Hoe kun je tepelkloven voorkomen?

Als je tepels tijdens het voeden pijn beginnen te doen, heb je waarschijnlijk een tepelkloof. Normaal mag borstvoeding geven geen pijn doen. Als je je baby op de juiste manier op de borst legt, worden je tepels gewoonlijk niet beschadigd. Helaas werkt dat niet altijd en kunnen er tepelkloven ontstaan. Om te beginnen, zijn de tepels van de meeste vrouwen groter en gevoeliger tijdens de zwangerschap. En wanneer je baby begint met zichzelf te voeden, creëert hij druk en zuigkracht zoals hij nog nooit heeft ervaren. Het geven van borstvoeding kan ook lang duren - soms tot een uur - en je baby kan tot 13 keer per dag om voeding vragen. Tepelkloven zijn onschuldig, maar kunnen wel pijnlijk zijn.

Oorzaak tepelkloven

De nieuwe zuigkracht, de druk en het speeksel van je baby kan resulteren in pijnlijke tepels en het krijgen van tepelkloven. Denk aan lippen die pijn doen of barsten van de wind of de zon. Hoe meer je ze bevochtigt door ze te likken, des te droger en beschadigd ze worden. De pijn hoeft echter niet lang te duren, maar jij en je baby moeten de eerste weken wennen aan de borstvoeding. Het snel behandelen van problemen is essentieel om verdere schade te voorkomen. Dus als je tepels barsten, beginnen te bloeden of vreselijk pijnlijk zijn, spreek dan zo snel mogelijk met een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist. En uiteraard is preventie altijd beter dan genezen. Lees daarom hieronder onze tips voor het voorkomen van tepelkloven.

Controleer de sluiting van je baby

De sleutel van pijnloos borstvoeding geven, is een goede sluiting van de mond van je baby rond je tepel. Wanneer de mond van je baby nadert, richt je tepel naar het gehemelte van zijn mond. Dit zou hem moeten helpen zich aan de tepel te klemmen. Geef hem eveneens een deel van het tepelhof (de donkerdere huid rond de tepel). Als hij zowel de tepel als een deel van het tepelhof op deze manier in zijn mond heeft, kan hij zijn mond er goed omheen sluiten. Indien je voor het eerst borstvoeding geeft, laat dan de sluiting van je baby de eerste paar dagen controleren door een lactatiekundige of een specialist in borstvoeding. Zij zullen je advies geven over het overwinnen van eventuele problemen en kunnen alternatieve posities in het geven van borstvoeding voorstellen om je te helpen je baby zo pijnloos mogelijk te voeden.

Opgelet voor tongstropdas

Tongstropdas (ankyloglossie) treft 4 tot 11% van de pasgeboren baby's. Het betekent dat de strook weefsel die de tong aan de onderkant van de mond hecht, te kort is. Een baby met een tongstropdas kan zijn mond misschien niet breed genoeg openen om voldoende van de tepel in de mond te nemen als hij zich voedt. Bovendien zal zijn tong waarschijnlijk het onderste tandvlees niet bedekken terwijl hij zuigt. Het resultaat kan pijnlijke tepels voor je zijn en frustratie voor hem. Een medisch specialist, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist moet je baby onderzoeken om bevestiging te krijgen. Indien nodig kan een tongstropdas worden opgelost met een eenvoudige procedure, die een tongue-tie divisie wordt genoemd. Deze handeling heeft meestal geen verdoving nodig en lost onmiddelijk problemen op bij borstvoedingsproces. Er is een vergelijkbare, maar zeldzamere toestand, een lip-das genoemd, waarbij de frenulum die de bovenlip aan de bovenste kauwgom hecht te kort is. Bij neonatale controles worden tongbanden en lipjes niet altijd opgepikt, dus als je denkt dat een van beide mogelijk je tepelpijn veroorzaakt, vraag dan meteen om advies.

Tepel verzorging: verzorgingstips

 • Was je borsten enkel met water wanneer je in bad gaat of onder de douche staat. De kleine oneffenheden op je areolae (huid rond de tepel) produceren een olie die je tepels hydrateert en beschermt. Zepen en douchegels kunnen deze natuurlijke olie verwijderen, wat uitdroging en irritatie veroorzaakt.
 • Droog je tepels via de lucht of dep ze voorzichtig met een handdoek. Van vrouwen werd gezegd dat ze hun tepels moesten wrijven om ze sterker te maken, maar dit wordt godzijdank niet meer geadviseerd!
 • Het is niet nodig om de borst of tepels te reinigen voordat je borstvoeding geeft. In feite kunnen bacteriën van de oppervlakte van je borst helpen om het microbioom van je baby te ontwikkelen.
 • Verse moedermelk kan helpen bij het genezen van beschadigde tepels, dus masseer enkele druppels in voor en na het voeden.
 • Verwissel borstvoedingpads vaak als ze vochtig worden om het risico op bacteriële of schimmelinfecties, inclusief spruw te verminderen.
 • Vermijd het verlengen van de tijd tussen de borstvoedingsmomenten om je tepels te laten rusten. Je baby moet zich voeden om gezond te blijven en goed te groeien. Vergeet niet, frequent voeden bouwt en onderhoudt je melkaanbod, dus bijt jezelf door elke pijn.

Handige verzorgingsproducten voor tepels

 • Purelan tepelcrème gemaakt van ultrazuivere lanoline - een natuurlijk product verkregen uit schapenwol. Dit hydrateert en ondersteunt genezing. Het is onschadelijk voor je baby, dus het is niet nodig om de lanoline af te wassen voor het geven van borstvoeding.
 • Hydrogel pads zoals Rite Aid of Mother Mates kunnen op pijnlijke tepels worden geplaatst om onmiddellijke pijnverlichting tijdens de borstvoeding te bieden en om betere omstandigheden voor genezing te creëren. Je kunt ze zelfs in de koelkast bewaren voor comfortabel koel effect.
 • Zilverkapjes kunnen tepelkloven snel en veilig genezen. Zilverkapjes zijn kapjes voor op de tepels, gemaakt van puur zilver. De helende werking van de moedermelk en de anti-bacteriële werking van het zilver zorgen samen voor een gezond klimaat.
 • Borstvoedingspads passen in je beha. Ze zijn geweldig voor het irriterend gevoel van kleding die wrijft tegen pijnlijke tepels, en hebben gaten zodat de lucht nog steeds bij je tepels kan komen om hen te helpen genezen.
 • Borstvoedingsbeha's gemaakt van ofwel een ademend materiaal zoals katoen, of een stof die snel droogt en overtollig vocht wegvoert van beschadigde tepels.
 • Tepelhoedjes zijn hoezen vervaardig uit silicone die over je tepels passen, met kleine gaatjes om je moedermelk toe te laten er doorheen te stromen terwijl je borstvoeding geeft. Ze beschermen de onderliggende huid en kunnen een baby met een slechte sluiting iets steviger geven om zich aan vast te hechten. Over het algemeen moeten tepelhoedjes als een kortetermijnoplossing worden beschouwd. Als zich een probleem voordoet of je hebt pijn, raadpleeg dan je borstvoedingsspecialist.

Droge en natte wondgenezing

Droge wondgenezing

Na het voeden, doe een kleine druppel melk op de tepel en laat je tepel in de lucht drogen. Je kunt dit beter niet doen als je baby last heeft van spruw. In dat geval kun je ook borstschelpen of tepelbeschermers gebruiken. Ze zorgen ervoor dat er lucht rond je tepels kan circuleren en lekkende moedermelk kan worden opgevangen.

Natte wondgenezing

Gebruik gell-pads die je van tevoren in de koelkast hebt gelegd. De kou verlicht de pijn na het voeden en zorgt ervoor dat de wonden sneller genezen. Gebruik geen tepelcaps. Deze kunnen de kloven alleen maar verergeren, omdat de huid vochtig blijft onder de caps en hierdoor de tepels nog meer beschadigd raken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je baby en je tepels gewend zijn aan het geven van borstvoeding, is het waar dat het geen pijn mag doen. Het is belangrijk om te onthouden dat de nummer één oorzaak van pijnlijke tepels en tepelkloven een slechte sluiting van je baby is. Als de borstvoedingsdeskundige je tepelpijn niet heeft kunnen oplossen, probeer dan een andere deskundig, tot je iemand hebt gevonden die je kan helpen. Maar als je tepelpijn aanhoudt of je ongewone verschijnselen opmerkt, raadpleeg dan een specialist in borstvoeding. Witte vlekken of schilfers op je tepels kunnen spruw zijn, witachtige of blauwachtige tepels kunnen worden veroorzaakt door een stoornis in de bloedsomloop zoals de ziekte van Raynaud (vasospasme) en pus, roodheid of een warm gevoel zijn tekenen van een infectie.