressen met een plastic laagje of een synthetische bh. Draag op de momenten dat het niet noodzakelijk is even geen bh. Vervang ook regelmatig de zoog-kompresen zodat je tepels niet kunnen verweken van de vochtige zoogkompressen.

Tepelhoedjes

Ook tepelhoedjes kunnen de tepels soms vochtig houden waardoor de tepelkloven juist verergeren. Het kan zijn dat de baby ook moeilijker drinkt met tepelhoedjes omdat de tepel niet vergenoeg in zijn mond komt. De kaken van de baby glippen dan alsmaar van de tepel af en glijden langs de tepel en irriteren hem. Drinkt hij door de tepelhoedjes de borst ook wat lastiger leeg, dan zorgt dat voor extra stuwing, wat ook weer moeilijker aanhappen betekent en waardoor er weer nieuwe tepelkloofjes kunnen ontstaan.

Geen bh

Op de momenten dat je geen bh draagt, bijvoorbeeld ’s nachts, is het wel belangrijk dat er geen andere kleding over de tepels schuurt. Net zoals een naad van een bh, kan dit de tepels irriteren. Vind je het vervelend als je in bed ligt zonder bh omdat je tepels wat vocht verliezen? Leg dan gewoon een badlaken onder jezelf. Die kun je regelmatig verschonen.

Stuwing

Als je veel stuwing hebt, is het lastiger voor de baby om aan te happen. Probeer stuwing te vermijden.

Wat als je toch tepelkloven hebt gekregen?

Soms heb je het krijgen van tepelkloven niet kunnen voorkomen. Dat is vervelend en pijnlijk. Dus moet je zorgen dat ze ook weer zo snel mogelijk verdwijnen. Om de pijn te verzachten en je tepels te verzorgen, kun je het volgende doen:

Andere houding

Soms kun je door iets van houding te veranderen tijdens het voeden zorgen dat de baby net even uit een minder pijnlijk deel van de tepel drinkt. Probeer ontspannen te blijven. Als je gespannen bent, is het aanleggen ook lastiger.

Tepel verdoven

Met een ijsblokje in bijvoorbeeld een washandje of een koude doek kun je de tepel wat verdoven. Hierdoor is het aanleggen wat minder pijnlijk.

Hongerig maakt gretig

Als je baby hongerig is, zuigt hij ook gretiger. Begin eerst met de minst pijnlijke borst. Of leg juist vaker en korter aan. Als je baby minder hongerig is, zal hij ook zachter zuigen.

Droge wondgenezing

Laat de tepel na het voeden drogen aan de lucht. Het liefst nog met een druppeltje melk erop. Of gebruik de zogenaamde borstschelpen of tepelbeschermers. Deze middelen zorgen voor luchtcirculatie rondom je tepels en vangen ook de lekkage op. Bij spruw is droge wondgenezing geen optie.

Natte wondgenezing

Speciale hydrogelpads zoals Mother Mates kun je in de koelkast leggen en na het voeden op je tepels plaatsen. Door de kou van de hydrogelpads verlichten ze enigszins de pijn. De wondjes zullen ook sneller genezen. Verwissel de pads wel regelmatig.

Tepelklovenzalf

De lanolinezalf Purelan na iedere voeding op je tepelhof smeren is ook een optie. Zorg dat de tepel droog is als je het erop smeert. Laat het intrekken en haal het niet weg, ook niet voor een voeding. Kies wel altijd de juiste zalf hiervoor, sommige crèmes maken je tepel alleen maar weker wat juist averechts werkt. Ook als je de zalf er voor de voeding af moet halen, is dat niet handig. Hierdoor beschadig je de tepel alleen nog maar meer.

Kleding

Draag altijd katoenen kleding en bh’s en zorgen dat er geen ruwe naden of andere oneffenheden over de tepel schuren.

Pas op voor borstontsteking

Als je de wondjes en scheurtjes goed verzorgd, zouden de tepelkloven met een kleine week moeten verdwijnen. Pas op dat ze niet gaan ontsteken, dus neem de hygiëne in acht. Gaan ze niet weg, neem dan contact op met een deskundige, bijvoorbeeld de huisarts, de verloskundige of een lactatiedeskundige.

Te pijnlijk om te voeden?

Is het door te tepelkloven echt even te pijnlijk om te voeden, maar wil je wel doorgaan met de borstvoeding? Probeer dan eerst alleen te voeden met de beste borst en kolf je andere borst eventueel af. Doen beide borsten zeer, kolf dan tijdelijk beide borsten af. Zeker met de hand afkolven is minder pijnlijk dan voeden op de normale manier. Als je tepels weer beter aanvoelen, kun je de baby weer gaan aanleggen.