Wanneer moet mijn kind op zwemles?

Dit is een zeer goede vraag, want leren zwemmen is een belangrijke vaardigheid voor alle kinderen. Zwemlessen voor kinderen zijn dus een integraal onderdeel in het leven van elk kind om een competente zwemmer te worden. Als je je afvraagt wanneer je kind op zwemles moet, lees dan zeker verder.

Wanneer start je met zwemles?

Hoewel veel ouders ervoor kiezen om pas op latere leeftijd met de zwemlessen van hun kind te beginnen, zijn kinderen die beginnen met het wennen aan water wanneer ze jonger zijn dan 10 maanden zelden bang van water en ontwikkelen ze niet de angst voor zwemmen waar sommige oudere kinderen wel met worstelen. Als ouder wordt je uiteraard aangetrokken door de duidelijke voordelen die zwemlessen voor je kinderen kunnen bieden, maar heel wat ouders voelen zich onzeker op welke leeftijd ze moeten beginnen. Het is normaal om enige voorzichtigheid te voelen. Als ouder kan je je afvragen ​​hoe je kind leert zwemmen als het nog zo jong is en met wat voor soort activiteiten je tijdens de zwemlessen voor je kind te maken krijgt. Maar zwemmen kan je relateren aan hetzelfde proces wanneer je kind leert lopen. Lopen is een complexe, fysiek veeleisende activiteit die intensieve coördinatie en balans vereist, maar alle kinderen leren op relatief jonge leeftijd lopen. Wat niet mag vergeten worden, is dat ze het zichzelf met een minimum aan hulp aanleren. Leren zwemmen gebeurt op vrijwel dezelfde manier met een volwassene in de buurt die helpt bij elke stap dat je kind neemt.

Watergewenning bij baby's

Hoewel zwemlessen voor baby's helpen om veiligheidsproblemen aan te pakken, zullen deze lessen er ook voor zorgen dat je kind een efficiëntere zwemmer wordt, en natuurlijk zijn zwemlessen een leuke, gezonde activiteit voor kinderen. Het is belangrijk om te onthouden dat je baby vóór zijn of haar geboorte zich ondergedompeld bevindt in een vloeibare omgeving van je baarmoeder. Dus we hebben het niet echt over wanneer we een kind aan het water moeten laten gewennen, maar eerder hoe we een kind moeten blijven laten gewennen aan het element dat ze bijna negen maanden lang hun thuis noemden. Voor jou als ouder is het bad in je badkamer waarschijnlijk de beste en handigste plek om de affiniteit die veel pasgeborenen hebben met water te blijven ontwikkelen. Dit kan beginnen zodra je baby thuis is en de navelstreng is genezen. Vaak worden pasgeborenen gebaad in een gootsteen, maar een bad is jouw beste optie. De reden hiervoor is dat je in bad kan deelnemen aan de zwemlessen van je baby. Vul het met warm water, stap erin met je baby en laat hem of haar ten volle profiteren. Je baby hoeft in dit vroege stadium niet eens onder water te gaan. Met behulp van een veilige en zachte greep laat je het drijfvermogen en de beweging van het water over de huid van je kind voelen. Deze vroege badervaringen moeten stressvrij zijn en een mooie manier om een ​​band met het water op te bouwen. Dit is een special moment zowel voor jezelf als je baby en kan extra binding met je kind mogelijk maken, zelfs voor papa!

Borstvoeding geven in bad

Als moeder kun je ervoor kiezen om je kind borstvoeding te geven in bad. Hierdoor associeer je water met een kalm en ontspannen gevoel. Met behulp van een zachte doek en uiteindelijk een beker, kan je baby kennismaken met het gevoel van water op zijn of haar gezicht. Als je hiermee begint als je baby slechts een paar maanden oud is, leg je een geweldige basis om later deel te nemen aan een normaal zwemprogramma voor baby's.

Beginnen met baby zwemlessen

Er zijn een paar verschillende richtlijnen en meningen. De aanbevolen richtlijnen zijn echter dat baby's een formeel programma van zwemlessen kunnen beginnen op de leeftijd van 4 maanden. Enkele van de redenen om tot vier maanden te wachten zijn om een ​​medische geschiedenis te laten ontwikkelen, het immuunsysteem van de baby te laten versterken en binding met de moeder mogelijk te maken. Na de leeftijd van vier maanden is het aangeraden om zwemlessen in een zachtaardig en ontwikkelingsgericht programma te starten.

Hoelang doorgaan met zwemlessen?

Zwemlessen zijn geen evenement, maar eerder een langdurig proces. Het volgen van lessen als een vast onderdeel in de wekelijkse routine van je kind via zijn kleuter-, voorschoolse en vroege schooljaren is een geweldig plan om een ​​goede ontwikkeling van zijn of haar vaardigheden in het water te waarborgen. Vroeg beginnen en langdurig doorgaan, zal je kind volledig doen ervaren wat het water en de zwemles te bieden heeft. Vergeet niet dat je kind is geclassificeerd als een ‘bekwame zwemmer’ wanneer het comfortabel 400 meter kan zwemmen.

Samengevat: de voordelen van zwemlessen tussen 4 en 10 maanden oud

  • Kinderen zijn afkomstig uit een wateromgeving in de baarmoeder en voelen zich gelukkig en ontspannen in het water
  • Kinderen leren aquatische onafhankelijkheid en de basisvaardigheden voor onafhankelijk zwemmen op latere leeftijd
  • Vroege waterveiligheids- en bewustzijnsvaardigheden worden ontwikkeld
  • Zwemlessen zijn een geweldige hechtingsactiviteit voor ouders en baby's
  • Betere fysieke en cognitieve vaardighedenontwikkeling dan kinderen die niet op jonge leeftijd leren zwemmen
  • Het is onwaarschijnlijk dat je kind angst voor water krijgt