De voordelen van een loopfiets

Tegenwoordig zie je veel kinderen gebruik maken van een loopfiets. Het tweewielige rij middel heeft de plek ingenomen van de voorheen zo populaire driewieler. De oorzaak hiervan is dat loopfietsen veel voordelen hebben boven een driewieler. Door middel van een loopfiets ontwikkelen kinderen vaardigheden die de basis vormen bij het normaal fietsen. Kinderen ervaren hierdoor minder problemen bij de overstap naar een normale fiets. In dit artikel lees je alle over de loopfiets

De voordelen van een loopfiets: het bewaren van evenwicht

Een belangrijk voordeel van een loopfiets is dat kinderen er hun evenwicht mee leren bewaren. Dit in tegenstelling tot een driewieler, waarin ze niet kunnen omvallen. Het kost kinderen tijd om hun lichaam te laten wennen aan het behouden van hun evenwicht, waar ze met een loopfiets meer dan genoeg tijd voor hebben. In de tijd dat je kind op een loopfiets zit, ontwikkelt deze spieren welke nodig zijn om goed zijn of haar evenwicht te bewaren. Zie dit artikel op RTL.nl.

Wel eens van een loopfiets 2 in 1 gehoord? Een loopfiets 2 in 1 is een multifunctionele loopfiets waarbij je de loopfiets als een driewieler of een loopfiets kan gebruiken. In andere woorden, op jonge leeftijd kan je je kindje laten oefenen met de driewieler stand en op oudere leeftijd met een loopfiets (met twee wielen).

loop-fiets-2-in-1

Sturen en het inschatten van de omgeving

Omdat er op een loopfiets al een stuur zit, leert je kind om te sturen. Dit begint met bochten draaien en het ontwijken van meubels, mensen en dieren in huis. Dit zorgt er niet alleen voor dat je kind leert sturen, maar ook om rekening te houden met de omgeving. Wanneer je kind echt gaat leren fietsen, heeft deze al geleerd om zich heen te kijken of er niet iets waar hij tegenaan kan rijden. Daarnaast zijn de spieren welke nodig zijn om te sturen ook al deels ontwikkeld.

Afzetten tegen de grond af

Ook het afzetten van de voeten tegen de grond is een voordeel. Natuurlijk is dit niet hetzelfde als trappen op een echte fiets, maar er worden wel deels dezelfde spieren gebruikt. Doordat kinderen deze spieren vast ontwikkelen, hebben zij straks een veel groter uithoudingsvermogen tijdens het fietsen.

Een loopfiets leert kids om te stoppen

Ook leert een loopfiets kinderen om te stoppen wanneer dit nodig is. Dit gaat natuurlijk hand in hand met het inschatten van de omgeving. Het is nog niet hetzelfde als remmen met een echte fiets, maar het plotseling leren stoppen wanneer dit nodig is, is een leerzame ontwikkeling. In het begin zal dit nog wel eens fout gaan, hou je kind daarom altijd goed in de gaten en zorg dat je in een positie bent om in te grijpen. Dit is extra belangrijk wanneer je over een voetpad loopt naast een drukke weg.

Een veilig manier om te beginnen

Door eerst op een loopfiets te beginnen, voor het tijd is voor een echte fiets, loopt je kind een stuk minder risico. Een loopfiets is namelijk veel veiliger dan een kinderfiets. Kinderen zitten op een loopfiets dicht bij de grond, waardoor ze minder kans op letsel hebben. Met een echte fiets zie je het al gebeuren dat je kind veel te hard trapt, maar met een loopfiets heb je hier geen last van. Een kind kan slechts zo hard gaan als deze zich af kan zetten met zijn voeten, en dit zal een stuk langzamer zijn dan de trappers van een kinderfiets.

Kinderen beleven plezier met een loopfiets

Misschien wel het belangrijkste voordeel, is dat kinderen loopfietsen leuk vinden. De meeste kinderen zullen hun ouders vragen om op pad te gaan met de loopfiets, je hoeft ze dus niet te verplichten de loopfiets te gebruiken. Daarom zijn loopfietsen vaak één van de leukste dingen welke je een kind cadeau kunt doen. Met een loopfiets zorg je zeker voor een onvergetelijke verjaardag.

Loopfietsen gaan lang mee

De meeste kinderen gebruiken loopfietsen zeker 2 of 3 jaar, voor ze de overstap maken naar een kinderfiets met zijwieltjes. Natuurlijk zie je wel dat kinderen met een loopfiets vaak meer dan een jaar eerder zijn met het leren fietsen. Sommige kinderen kunnen zelfs meteen leren fietsen zonder zijwieltjes, maar elk kind is hier anders in. Let wel op dat je je kind niet verplicht, omdat je toch wilt dat ze fietsen als leuk ervaren. Je kunt beter een stapje rustiger aan doen dan te snel gaan.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel voordelen aan het gebruik van een loopfiets. Wanneer je kind op de loopfiets zit, kun je deze ook vast kennis laten maken met basis verkeersregels. Door deze op een speelse manier aan te leren, kunnen kinderen zich helemaal richten op het leren fietsen, wanneer ze hier aan toe zijn. Wanneer je kind klaar is voor een kinderfiets met zijwieltjes, hoeft deze zich alleen nog bezig te houden met het leren remmen, het trappen en het wennen aan de nieuwe soort fiets.