Geitenmelk als alternatief

In de meeste flesvoedingen zit koemelk verwerkt. Maar is koemelk eigenlijk wel goed voor je baby? En wat doe je wanneer jouw baby gevoelig is voor koemelk?

We weten inmiddels dat borstvoeding het beste is voor je pasgeboren baby. Het kan echter voorkomen dat je geen borstvoeding kunt geven. Bovendien is het niet ongebruikelijk om na 6 maanden over te schakelen op flesvoeding. De meeste flesvoedingen zijn gemaakt op basis van koemelk. Flesvoeding op basis van koemelk is een prima alternatief voor borstvoeding, maar het kan zijn dat je baby gevoelig is voor koemelk. Je zult dan merken dat je baby last krijgt van zijn of haar darmpjes, meer huilt en vaker spuugt. In dit geval kan geven van flesvoeding op basis van geitenmelk een oplossing zijn

Het verschil tussen koemelk en geitenmelk.

Geitenmelk en koemelk zijn in principe even gezond en bevatten voor een groot gedeelte ook dezelfde voedingsstoffen. Zowel in geitenmelk als koemelk vindt je de benodigde hoeveelheden aan eiwitten, vitaminen en mineralen voor je baby. Er zijn echter wel een paar verschillen tussen geitenmelk en koemelk.

  • Meer goede koolhydraten: in geitenmelk komt een grotere hoeveelheid aan meervoudige koolhydraten, ook wel oligosachariden genoemd. Deze stoffen komen onverteerd in de dikke darm terecht. Ze stimuleren in de dikke darm de aanmaak van goede bacteriën en dragen daarom bij aan een goed immuunsysteem
  • Meer essentiële vetzuren: in geitenmelk zitten meer essentiële omega 6 vetzuren dan in koemelk. Deze vetzuren leveren een goede bron van energie.
  • Geitenmelk heeft een ander eiwittenprofiel: wanneer je baby een allergische reactie vertoont bij het drinken van koemelk wordt dit veroorzaakt door de eiwitten die hierin zitten. Geitenmelk bevat veel minder van het eiwit as1-caseine waarvan aangenomen wordt dat het verantwoordelijk is voor de allergische reactie.

Hoewel er vaak wordt gedacht dat geitenmelk minder lactose bevat dan koemelk is dit niet het geval. De hoeveelheid lactose in koemelk en geitenmelk is ongeveer gelijk. Koemelk bevat 4,5% lactose, waarbij dit in geitenmelk 4,2% is. Moedermelk bevat echter nog meer lactose, namelijk 7,2%. Gelukkig kunnen de meeste baby's goed tegen lactose en komt een lactose intolerantie vaak pas op latere leeftijd voor.

Klachten bij een koemelkallergie

Ongeveer twee tot vijf procent van de baby’s in Nederland is gevoelig of allergische voor de eiwitten in koemelk. Een koemelk allergie komt vaak pas aan het licht wanneer je over gaat van borstvoeding naar flesvoeding. De meest duidelijke tekenen van een koemelkallergie zijn maag- en darmproblemen, denk hierbij aan krampjes, diaree, spugen of juist obstipatie. In sommige gevallen krijg je baby ook last van huidklachten zoals eczeem en klachten van de luchtwegen zoals benauwdheid en hoesten. Bij een combinatie van deze klachten is het heel goed mogelijk dat je baby de koemelk niet goed kan verdragen. Als je vermoedt dat je kindje last heeft van een koemelkallergie doe je er goed aan om hier naar je huisarts te laten kijken. Blijkt jouw baby een koemelkallergie te hebben dan kan je overgaan op het geven van een flesvoeding op basis van geitenmelk. Voor meer informatie over de klachten en het vaststellen van een koemelkallergie bekijk ons artikel over koemelkallergie.

Flesvoeding op basis van geitenmelk

Wanneer je baby nog geen jaar oud is, is het niet verstandig om hem of haar gewone geitenmelk te geven. Als alternatief voor flesvoeding op basis van koemelk, zijn er flesvoedingen op basis van geitenmelk. Deze flesvoedingen zijn vrij van de koemelkeiwitten die voor een allergische reactie kunnen zorgen. Flesvoeding op basis van geitenmelk moet net als voeding op basis van koemelk qua samenstelling aan strenge Europese eisen voldoen. Ook als je kiest voor flesvoeding op basis van geitenmelk weet je zeker dat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Bovendien blijkt uit een studie van de afdeling kindergeneeskunde van de Universiteit van Auckland dat baby’s zich evengoed ontwikkelen op flesvoeding op basis van geitenmelk als flesvoeding op basis van koemelk. Er zijn twee producenten van flesvoeding op basis van geitenmelk, namelijk Kabrita en NANNYcare. Beide producten zijn een goed alternatief voor flesvoeding op basis van koemelk. Zowel Kabrita als NANNYcare hebben zuigelingenmelk, opvolgmelk en peutermelk in hun assortiment. In ons artikel flesvoedingschema lees je hoeveel je kindje precies nodig heeft van deze flesvoeding.

hypoallergene flesvoeding

In veel gevallen reageren kindjes die gevoelig zijn voor koemelk goed op flesvoeding van geitenmelk. Dit komt, zoals hierboven al uitgelegd, doordat het eiwitprofiel in geitenmelk ander is dan in koemelk. In geitenmelk zit veel minder van het eiwit dat verantwoordelijk is voor de allergische reactie. In enkele gevallen zal je kindje niet goed reageren op geitenmelk. In dit geval kan je proberen om hypoallergene flesvoeding te geven. In deze flesvoeding zijn de eiwitten in kleine stukjes geknipt waardoor deze makkelijker verteerbaar zijn voor je baby. Er zijn twee soorten hypoallergene flesvoeding, flesvoeding waarbij de eiwitten deels in stukjes zijn gebroken en flesvoeding waarbij de eiwitten helemaal in stukjes zijn gebroken. Hypoallergene voeding waarbij de eiwitten deels in stukjes zijn gebroken kan worden gebruikt om eventuele allergieën te voorkomen. Als bij jouw baby de koemelkallergie vastgesteld is kun je alleen gebruik maken van de flesvoeding waarbij de eiwitten volledig in stukken zijn gebroken. Deze flesvoeding is meestal niet verkrijgbaar in de supermarkt maar wordt voorgeschreven door de huisarts.

Geitenmelk na hun eerste jaar

Nadat je kindje één jaar is geworden kun je beginnen met het geven van gewone melk in plaats van opvolgmelk. Ook in dit geval geldt dat wanneer je kindje gevoelig is voor koemelk, je prima geitenmelk kunt geven. Geitenmelk is een bron van goede eiwitten, goed opneembare vetzuren en vitamines en mineralen zoals, calcium, magnesium en kalium. Wist je trouwens dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk bevat wel iets meer verzadigde vetten dan halfvolle koemelk, maar dit zijn voornamelijk de essentiële vetzuren linolzuur en arachidonzuur welke tot de omega 6 vetten behoren. Deze vetten zijn een goede bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet. Je kunt je kind daarom gerust geitenmelk geven.