Stoppen met de speen: 5 tips

Stoppen met de speen, dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een kind hecht veel waarde aan de comfort en het gevoel van een speentje. Het kan onderdeel uitmaken van het slapen of geruststellen. Als dit ineens wordt weggenomen, kan dit voor flink wat huilbuilen en korte nachten zorgen. Wil jij zo effectief mogelijk stoppen met de speen? Lees dan gauw verder. Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet die helpen bij het stoppen met de speen.

1. Stap voor stap

Cold turkey stoppen met de speen? Dat is voor veel kinderen echt niet mogelijk en als ouder is het ook helemaal geen pretje. Je doet er goed aan op stap voor stap het gebruik van de speen te stoppen. Je start bijvoorbeeld met de middagdutjes zonder speen en laat de eerste dagen en weken de speen wel 's nachts gebruiken. Dit bespaard jezelf een hoop slapeloze nachten. Vervolgens kun je het gebruik van de speen overdag helemaal bannen en na verloop van tijd ook de nachten.

2. Grote jongens en grote meiden

Leer jouw kindje dat het gebruik van een speen iets is voor baby's. Ze zijn nu al een grote meid of flinke jongen dus daar hoort helemaal geen speentje meer bij. Veel kinderen pakken dit snel op en willen natuurlijk een grote stoere jongen of meid zijn.

3. Cadeau om naartoe te werken

Voor wat, hoort wat. Je kunt samen met jouw zoon of dochter naar een speelgoedwinkel gaan en een prachtig cadeau uitzoeken. Maar er geldt wel een regel voor het gebruik van het cadeau. Met dit cadeau mag alleen worden gespeeld wanneer er geen speen meer is. Zet bijvoorbeeld de nieuwe pop of race auto op een zichtbare plek in de kamer. Wil jouw kindje hiermee spelen? Dan moet de speen worden ingeleverd. Wil jouw kind toch weer de speen? Dan is het de regel dat met dit cadeau niet meer mag worden gespeeld. Deze truc werkt voor veel jongere kinderen.

4. Consequent blijven

Wellicht het allerbelangrijkste en de beste tip is om consequent te blijven met jouw kind. Wanneer de ene keer de speen wel mag en de andere keer niet, dan is het lastig voor jouw kind om te begrijpen wat er gaande is. Wees consequent en geef niet in. Heeft jouw kind moeite om in slaap te komen zonder speen en is er een huilbui gaande? Dit kan goed zijn, zo leert jouw kind om zichzelf gerust te stellen zonder het gebruik van de speen. Zet door en wees consequent met jouw stappen.

5. Substituut voor het speentje

Een goede manier om van de speen af te komen, is door gebruik te maken van een substituut voor het speentje. Koop bijvoorbeeld een mooie knuffel om mee te slapen of een zachte doek. Dit kan ook dezelfde geruststellende werking hebben als het speentje. Wanneer jouw kind een speen nodig heeft om goed te kunnen slapen, kun je ook meer aandacht besteden aan de kinderkamer. Zorg voor fijne geluiden, geuren en belichting. Zo wordt de kamer een fijne haven en is het speentje helemaal niet meer nodig!

Stoppen met de speen? Het is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Voorkom dat het een strijd wordt dankzij de bovenstaande tips. Blijf consequent in jouw acties en doe het stap voor stap. Zo weet je zeker dat het een succes wordt! Maak gebruik van deze 5 tips en het speentje kan binnenkort het huis uit.