Geitenmelk: een goed alternatief?

Als je kind ongeveer een half jaar oud is, verandert de voedingsbehoefte. De baby is flink gegroeid en is ook een stuk beweeglijker dan de eerste zes maanden. Als je baby flesvoeding krijgt, wordt het zo langzamerhand tijd om over te stappen naar opvolgmelk. Voor welke melk kies je? Is opvolgmelk op basis van geitenmelk: een goed alternatief bij koemelkallergie?

Op zoek naar een alternatief voor koemelk

Allemaal vragen die op je af komen bij het kiezen voor de opvolgmelk. Gewone melk is geen optie omdat dit nog te veel eiwitten en zout bevat en er zitten te weinig voedingsstoffen in die je baby nu juist nodig heeft. Daarbij kan het zo zijn dat je baby een allergie voor koemelk blijkt te hebben en je juist op zoek bent naar iets anders.

De juiste voedingsstoffen

Het is belangrijk voor je kind dat hij of zij zich goed kan ontwikkelen en goed kan groeien. Hiervoor heeft de baby de juiste voedingsstoffen nodig. Opvolgmelk heeft die gewenste dosering. Het bevat ook vitamine D om de botten sterk te maken en ijzer om de weerstand te verhogen. Mocht je baby nog steeds meer dan 700 ml drinken, dan kun je beter nog even vasthouden aan de normale zuigelingenvoeding om te voorkomen dat de baby te veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zodra de baby dan meer bijvoeding krijgt en minder flesjes drinkt, is het moment daar om alsnog over te stappen op opvolgmelk. Maar welke opvolgmelk neem je?

Overstappen naar opvolgmelk

Er zijn heel veel verschillende merken als het gaat om opvolgmelk en tussen veel merken is er nauwelijks een kwaliteitsverschil. In Nederland is de kwaliteit en de samenstelling van kunstvoedingen min of meer vastgelegd en hierdoor dus gewaarborgd. Je kunt natuurlijk overstappen op de opvolgmelk van hetzelfde merk als waar je al de flesvoeding van gaf. De smaak van de melk verschilt dan weinig van de opvolgmelk en je hebt een goede kans dat de baby deze opvolgmelk goed verdraagt. Zou je liever wat anders proberen omdat er toch wat lichte klachtjes waren bij de volledige zuigelingenvoeding, dan kun je eens verder kijken naar het overige beschikbare aanbod op het gebied van opvolgmelk. Geitenmelk zou een optie kunnen zijn.

Geitenmelk is populair

Tegenwoordig neemt in Nederland de vraag naar geitenmelk enorm toe. Geitenmelk staat namelijk bekend als een zachte melk die rijk is aan mineralen en vitamines en ook nog eens zeer mild van smaak is. In grote delen van de wereld wordt geitenmelk al meer gedronken dan koemelk. Ook heeft geitenmelk een unieke eiwit- en vetsamenstelling waardoor het een zachte voedselmassa wordt die in de maag snel verteerd kan worden en makkelijk kan worden opgenomen. Zou dit een goed alternatief kunnen zijn voor baby’s met een koemelk allergie?

Wel of geen geitenmelk als opvolgmelk bij koemelk allergie?

Als je kind een koemelk allergie heeft, ben je meestal op zoek naar een goed alternatief. Omdat tegenwoordig geitenmelk zo in opkomst is door de positieve eigenschappen, denken ouders vaak dat dit de oplossing kan zijn. Helaas is dit niet het geval. Geitenmelk is voor veel volwassenen en kinderen een goede keuze, maar niet voor diegene die een koemelk allergie hebben. Als er medisch is vastgesteld dat iemand een koemelkallergie heeft, komt dat over het algemeen omdat de baby een allergische reactie heeft op de eiwitten van de koemelk. Helaas vertoont de eiwitstructuur van geitenmelk te veel overeenkomsten met de koemelk structuur ondanks dat geitenmelk een redelijk lage hoeveelheid αS1-caseine bevat. Wanneer je de baby met een koemelkallergie dus geitenmelk geeft, is de kans groot op een kruisreactie. Het is dus geen geschikt alternatief voor volwassenen of kinderen met een koemelk allergie.

Wanneer wel geitenmelk als opvolgmelk?

Omdat het verteringsstelsel van kleine kinderen de eerste jaren nog volop in ontwikkeling is, is het extra belangrijk dat voedingsstoffen eenvoudig door het lichaam kunnen worden opgenomen. Juist omdat geitenmelk van nature mild is, helpt de natuur hier een handje aan mee. Sommige kinderen verdragen de koemelk producten niet zo goed. Ze kunnen bijvoorbeeld wat lichte klachten krijgen zoals luieruitslag, eczeem, krampjes of verstoppingen. Het kan zijn dat dit komt omdat deze kinderen intolerant zijn voor koemelk producten. In een dergelijke situatie kan een overstap naar geitenmelk uitkomst bieden en kunnen hierdoor de klachten minder worden of verdwijnen. Het moet dan wel duidelijk zijn dat het niet om een koemelk allergie gaat. Bespreek dit eerst met het consultatiebureau of de huisarts.

Het verschil tussen intolerantie en een allergie

Als iemand intolerant is voor een bepaalde stof wil dat zeggen dat het lichaam op de stof reageert zonder dat het afweersysteem hierbij wordt betrokken. Bijvoorbeeld wanneer iemand de lactose niet kan verwerken doordat er geen lactose enzym wordt aangemaakt. Dit is dus eigenlijk een defect in de fysiologie van het lichaam. De klachten bij intolerantie zijn niet constant en kunnen iedere keer in ernst variëren. De ene keer heeft de persoon er dus meer last van dan de andere keer. Bij een allergie reageert het afweersysteem van het lichaam op de stof. Dit kan een heftige reactie op het allergeen zijn en het kan ook steeds heftiger worden naarmate de stof opnieuw gebruikt wordt.

De eigenschappen van geitenmelk

Geitenmelk is lichter verteerbaar door de andere vet- en eiwitsamenstelling. De zachte massa wordt makkelijk in de maag afgebroken en hierdoor kunnen de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Het vetgehalte schommelt rond de 4,1% en het eiwitgehalte rond de 3,4 Het vet in de koemelk is op een fijnere manier verspreid. Geitenmelkproducten hebben een typisch aroma en een unieke smaak die door de specifieke samenstelling van het geitenmelkvetzuur wordt gecreëerd. Onderzoeken hebben uitgewezen dat koeien die regelmatig vers weidegras eten eerder melk produceren met meer onverzadigd vet. Dit geldt ook voor de biologische melk van geiten.

Conclusie

Het is altijd verstandig om een consultatiebureau arts of de huisarts te raadplegen als je voor je baby een overstap wilt maken naar geitenmelk. Daarbij kunnen de volgende punten misschien helpen om een juist beslissing te nemen of je geitenmelk als opvolgmelk voor je baby wilt gaan gebruiken:

  • Geitenmelk verteert beter dan koemelk
  • Geitenmelk is een snelle energiebron
  • Geitenmelk verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed niet, of minimaal
  • Geitenmelk heeft een prebiotische werking en is ontstekingsremmend
  • Geitenmelk is een uitstekende bron van mineralen en vitaminen
  • Geitenmelk verhoogt de opname van ijzer en calcium
  • Geitenmelk kan een optie zijn bij een koemelk intolerantie
  • Geitenmelk is niet geschikt bij een koemelk allergie