Je baby reageert op zijn eigen naam: leuk en handig!

Jij noemt jouw baby al maanden lang bij zijn of haar naam. Hier zul je in de eerste maanden geen reactie op krijgen. Maar voor je het weet, werpt al het 'Jonasje' hier of 'Annaatje' daar de vruchten af. Jouw baby gaat deze naam herkennen en begrijpen dat dit woord bij hem of haar hoort. Het is een geweldige periode voor jou als ouder. Het zorgt voor veel leuke momenten, maar het is ook gewoon erg handig dat wanneer je 'Jonas!' zegt, jouw baby direct door heeft dat zijn aandacht wordt gevraagd. In dit artikel lees je alles over wanneer jouw baby zijn eigen naam gaat herkennen.

7 maanden

Het duurt even, maar dan heb je ook wat! Rond de 7 maanden gaat de baby zijn eigen naam herkennen. Je zult merken dat zijn of haar aandacht volledig gegrepen wordt wanneer je zijn of haar naam zegt. Jouw baby zal opkijken of gaan lachen. Deze ontwikkeling moet je als ouder natuurlijk wel goed stimuleren. Begin al vroeg met het 'aanspreken' of toespreken met de eigen naam. Praat bijvoorbeeld wanneer je gaat eten, of jouw baby naar bed brengt. Dit kunnen zinnetjes zijn zoals: “Anna gaat lekker slapen” of “Even lekker eten, hè Anna?”. Door in het dagelijks leven de naam veel te gebruiken, kan dit baby zijn eigen naam gaan herkennen.

Opletten

Wanneer jouw baby zijn eigen naam gaat herkennen, heb jij als ouder veel vaker de aandacht. Wanneer jouw baby bijvoorbeeld een flinke huilbui heeft en je gebruikt zijn naam om te sussen, heeft dit veel meer effect. Jouw baby is oplettender wanneer je zijn naam gebruikt. De baby weet dat hij of zij wordt bedoeld en is direct geïnteresseerd. Je kunt vanaf deze tijd daarom ook goed verstopspelletjes spelen. Wat dacht je van een klassieke Kiekeboe? “Waar is Anna?” “Daar is Anna!” jouw baby heeft precies door wat het spelletje inhoud en zal een flinke portie lol beleven.

Terechtwijzen

Naast het feit dat het leuk is om te zien hoe jouw baby reageert op zijn eigen naam, is het voor ouders ook vooral erg praktisch dat de baby zijn eigen naam herkent. Vanaf 7 maanden kan jouw lieve baby ook al een behoorlijk eigenwijs ventje of dametje worden. Het is daarom erg fijn dat wanneer je de naam op een strenge toon zegt, dan jouw baby leert dat iets echt niet kan. Speelt jouw baby of dreumes bijvoorbeeld liever met de kabels en stekkerdoos dan met blokken of poppen? Dan is het fijn dat wanneer je zijn naam op strenge toon zegt, dat de baby weet dat hij op z'n gedrag wordt aangesproken.

Ook tijdens het eten is het handig dat jouw baby zijn naam kent. Een hapje voor Anna is op deze manier beter te begrijpen. Ook is het fijn dat wanneer het eten een kliederboel wordt, de naam een krachtig middel is om slecht gedrag af te keuren.

Meer dan alleen zijn eigen naam

Het taalbegrip van jouw baby gaat met sprongen voorruit. Na 7 maanden kent jouw baby al meer dan slechts zijn eigen naam. Mama en Papa zijn vrijwel standaard favoriete woorden en in veel gevallen worden de woorden: eten, slapen en spelen ook goed begrepen. Door herkenning van de eigen naam, zal jouw baby nog sneller nieuwe woorden leren.

Taalbegrip en taalontwikkeling

Er is een groot verschil tussen taalbegrip en taalontwikkeling. Over het algemeen wordt gedacht dat baby's weinig begrijpen omdat ze niet tot nauwelijks spreken. De spreekvaardigheid wordt pas op een later moment goed ontwikkelt. Maar vanaf 7 maanden leert jouw baby enorm veel op het gebied van taalbegrip. Wist je bijvoorbeeld dat jouw baby per dag gemiddeld 22 nieuwe woorden leert kennen? Deze woorden kan jouw baby natuurlijk nog niet uitspreken, maar de baby leert wat deze woorden betekenen. Van papa, mama tot bedje, bal, tafel en nog veel meer! Het is een belangrijke periode voor het taalbegrip en taalontwikkeling van de baby. Het is belangrijk dat jouw baby in deze tijd daarom genoeg stimulatie op het gebied van taalvaardigheid krijgt.

Hoe kun je het taalbegrip stimuleren?

Het is dus van groot belang dat jouw baby veel voorbeelden in het dagelijks leven krijgt omtrent woordenschat voor het taalbegrip. Je hoeft hier eigenlijk vrij weinig voor te doen, wanneer je veel tegen jouw baby praat, zal hij snel nieuwe woorden leren. Maar wil je dit proces toch extra goed stimuleren? Dan hebben wij een aantal voorbeelden die uitmuntend werken:

Zingen

Kinderliedjes zijn een geweldige manier om jouw kind meer woorden te leren en te doen leren begrijpen. Het is een goede manier om zinstructuren en woorden te herkennen. Zing dus het liefst iedere dag jouw favoriete kinderliedjes. Een liedje voor het slapengaan is ook een ideale optie. Heb jij geen gouden keeltje? Dan kan een kindercd een goed alternatief zijn. Zo krijgt jouw baby genoeg impulsen die helpen bij het ontwikkelingen van het taalbegrip.

Praat heel veel

De beste manier voor jouw baby om meer woorden, zinnen en structuren te leren is door gewoon erg veel te praten. Praat bij alles wat je doet en benoem wat je doet. Is het tijd om te eten? Dan kun je niet alleen dit benoemen, maar ook dat je een bordje en bekertje uit de kast haalt, dat je het eten aan het opscheppen bent, hoe lekker het is en meer. Het lijkt misschien wel alsof jouw baby dit niet begrijpt, maar jouw baby begrijpt steeds meer en meer. Het is de beste manier om het woordenschat en taalbegrip te stimuleren.

Voorlezen

Een verhaaltje voor het slapengaan zou in ieder huishouden een vaste prik moeten worden. Het is niet alleen een perfecte manier om tot rust te komen, maar het is ook erg belangrijk voor het taalbegrip. Jouw baby, dreumes of peuter kijkt mee in het boekje en leert wat de woorden bijvoorbeeld betekenen. Kies het liefst prentenboeken zodat jouw baby, dreumes of peuter gezellig mee kan 'lezen'.

Tv?

Als ouder kun je soms wat sceptisch tegenover het zogenaamde “tv-tijd” staan, maar het is een stuk beter dan je denkt. Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je jouw kind achter de tv zet. Kinderprogramma's zijn namelijk zo ontwikkeld dat jouw kind hier veel van kan leren. Het is een goede manier om de taalontwikkeling te stimuleren en nieuwe woorden te leren kennen.

Wat is het leuk wanneer je voor het eerst ontdekt dat jouw baby zijn eigen naam herkent. Het is een grappige, maar vooral erg handige ontwikkeling. Naast dat je de volledige aandacht krijgt wanneer je zijn of haar noemt, is het ook praktisch dat wanneer jouw baby of dreumes ondeugend is, de naam roepen alleen al genoeg is. Het is een belangrijke stap in de taalontwikkeling en van het taalbegrip van de baby. Je doet er goed aan om dit stimuleren.