Mijn baby eet slecht

Vanaf 4 maanden mag een baby beginnen met het proeven van vast voeding. De eerste babyhapjes zijn een spannende en leuke tijd. Sommige baby's zijn avontuurlijk en andere baby’s vinden zo’n lepel met eten maar wat spannend. Wanneer een baby slecht eet kan dat een ouder bezorgt maken. Al is er vaak geen reden tot zorgen, extra kennis kan wel het eten verbeteren. Elke baby leert eten op zijn eigen tempo. Het kan dus zijn dat jouw baby slecht eet, omdat het nog net een tikkeltje te vroeg is. Het kan ook zijn dat jouw baby om andere redenen slecht eet. Wij hebben de redenen en oplossingen over slecht eetgedrag eens onder elkaar gezet.

baby-hapjes

De eerste hapjes

Elke baby leert en ontwikkelt zich in zijn eigen tijd. Dat gaat bij het eten niet anders. De eerste 2 maanden eet een baby hooguit een paar hapjes per keer. Het gaat vooral om proeven en ervaren wat eten is. Na 6 maanden wordt het eten belangrijker en gaat het langzaam de flesvoeding vervangen. Baby’s die moeite hebben met hun hapje kunnen dus nog niet toe zijn aan het oefenen met eten. Wacht dan een paar dagen voordat je weer een hapje probeert.

Waarom eet mijn baby niet goed?

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom een baby niet goed of niet wilt eten. Om erachter te komen wat de reden voor jouw kind is, is het handig om uit te proberen wat wel werkt. Geef niet te snel op, want soms is herhaling voor een baby juist nodig. Tegelijkertijd moet je niet teveel druk willen leggen op het hapje. Baby’s voelen dit en zullen ook op die druk reageren, in sommige gevallen door niet te willen eten. Zijn onderstaande oorzaken allemaal niet aan de orde dan is het slim om de huisarts om raad te vragen. Bij twijfel is het sowieso altijd verstandig de kinderarts of huisarts om hulp te vragen.

Vaak voorkomende oorzaken van slecht eten:

  • Je baby is nog niet klaar voor de eerste hapjes
  • Het hapje biedt je baby teveel smaken in een keer aan
  • De constructie van het hapje is nog te grof
  • Het hapje is te sterk van smaak
  • Je baby is te druk met andere ontwikkelingen/prikkels te verwerken
  • Je baby beschouwt eten als een vervelende gebeurtenis
  • Er komen tandjes door wat eten pijn laat doen
  • Er is mogelijk een ander medische oorzaak, zoals een voedselallergie

Hoe krijg ik mijn kindje weer aan het eten

Er zijn vele manieren die een baby kan overhalen om toch te gaan eten. Niet elke tip werkt voor elke baby. Daarnaast moeten baby’s vaak wennen en is het dus zorg om kalm te blijven. Maak er een feestje van en leg niet teveel druk op je baby en jezelf. Uiteindelijk gaat elke baby vanzelf eten. De ene baby heeft alleen wat meer hulp en aanmoediging nodig dan de andere. Het voedingscentrum geeft meer eettips. Wij hebben hieronder ook een aantal tips geplaatst.

Feestje op je bord

Hapjes voor baby’s werken het beste als het op een gezellige manier gaat. Neem er de tijd voor en zorg ervoor dat het eten op een leuk bordje ligt en met een leuk lepeltje gegeten wordt. Merk je dat je kindje meer aandacht heeft voor kleurtjes? Gebruik dit dan met de keuze van de groente of fruit.

Rust

Net als volwassenen reageren baby’s ook op drukte. Zo kan het zomaar zijn dat jouw kindje niet wilt eten omdat er teveel om hem heen gebeurt. Misschien is de kamer vol met mensen, spelen zijn broertjes of zusjes naast de tafel of staat de televisie luidt aan. Dat zijn heel veel prikkels om te verwerken en wellicht veel interessanter om naar te kijken. Probeer je kleintje aan tafel eten te geven zonder al te veel afleidingen. Zo heeft hij alle aandacht voor jou en zijn hapje.

Zachte smaken

Baby's hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaak van een groente of fruit is daarom veel explosiever aanwezig dan voor jou en mij. Houdt hier in het begin rekening mee met de keuze van het hapje. Bloemkool en worteltjes zijn zacht en zoet van smaak. Zoete romige smaken zijn ze gewend van de fles of borstvoeding. Door dit te gebruiken in de eerste hapjes is de overgang minder groot. Bitter en zure smaken zijn een hele nieuwe gewaarwording en dat kan dus even schrikken zijn. Kies dus pas later voor groenten zoals bietjes en ga eerder voor courgette of banaan.

Herhaling, herhaling

De kracht ligt in de herhaling, laat je kleintje dus rustig wennen. Weigert hij een keer bloemkool, dan is het geen gegeven dat hij het bij de tweede of derde keer ook weigert. De aanhouder wint vaak in dit geval. Voor je baby is een nieuwe smaak een hele ervaring. Hij kan het spannend vinden of is gewoon nog niet bekend met verandering op gebied van smaak. Door hem meerdere dagen achter elkaar hetzelfde hapje aan te bieden, raakt hij bekend met de geur, structuur en smaak. Zo kan het zomaar gebeuren dat hij eerst broccoli weigert en na vijf dagen met een lach zijn bordje leeg eet.

Van puree naar grof

Dat is echt dé manier, je kleine baby weet zich totaal geen raad met de grove structuur van zijn eerste hapje. Net zoals er gewend moet worden aan smaak en geur, moet er ook gewend worden aan structuur. Bevat het hapje grove stukjes of grote en kleine brokjes? Dan bestaat er een grote kans dat je kleintje weigert te eten. Dat is maar goed ook, het mondje moet namelijk eerst op kracht komen om grote stukjes te kunnen eten. De spieren van de tong, kaken en wangen zijn namelijk alleen gewend aan het drinken van de tepel of speen. Nu is er opeens een heel ander soort slikbeweging nodig. Voeg je daar meteen kauwen bij toe, dan kan dat overweldigend werken voor je kleintje. Pureer daarom de eerste weken de hapjes heel fijn en ga geleidelijk over naar grover.

Hapje voor mama, hapje voor baby

Het lijkt een cliché, maar het werkt echt. Baby’s kopiëren gedrag en dat is op het gebied van eten niet anders. Wanneer jij smakelijk van zijn hapje eet, zal hij dat met interesse volgen. Hoogstwaarschijnlijk wilt hij het daarna zelf ook bekijken. Er zijn op internet ontzettend veel grappige en schattige filmpjes te vinden van baby’s die dit gedrag laten zien bij hun etende ouders.

Zelf doen

Wanneer je een ondernemende baby hebt, kan het zomaar zijn dat hij niet gediend is van het voeren. Hij wilt het namelijk zelf doen, geef hem daarom de lepel en kijk wat er gebeurt. Wellicht vind hij na poging zes zijn mondje en eet hij triomfantelijk zijn bordje leeg. Ook kan je hem laten experimenteren met een stukje brood. Zorg wel dat je er altijd bij blijft en in de gaten houdt of het brood goed klein gesabbeld wordt voordat hij slikt.

Genoeg is genoeg

Zeker tussen maand vier en zes draait het eten om oefenen. De echte voeding haalt je baby uit de fles of borstvoeding. Het hapje is er puur voor gewenning, zodat dit proces niet gestart hoeft te worden wanneer je kleintje wel vast voeding nodig heeft. Een paar lepeltjes per keer is dus echt genoeg. Hij geeft vanzelf aan wanneer er meer gegeten kan worden. Bij twijfel kun je altijd het consultatiebureau bellen. Zij weten precies of je kindje goed groeit en dus genoeg voeding binnen krijgt.

Wanneer zijn er reden tot zorgen?

Als jouw baby gezond oogt, vrolijk is en genoeg beweegt is er vaak geen reden tot zorgen. Een alerte vrolijke baby is over het algemeen een gezonde baby. Daarnaast krijgt je baby zeker in de eerste twee maanden alle voeding uit zijn fles of via de borst. Zolang hij netjes blijft drinken, is er dus meestal niks aan de hand. Zoals Wij.nl schreef in een artikel over eet zorgen.

Is je baby ouder dan zeven maanden en weigert hij nog te eten? Dan kan het consultatiebureau je verder helpen met gerichte tips op je kleintje. Is je baby juist minder actief en lijkt hij wat onder de leden te hebben? Dan is het raadzaam de huisarts of kinderarts te bellen. Zij zullen je kleintje op alles controleren en jou geruststellen.

Eet mijn baby dus echt slecht?

Meestal na het lezen van alle bovenstaande punten wordt de conclusie getrokken dat de baby helemaal niet slecht eet. Het zijn onze verwachtingen die vaak niet passen bij wat ons kindje al kan. Probeer en kijk, je kleintje geeft snel genoeg aan wat hij prettig vind. Voordat je het weet, eet hij je oren van het hoofd.