Wat heb je nodig als je borstvoeding gaat geven?

In principe heb je alleen borsten en een baby nodig als je borstvoeding gaat geven. Maar toch is het fijn om een aantal producten in huis te hebben als je je baby borstvoeding wilt gaan geven. Lees hier onze super handige ‘checklist’ met een aantal musthaves, dan weet je zeker dat je goed bent voorbereid.

De musthaves voordat je start met borstvoeding geven

Voor een aantal producten adviseren we dat je ze het beste al kunt kopen als je nog zwanger bent. Je hebt ze dan direct als je gaat starten met het geven van borstvoeding al in huis. Je moet hierbij denken aan:

  • Voedingsbh’s: Zorg dat je al 2 voedingsbh’s in huis hebt voordat je gaat bevallen. Een voedingsbh van bijvoorbeeld Carriwell is sowieso heel fijn om te dragen tijdens je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap zorgt een voedingsbh al voor comfort en een prettige ondersteuning van je groeiende borsten. Check ook ons artikel met tips voor het kopen van een voedingsbh.
  • Een slaapbh voor tijdens de nacht: Carriwell heeft ook hele fijne slaapbh’s. Deze speciale bh’s voor in de nacht zijn prettig om in te slapen tijdens je zwangerschap. Ze geven een fijne ondersteuning als je borsten zwaarder worden. Tijdens de kraam- en borstvoedingsperiode zijn de slaapbh’s ideaal voor het voeden in de nacht. Je schuift ze makkelijk opzij en kan je baby dan direct aanleggen. Bijkomend voordeel is dat een slaapbh er voor zorgt dat je zoogcompressen of hydrogel pads goed op hun plek blijven zitten als je slaapt.
  • Zoogcompressen: Er zijn verschillende soorten zoogcompressen namelijk wegwerp compressen en wasbare varianten. Zoogcompressen zijn zachte kussentjes die je in je bh kunt stoppen. Wanneer je borstvoeding geeft lekt er soms moedermelk uit je borsten. Dit kan gebeuren tussen de voedingen door of tijdens een voeding. Het lekken zorgt voor natte plekken in je kleding. Dit is erg vervelend. Met zoogcompressen wordt dat probleem opgelost.
  • Voordat je gaat voeden is het goed om je alvast te verdiepen in de verschillende borstkolven. Het definitief kopen van een eigen kolf kun je beter pas doen als je aan het voeden bent. Je weet dan zeker dat het geven van borstvoeding goed lukt voordat je die investering in een eigen kolfapparaat doet. We adviseren je na de geboorte eerst een borstkolf te huren.

De musthaves voor pijn bij het geven van borstvoeding?

Het geven van borstvoeding moet een plezierige ervaring zijn voor zowel moeder als baby. Borstvoeding geven hoort niet vervelend, pijnlijk of moeizaam te zijn. Als je toch pijn hebt bij het geven van borstvoeding, zijn er een aantal producten die kunnen helpen. We adviseren echter ook altijd om je goed te laten adviseren door je verloskundige of lactatiekundige. Zij kunnen kijken naar de oorzaak van de pijn bij het voeden en bijvoorbeeld naar de manier van aanleggen van je kindje.

Producten die kunnen helpen tegen pijn bij het voeden en tepelkloven:

  • Hydropads van Rite Aid of van Kendall (Mother Mates) zorgen voor een snelle genezing van tepelkloven. Ze verzachten de pijn bij gevoelige en beschadigde tepels en zorgen voor verkoeling.
  • Lanoline tepelzalf van bijvoorbeeld Multi Mam of Purelan kan helpen om tepels met kloven te genezen. Het gebruik van de tepelcreme brengt verzachting en verlichting bij pijn en helpt de tepel van binnenuit te genezen.
  • Zilverkapjes: Zilverkapjes zijn kapjes, gemaakt van puur zilver, voor op de tepels. De vorm maakt ze comfortabel en de tepel wordt ondersteund en beschermd. De helende werking van de moedermelk en de anti-bacteriële werking van het zilver zorgen samen voor een snelle genezing van tepelkloven.
  • Als het aanleggen van je baby echt te pijnlijk is, kun je ook kiezen om tepelhoedjes te gebruiken. Ze helpen soms bij problemen met het aanleggen van je baby. We adviseren dit te gebruiken onder deskundige begeleiding van je verloskundige of lactatiekundige, omdat het heel vaak niet direct de oplossing is van je probleem en pijn.

Stimuleren van melkproductie voor borstvoeding

Sommige moeders hebben een lage melkproductie. Borstvoeding geven is dan niet fijn en kan je onzeker maken. Het is een optie om te proberen je melkproductie te verhogen met kolven, maar ook het gebruik van kruiden en voedingsmiddelen met een stimulerende werking wordt steeds vaker geprobeerd. Populaire producten die hiervoor veel gebruikt worden zijn borstvoedingstheeën, boezemvriendjes kruidencapsules, fenegriek en gezegende distel.

Tot slot: Bewaren van moedermelk

Wanneer je borstvoeding geeft en ook af en toe melk gaat afkolven, heb je ook goede spullen nodig om afgekolfde moedermelk te bewaren. Zelf vinden we de Avent moedermelk bewaarbekers en de moedermelk bewaarzakjes van Medela of Ardo fijn in gebruik. De bewaarbekers van Avent zijn zeer geschikt voor het bewaren van melk, maar je kunt er ook groente en fruithapjes makkelijk in bewaren als je kindje wat groter is. De moedermelk bewaarzakjes zijn makkelijk om de moedermelk liggend in te vriezen. Ze nemen weinig ruimte in in je vriezer, en ze zijn snel te ontdooien.