Krentenbaard bij je baby: wat doe je eraan?

Krentenbaard of impetigo is een besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door de Stafylokokken of Streptococcus-bacteriën. Deze bacteriën kunnen onschadelijk leven op het huidoppervlak rond de mond en ook in de neus van mensen. Impetigo wordt ook wel 'schoolzweren' genoemd omdat het vaak voorkomt bij schoolgaande kinderen. Hoewel het ook van invloed kan zijn op adolescenten en volwassenen, komt de infectie het meest voor bij kinderen tussen de leeftijd van twee en zes jaar oud. De infectie veroorzaakt zweren op de huid, die meestal jeuken. De zweren kunnen beginnen als blaren die uiteindelijk barsten en vochtig worden voordat ze worden bedekt met een korst. Krentenbaard is gewoonlijk geen ernstige infectie en moet na een paar dagen met medische behandeling verdwenen zijn.

Kinderen met krentenbaard zijn zeer besmettelijk (omdat ze de aandoening minder begrijpen dan volwassenen), maar de verspreiding van krentenbaard kan worden verminderd door een goede hygiëne in acht te nemen, de zweren te bedekken met verbanden en je kind weg te houden van andere kinderen totdat ze niet langer besmettelijk zijn. Heel wat ouders maken zich soms zorgen over krentenbaard omdat het er behoorlijk ernstig uit kan zien, maar het is meestal een milde infectie die gemakkelijk te behandelen is.

Symptomen van een krentenbaard 

 • De zweren kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen het vaakst voor op het gezicht bij de mond en de neus, of op de armen en benen.
 • Krentenbaard kan beginnen met een blaar of een groep blaren.
 • De blaar barst open en laat een stukje rode, vochtige huid achter.
 • De blaar wordt meestal bedekt met een bruine of gelige korst, waardoor het lijkt alsof het bedekt is met honing.
 • Er kunnen kleine vlekken rond de eerste zweertjes zijn, die zich naar buiten verspreiden.
 • Er is vaak een oppervlakkig pellen van de huis zichtbaar aan de rand van de zweer.
 • Krentenbaard is een jeukende aandoening.

Hoe krijgt je baby krentenbaard?

De bacteriën die schoolzweren veroorzaken, kunnen op de huid, in de keel of neus of op andere delen van het lichaam leven zonder een gezondheidsprobleem te veroorzaken. Maar soms kunnen ze dus een infectie zoals krentenbaard veroorzaken. De infectie kan zich voordoen op een gezonde huid, maar het gebeurt meestal als de huid al is beschadigd door een kras, beet of een ziekte die de huid aantast, zoals eczeem of waterpokken. De huidinfectie zelf wordt vaak verspreid door de zweren of het slijmvlies in de neus of keel van een geïnfecteerd persoon aan te raken. Krentenbaard of schoolzweren bevatten grote aantallen bacteriën en zijn zeer besmettelijk als ze niet worden behandeld. Als je het geïnfecteerde gebied krabt of aanraakt en vervolgens een ander deel van je lichaam of van iemand anders aanraakt, kun je de infectie verspreiden.

 • Door contact met de pijnlijke plek of door dingen aan te raken die in aanraking zijn gekomen met de zweren of vloeistof (bijvoorbeeld kleding, verbandmiddelen, handdoeken) kun je de infectie verspreiden naar andere mensen.
 • Een zweer duurt ongeveer een tot drie dagen om zich te ontwikkelen. Contact met het vocht of de korsten verhoogt de kans op verspreiding.
 • De zweren jeuken waardoor kinderen gaan krabben. Hierdoor verspreidt de infectie zich naar de nabijgelegen huid of naar andere delen van hun lichaam.
 • Een zweer kan infectieus zijn zolang deze vochtig blijft.

Wie loopt het meeste risico?

Als je snijwonden, schaafwonden of insectenbeten in de huid hebt en dan in contact komt met de Stafylokokken- of Streptococcus-bacteriën, maak je meer kans om impetigo op te lopen. Door deel te nemen aan activiteiten waarbij veel huid-op-huidcontact is, zoals sommige sporten, kan het risico op infectie toenemen. Ook als je een chronische huidaandoening hebt, zoals eczeem, maak je meer kans om de huidinfectie te krijgen. Omdat impetigo gevaarlijk is voor baby's is het belangrijk om uit de buurt te blijven van pasgeborenen en jonge baby's als je de huidinfectie hebt. Impetigo is een gevaarlijke aandoening voor baby's omdat hun immuniteit niet volledig is ontwikkeld en ze daarom infecties niet kunnen bestrijden. Een ernstig geval van krentenbaard kan voor een pasgeborene mogelijk levensbedreigend zijn.

Behandeling voor krentenbaard

Jouw kinderarts kan een antibioticumgeneesmiddel voorschrijven in de vorm van een crème, zalf, tabletten of siroop. Geef deze aan je kind volgens de aanwijzingen en zorg ervoor dat je de antibioticakuur afmaakt. Als je kind herhaaldelijk krentenbaard krijgt, kan je kinderarts een neuszwabber doen om te testen op bacteriën in de neus. Je kind kan mogelijk antibiotica nodig hebben, die in de neus worden toegediend om verdere gevallen van krentenbaard te voorkomen.

De verzorging thuis

Ga door met de crème of zalf die werd voorgeschreven totdat alle wonden zijn genezen. Met een antibioticabehandeling zouden de zweren binnen een paar dagen moeten verdwijnen. Het is belangrijk om de korstjes van de zweren te verwijderen, zodat de eventuele zalf die de zweren behandelt, de infectie op de juiste manier kan bereiken. Probeer vooral te voorkomen dat je baby aan de zweren krabt om littekens, bloedingen of verdere infecties te voorkomen. Bedek de zweren daarom met een waterdicht verband en knip de vingernageltjes van je baby. Als je baby krentenbaard heeft, houd je je baby ook beter thuis van de kinderopvang tot 24 uur na aanvang van de medische behandeling (wat ook van toepassing is voor oudere kinderen). Na deze periode kunnen ze zich opnieuw veilig in het gezelschap van andere kinderen begeven, maar blijf wel hun zweren volledig bedekken met verbanden. Uiteraard bestaat de kans dat de behandeling met antibiotica niet aanslaat. Breng je baby terug naar de kinderarts als:

 • de zweren zich verspreiden of erger worden, zelfs na de behandeling
 • je baby ziek is geworden, bijvoorbeeld met koorts
 • je om een ​​andere reden bezorgd bent

Andere manieren om krentenbaard te vermijden

De volgende strategieën kunnen helpen om de kans te verkleinen dat je baby krentenbaard van een ander kind of een volwassene overneemt of om de verspreiding van krentenbaard te verminderen als je baby het heeft.

 • Een dagelijks bad met zeep en water kan het risico op krentenbaard verminderen. Er kunnen antiseptische zepen worden gebruikt, maar deze kunnen de huid van sommige baby's irriteren.
 • Als je kind wat ouder is, moedig het aan om een goede hygiëne uit te oefenen, inclusief regelmatig handen wassen en gebruikte zakdoeken weggooien.
 • Knip de vingernagels van je baby kort en houd ze schoon.
 • Zorg ervoor dat schaafwonden of snijwonden grondig worden gereinigd.
 • Als je kind aan een zweer krabt, bedek het dan met een waterdicht verband.
 • Na contact met je baby moet je je handen regelmatig wassen.
 • Stop alle verbanden en materiaal waarmee je de zweren behandeld hebt in een bak met een deksel en verwijder ze.
 • Als je baby impetigo heeft, was dan alle kleding, handdoeken en beddengoed apart van de rest van de familie. Was ze in warm water en droog ze in de zon of een hete wasdroger. Speelgoed kan met een mild desinfectiemiddel worden gewassen.

Belangrijke punten om te onthouden

 • Impetigo is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk worden verspreid naar andere kinderen.
 • Probeer te voorkomen dat je baby aan de zweren krabt. Bedek de zweren met een waterdicht verband en knip de nagels van je baby.
 • Het is belangrijk om de korstjes van de zweren te verwijderen.
 • Voltooi de antibioticakuur zoals voorgeschreven en ga door met de behandeling met crèmes of zalven totdat alle zweren zijn genezen.
 • Je baby kan na 24 uur behandeling teruggaan naar de kinderopvang of de kleuterschool als je de zweren volledig bedekt met een verband.

Bleekwater en krentenbaard

Online vind je verschillende mengingen over het gebruik van bleekwater en krentenbaard wij kunnen de werking niet bevestigen maar ook niet ontkennen. Wees daarom extra voorzichtig met dit soort middelen en adviezen en vraag dit altijd eerst aan je huisarts. Zo zou bijvoorbeeld een dagelijks bad van 10 minuten met in het water een kleine hoeveelheid bleekwater helpen de hoeveelheid bacteriën op de huid van je kind te verminderen en het risico van verspreiding van krentenbaard bij je baby te verminderen.