De 5 manieren waarop je baby leert

Voor baby’s is de dag één grote ontdekkingstocht. Naast dat een baby graag alles wilt onderzoeken, ontwikkelt hij zich ook razendsnel en lijkt hij constant iets nieuws bij te leren. Maar wat zijn eigenlijk precies de 5 manieren waarop je baby leert?

1.Herhaling

Baby’s zijn groot fan van herhalingen. Door dingen constant te herhalen leert je kind waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten. Hierdoor zal hij zich meer op zijn gemak voelen en zal jullie dag soepeler verlopen. Probeer in je dagelijkse leven dus zoveel mogelijk routines en herhalingen toe te passen. Dit kan door elke dag je kind op dezelfde manier te wekken, te verschonen en te badderen maar je baby vindt het ook heerlijk als je dag in dag uit hetzelfde liedje zingt.

2. Imiteren

Jij bent je kindje zijn grote voorbeeld. Het is dan ook niet gek dat je kind leert door jou te imiteren. Houd er wel rekening mee dat je kindje zowel je goede als je slechte eigenschappen na kan gaan doen. Geef je kindje dus altijd het goede voorbeeld door bijvoorbeeld gezond te eten, netjes dankjewel te zeggen en elke dag je tanden te poetsen. Grote kans dat je kindje dit vanzelf na zal gaan doen. Schelden, met open mond eten en roken doe je dan ook bij voorkeur niet, of in ieder geval ver buiten het zicht van je kindje!

3. Spelen

Je baby vindt spelen niet alleen leuk, het is ook nog eens leerzaam. Door bepaalde spelletjes kan hij bijvoorbeeld zijn motoriek verbeteren, verbanden leren leggen en zijn taalvaardigheid oefenen. Grijp dus elke kans aan om van een simpele handeling een spelletje te maken. Voor je het weet zijn jullie samen schaterlachend aan het badderen of een luier aan het verschonen. Daarnaast is het belangrijk om je kindje te stimuleren om zowel alleen als met andere kindjes of met jou te spelen. Naast verschillende speeltjes zijn er op internet ook veel creatieve spelletjes te vinden die je met je baby kunt spelen.

4. Zintuigen

Voelen, proeven, luisteren, ruiken en zijn ogen uitkijken: jouw kleintje is dol op de wereld ontdekken met zijn zintuigen. Stimuleer dit dan ook door je kindje verschillende voorwerpen te laten voelen, verhalen te vertellen en muziek te laten horen, allerlei geuren te laten ruiken en door voorwerpen en verschillende omgevingen te laten zien. Je zult zien dat je kindje alles reuze interessant vindt! Let er wel op dat je je kindje niet overprikkelt. Juist omdat hij zo nieuwsgierig en leergierig is kunnen harde geluiden of drukke omgevingen snel te veel worden. Pas ook op met je baby televisie laten kijken. Hoewel je kindje het vast geweldig vindt en sommige kinderprogramma’s best leerzaam zijn, kun je hier beter mee wachten tot je kindje wat ouder is.

5. Ervaren

Tot slot leert je baby door zelf dingen te ervaren en te ontdekken. Aangezien alles nieuw is voor je kleintje, is alles natuurlijk extra interessant: van het bezoeken van de supermarkt tot aan het spelen met het lichtknopje. Laat je baby dan ook zoveel mogelijk zelf ontdekken en uitvinden, dit is namelijk erg belangrijk voor zijn ontwikkeling. Let er wel op dat je kindje op ontdekkingstocht gaat in een veilige omgeving. Zo kan hij kleine voorwerpen en plastic zakken super interessant vinden om te ontdekken en om mee te spelen, maar kunnen er ongelukken gebeuren als je je kindje alleen laat met deze voorwerpen. Denk dus altijd even na over wat je kindje wel of niet veilig kan ontdekken, en blijf in de buurt. Daarnaast is ervaren behoorlijk intensief. Neem je kindje dus niet mee naar een drukke supermarkt als hij net toe is aan zijn slaapje.