Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

De zomer: de meeste mensen vinden dit een heerlijke periode. De afgelopen paar jaar lijken de zomers steeds langer en heter te worden. Steeds vaker hebben we te maken met een hittegolf waarin de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn de warme dagen helemaal lastig. Je kleintje kan namelijk nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn.

Vraag jij je af of je baby in de airco of bij de ventilator mag slapen? Wij zoeken het voor je uit en geven nog een aantal andere praktische tips om het draaglijk te maken voor je baby (en natuurlijk jezelf).

Ideale slaapkamertemperatuur baby

De ideale slaapkamertemperatuur voor een baby ligt tussen de 16 en 20 graden. Probeer dus een goede ruimte uit te zoeken voor het kamertje van je kindje, want op de zolderkamer wordt het al snel veel te heet. Ook een kamer waar de hele dag de zon op staat is een stuk warmer. Hang dikke en donkere gordijnen op die je overdag dicht houdt en gebruik een rolgordijn of zonnescherm aan de buitenkant van het raam om warmte te weren. Als het 's ochtends nog een aangename temperatuur is, is het heerlijk om het huis even te luchten door de ramen tegen elkaar open te zetten. Hou na het luchten de gordijnen of rolluiken gesloten.

Let op tocht

Soms valt het niet te voorkomen dat de temperatuur binnen boven de 20 of zelfs 30 graden uitkomt. Wil jij de temperatuur wat lager maken met een airco of ventilator? Let er dan op dat je baby niet op de tocht ligt. Zet dus geen ventilator aan die op je baby gericht staat, maar laat deze bijvoorbeeld de warme lucht door de deur de gang op blazen. Je kunt een airconditioning in de kamer van je baby plaatsen, maar zorg er wel voor dat je deze niet te koud instelt. Je baby kan namelijk veel te hard afkoelen bij een koude luchtstroom uit de airconditioning. Stel de airco slechts een aantal graden minder in dan de buitentemperatuur. Je kunt het beste de kamer afkoelen voordat je kleintje gaat slapen. Wat je ook kunt doen bij gebrek aan een airco: een kom met ijsklontjes of bevroren waterflessen voor de ventilator plaatsen. De lucht koelt hierdoor echt af in plaats van dat het alleen wordt verplaatst.

Airco in de auto

Ook in de auto moet je oppassen met de airco en open ramen. Net als in huis wil je de airco slechts een paar graden lager instellen dan de buitentemperatuur. Je baby kan zelfs onderkoelen als deze te lang in de koude airco-lucht door moet brengen, dus wees hier echt alert op. Gaan jullie bijvoorbeeld een dagje naar het strand of het bos? Gebruik dan geen laken of deken over de kinderwagenkap. Hierdoor kan de temperatuur serieus stijgen in korte tijd en bestaat het risico op overhitting. Laat de kap lekker naar beneden en gebruik een parasolletje. Door de kinderwagen zoveel mogelijk uit de zon te houden geniet je kindje van frisse lucht, zonder dat hij of zij het te warm krijgt.

Gepaste babykleding zomer

Zowel 's nachts als overdag krijgt jouw kindje het minder heet als je kiest voor geschikte babykleding. Kies waar mogelijk voor kleding van natuurlijke stoffen om je kindje koel te houden in de zomer, zoals organisch katoen, wol, bamboe of zijde. Natuurlijke stoffen ademen niet alleen uitstekend, maar absorberen ook beter vocht. Ga je 's ochtends de deur uit als het nog fris is? Kies voor meerdere dunne laagjes over elkaar, zodat je een laagje uit kunt trekken als je kleintje het te warm heeft. Ook als je kindje slaapt, is het belangrijk dat hij het niet te warm heeft. Dit kun je goed voelen in de hals of aan de voetjes. Als je baby zweet, is het te warm. Kies 's nachts voor een dunne slaapzak en haal een koel washandje over het voorhoofd van je baby als deze maar blijft woelen.

Zo merk je dat je baby het te warm heeft

Bij warm weer moet er meer gedronken worden om het vochtverlies aan te vullen. Dit geldt voor jou, maar ook voor je baby. In tijden van hitte heeft je kleintje meer vocht nodig dan alleen de gebruikelijk hoeveelheid babymelk. Baby’s die borstvoeding krijgen zul je vaker aanleggen. Bij kunstvoeding kun je eventueel tussendoor extra water geven. Overleg dit altijd eerst met de verloskundige. Let ook op jezelf als je borstvoeding geeft, want doordat je baby meer drinkt, verlies jij ook meer vocht.

Om te checken of je baby het niet te warm of te koud heeft, moet je niet alleen voelen aan zijn handjes en voetjes, maar ook onder de kleding. Wanneer je kindje erg zweterig is, kun je één of een paar laagjes uittrekken. Voor het slapen kun je jouw kleintje nog in een lekker lauw badje stoppen. Je baby heeft dan een lekker fris en afgekoeld lichaam, zodat het bedje niet direct helemaal bezweet is. Zorg er wel voor dat je de verschillen in temperatuur niet te groot maakt. Koud water werkt averechts, want hierdoor gaat het lichaam van je kindje juist aan het werk om op te warmen.

Als er te lang weinig of niets gedronken wordt, kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden. Tekenen van uitdroging bij je baby zijn:

  • Snelle ademhaling
  • Rusteloos
  • Rood gezicht
  • Stugge huid
  • Droge lippen en mond

Warmte-uitslag

Sommige kindjes hebben last van warmte-uitslag. Dit zijn kleine bultjes op een rode huid. De warmte-uitslag komt vaak voor bij de liezen, op de borst en buik, bij de oksels, rug en/of nek. Normaliter verdwijnen deze bultjes vanzelf weer. Het valt aan te raden om direct langs de huisarts te gaan als je baby koorts heeft in combinatie met een rode huid en bultjes. Neem ook contact op met de huisarts als je vermoedt dat je kleintje is uitgedroogd door de hoge temperaturen.