10 Tips: zo leer je je baby groente en fruit eten

Groente en fruit is cruciaal voor de ontwikkeling van jouw baby en de gezondheid. Toch hebben veel baby's moeite met het leren eten van deze voedingsproducten. Wij hebben 10 tips op een rijtje gezet waardoor iedere baby groente en fruit leert eten.

1. Neem de tijd

De beste tip is om de eetmomenten niet te overhaasten. Neem de tijd om te eten en geef niet te gauw toe. Ben jij klaar met eten, maar heeft de baby nog niets gegeten? Neem dan nog even de tijd aan tafel. Door de tijd te nemen kan de baby alsnog beginnen met eten.

2. Zoet

Voor baby's en kinderen zijn zoete smaken vaak extra lekker. Heeft jouw baby moeite met groente en fruit eten, maar eet het wel zoete snacks en koekjes? Probeer dan om de meest zoete groente en fruit te proberen. Bananen, zoete aardappel en venkel zijn geliefde opties voor jonge kinderen.

3. Spelen met eten

Veel ouders willen niet dat hun baby met eten speelt. Maar je kunt beter nog even wachten met deze vorm van etiquette. Een kind heeft het nodig om het eten te voelen om er bekend mee te raken. Zit jouw baby helemaal onder het eten na de maaltijd? Dit is helemaal niet erg! Op deze manier leert het de nieuwe producten en smaken. Opvoeden komt in dit geval later wel.

4. Samen eten

Baby's vertonen kopiërgedrag. Alles wat ze papa en mama zien doen, willen ze zelf ook. Zorg er dus voor dat je lekker samen gaat eten en toont hoe je groente en fruit heerlijk kunt opeten. Het gevolg is dat jouw baby jou gewoon nadoet.

5. Tussendoortjes

Eet jouw baby moeilijk tijdens de grote maaltijden, maar is het wel een echte snacker? Zorg dan voor groente en fruithapjes als snack. Worteltjes, appel, komkommer en banaan zijn goede opties voor tussendoor. Zo weet je als ouder dat jouw baby genoeg groente en fruit binnen krijgt.

6. Afwisseling

Wissel de groente en fruit opties af. Wellicht lust jouw baby nog geen spinazie, maar vind het broccoli wel erg lekker. Door af te wisselen kom je erachter wat jouw baby lust en kun je de maaltijden hierop afstellen.

7. Prakken

Sommige baby's eten hun groente en fruit beter wanneer het geprakt is. Maak zelf babyhapjes van groente en fruit en doe deze in de blender. Je kunt altijd een voorraadje maken, zo heb je altijd wat in huis.

8. Speelgoed groente en fruit

Baby's moeten bekend worden met wat groente en fruit is. Koop bijvoorbeeld een speelkeukentje met speelgoed groente en fruit. Zo leert jouw baby al spelenderwijs dat je deze gekleurde figuren heerlijk kunt opeten.

9. Voorkom afleiding

Is het altijd druk aan tafel? Staat de tv nog aan of is er veel rommel op tafel? Voorkom afleiding voor de baby. Hierdoor is er alleen aandacht voor het eten en niet voor bijzaken.

10. Babyvoeding

Vers groente en fruit heeft natuurlijk de voorkeur, maar wanneer jouw baby een moeilijke eter is kan babyvoeding uitkomst geven. Deze potjes bevatten veel groente en fruit en zijn perfect als noodmaaltijd. Zo weet je dat jouw baby toch nog groente en fruit binnenkrijgt.

Groente en fruit leren eten is nog een behoorlijke opgave voor een baby. Met deze 10 tips lukt het iedere ouder om hun baby groente en fruit te laten eten. Schiet niet in de stress als het een aantal keer misgaat, het is tenslotte een leerproces.