Je baby weigert de fles: wat kan je doen?

Er zijn talloze artikelen online te vinden met tips om jouw baby die borstvoeding krijgt, te leren om de ​​fles te nemen. Maar wat gebeurt er als jouw baby flesvoeding krijgt en plotseling weigert zijn fles te nemen? Dit terwijl hij er maandenlang zonder problemen van heeft gedronken? Waarom weigert een oudere baby plotseling de fles te nemen?

Als ouders letten we voortdurend op wat hun baby's eten. Sterker nog, we geven ze vaak betere voeding dan we onszelf veroorloven. We zijn er zo op gericht om hen te helpen voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en zo gezond mogelijk te blijven. Daarom raak je ook snel in paniek als je baby plotseling weigert van de fles te drinken en bovendien niet weet waarom. Hoe bezorgd moet je zijn en wat kun je doen om je baby te motiveren weer van de fles te drinken? Nou, heel bezorgd hoef je niet te zijn. Zoals de meeste fases in het leven van een baby, zal ook dit voorbijgaan. Het weigeren van de fles is niet alarmerend en moet je dus niet als een probleem ervaren.

Waarom weigert mijn baby de fles?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Als jouw baby zijn fles weigert, kunnen slechts twee dingen de oorzaak zijn: de melk of jouw baby. Als je eenmaal hebt gevonden wat de reden is, zou het geven van de fles opnieuw vlotjes moeten verlopen. Hieronder enkele tips om je te helpen vinden waar de oorzaak ligt.

Hoe controleren of de melk de oorzaak is?

  • Is de temperatuur van de melk wel goed? Baby's bepalen zelf hoe koud of warm ze hun melk lekker vinden. Sommigen geven de voorkeur aan warme melk en anderen houden van melk op kamertemperatuur.
  • Misschien is de speen geblokkeerd? Je kunt dit testen door de fles ondersteboven te houden. De melk zou uit de fles moeten druppelen. Uiteraard kan het ook mogelijk zijn dat je baby klaar is voor een speen met een groter gat en niet meer van zijn oude speen geniet en dus gefrustreerd raakt.
  • Is de melk verouderd? Controleer de vervaldatum op het melkpoeder en zorg dat het niet langer dan de aanbevolen tijd open is geweest. Controleer ook of de melk geen geurtjes heeft gekregen van andere dingen in het huis, zoals van parfum of uien.

Hoe controleren of je baby de oorzaak is?

  • Voelt jouw baby zich niet lekker? Jouw baby vindt het misschien ongemakkelijk of pijnlijk om te drinken of te eten als hij verkouden is, een oor- of keelontsteking of spruw heeft. Raadpleeg jouw arts als je denkt dat jouw baby een ziekte heeft die hem ervan weerhoudt van de fles te drinken.
  • Wordt jouw baby afgeleid tijdens het geven van zijn fles? Baby's zijn heel nieuwsgierig aangaande wat in hun omgeving gebeurt. Televisiebeelden, dieren of andere mensen kan genoeg aanleiding geven om zijn interesse op te wekken en zijn aandacht van de fles af te ledien. Probeer dus een rustige plek te vinden om hem te voeden.
  • Is je baby misschien voldaan? Als jouw baby onlangs met vaste voeding is begonnen, kan het zijn dat de vaste voeding hem voldoening geeft (vooral als hij veel eet) en dus geen ruimte meer over heeft voor flesvoeding.
  • Heeft je baby misschien gewoon genoeg van felsvoeding? Je baby eet misschien al een tijdje vaste voeding en heeft gewoon geen interesse meer in melk.

Situaties waarin jouw baby eveneens de fles kan weigeren

Overwin volgende uitdagingen van jouw baby:

Het weigeren van de fles als je borstvoeding en flesvoeding geeft

Als je borstvoeding en flesvoeding combineert, is het heel gewoon dat jouw baby weigert van de fles te drinken omdat hij de voorkeur geeft aan borstvoeding. Tijdens het geven van borstvoeding creëert jouw baby een speciale band met je. Etenstijd wordt geassocieerd met deze speciale band en jouw baby zal dus liever willen knuffelen dan de fles te nemen. Dit kan voor moeders zorgwekkend zijn, maar het is volkomen normaal. Maar als jouw baby een sterke voorkeur voor borstvoeding begint te geven en weigert de fles te nemen, probeer dan iemand anders de fles te laten geven. Belangrijk om te weten is dat jouw baby een groot reukvermogen heeft en dus heel goed jouw melk kan ruiken. In jouw buurt zal hij dus eerder de fles weigeren dan wanneer zijn fles door andere mensen aangeboden wordt.

Jouw baby krijgt tandjes

Tandjes krijgen is het ergste! Als baby's tandjes krijgen is het overduidelijk dat ze zich ongemakkelijk voelen en pijn hebben zolang die tanden er doorheen komen. Hierdoor kan de zuigende beweging vaak extra druk en pijn veroorzaken op het tandvlees van jouw baby. Het goede nieuws is dat die tanden er uiteindelijk doorheen zullen komen en dat je baby na een tijdje opluchting zal voelen. Het slechte nieuws is dat het soms eindeloos lang duurt eer de tandjes er doorheen komen. Wat je kunt doen om het leed van je baby te verzachten, is middelen vinden om zoveel mogelijk de pijn van je baby te verlichten. Een paar opties omvatten het geven van speciaal speelgoed om op te kauwen en het tandvlees te masseren. Je kunt ook het tandjesgel aanbrengen op het tandvlees of in overleg met jouw arts pijnmedicatie geven. Probeer ook de fles in een meer zittende positie te geven om te voorkomen dat extra pijn wordt veroorzaakt door jouw baby te laten liggen. Als je de pijn en het ongemak kunt helpen verminderen, zal jouw baby waarschijnlijk de fles niet meer weigeren.

Houd jezelf onder controle

Wanneer het gebeurt dat jouw baby de fles weigert, probeer dan vooral kalm te blijven. Je baby zal niet verhongeren door een ​​paar dagen minder te drinken. Wanneer je kalm blijft, zul je beter kunnen letten op wat er met je baby gebeurt. Je zult ook meer energie hebben om te experimenteren en manieren te vinden om jouw baby te stimuleren om weer uit zijn fles te drinken. Het beste wat je dus kunt doen, is gewoon doorgaan met jouw normale voedingsroutine, inclusief jouw baby op de normale tijden een fles aanbieden. Ongetwijfeld zal jouw baby zich verzetten, maar raak niet gefrustreerd (je baby zal jouw spanning voelen). Geef ook niet toe aan het verlangen van jouw baby om hem te knuffelen tijdens het flesmoment. Zoals je eerder in dit artikel kon lezen, weigeren baby's vaak de fles te nemen omdat ze willen genieten van de speciale band met mama of heel goed weten dat mama iets veel beters heeft. Als je baby, na alles geprobeerd te hebben, nog steeds weigert de fles te nemen, probeer hem dan niet te forceren door de speen tussen zijn lippen te duwen. Dit is een gevecht dat je gegarandeerd zult verliezen. Neem gewoon de fles weg en bied hem elk half uur weer aan tot hij drinkt. Baby's kunnen koppig zijn en kunnen het een uur of langer volhouden, maar als ze eenmaal honger hebben, nemen ze hun fles. Als je het moeilijk vindt om dit toe te passen, herinner jezelf er dan aan dat een gezonde baby zichzelf nooit zal uithongeren.