Traphekje: 7 tips voor veiligheid op en rondom de trap

Kinderen staan bekend om hun avontuurlijke en soms roekeloze gedrag. Het is dan ook erg belangrijk om je hele huis kindveilig te maken. Aangezien de trap nog veel te vaak wordt vergeten én erg gevaarlijke situaties kan opleveren lees je in dit artikel alles over een traphekje: 7 tips voor veiligheid op en rondom de trap.

1. Een traphekje

De allereerste stap voor een veilige trap is het plaatsen van een traphekje. Plaats zowel boven als onderaan de trap een traphekje, om te voorkomen dat je kleintje alsnog stiekem de trap op kan klimmen. Let goed op dat je kindje het traphek niet zelf open krijgt en er niet al te makkelijk over heen kan klimmen. Daarnaast moet het traphekje wel redelijk stevig zijn, voor het geval dat je kindje er aan gaat hangen of toch een poging wil doen om er op te klimmen. Houd deze dingen dan ook in je achterhoofd bij het uitzoeken van een geschikt traphekje.

2. Goede verlichting

Veel mensen weten uit eigen ervaring wel dat je in het donker net wat sneller een trede over het hoofd kunt zien. Plaats dus goede verlichting naast de trap, zodat je kindje goed kan zien waar hij of zij gaat staan. Je zult zien dat ook de rest van het gezin hier profijt van kan hebben!

3. Anti-slip vloerbedekking

Naast een trede over het hoofd zien, kun je ook gemakkelijk uitglijden op de trap. Zeker een kindje dat op sokjes of pantoffeltjes loopt kan gemakkelijk uitglijden en een paar treden naar beneden vallen. Gelukkig zijn er speciale anti-slip vloerbedekkingen te koop, waarmee je voorkomt dat jij en je kindje uitglijden. En wederom geldt: ook hier zal de rest van het gezin profijt van kunnen hebben!

4. Dichte trap

Een open trap is erg gevaarlijk met kleine kinderen. Je moet er tenslotte niet aan denken dat je kindje tussen twee treden door glipt. Daarom kun je een open trap het beste dicht laten maken als je kleine kinderen hebt en geen enkel risico wilt lopen. Het kost misschien wat tijd en geld, maar dit zou wel eens een hele goede investering kunnen zijn.

5. Plaats geen spullen op de trap

Spullen op de trap plaatsen is vragen om problemen. Leer deze slechte gewoonte dus af, en voorkom dat je kleintje uitglijdt over de spullen die jij zo handig op de treden klaar hebt gezet om mee naar boven of beneden te nemen.

6. Maak regels

Natuurlijk is alles wat niet mag extra leuk en spannend. Toch is het verstandig om met je kindje regels te maken over de trap. Leer je kindje dan ook dat hij of zij rustig moet lopen op de trap, en dat de trap geen plek om te spelen is. Leg hem of haar ook uit waarom dit zo is, en dat hij of zij zich kan bezeren als er wel wordt gerend of gespeeld op de trap.

7. Geef altijd het goede voorbeeld

Aangezien jij het rolmodel bent voor je kindje is het belangrijk om altijd het goede voorbeeld te geven. Ren dus zelf ook niet over de trap, en sla geen treden over. Je kindje zal dit namelijk na willen doen, terwijl dit natuurlijk gevaarlijk is. Loop dus zelf ook rustig en netjes over de trap, zodat je kindje in ieder geval ziet hoe het wel hoort en dit goede gedrag hopelijk snel zal overnemen!