Stappenplan de eerste hapjes

Het lijkt een eenvoudige overgang, die van zuigelingenvoeding naar vast voedsel, toch valt het ouders vaak tegen water allemaal bij komt kijken. Je moet eerst weten wanneer je kind toe is aan vast voedsel, nadenken over wat je hem precies gaat geven, vervolgens merk je dat je baby niet zomaar toehapt en zelfs voedsel uitspuugt. Om het geven van vast voedsel voor jou te vereenvoudigen, staat hier een acht stappenplan.

Stappenplan de eerste hapjes

 • Stap 1: Ontdekken wanneer je kind klaar is voor zijn eerste hapje.
 • Stap 2: Het kiezen van een fruithapje om mee te beginnen.
 • Stap 3: Het bereiden van het eerste fruithapje.
 • Stap 4: Het geven van het eerste fruithapje.
 • Stap 5: Het dagelijks herhalen van geven van het eerste fruithapje.
 • Stap 6: Het eerste hapje uitbreiden met een tweede fruithapje.
 • Stap 7: Uitbreiding naar meerdere soorten fruithapjes.
 • Stap 8: Uitbreiding naar groentehapjes.

Je bent niet verplicht om dit stappenplan op te volgen. Iedere ouder is vrij om op een eigen manier zijn baby’s eerste hapjes te geven. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om in plaats van met een fruithapje met een groentehapje te beginnen of al direct meerdere soorten fruithapjes te introduceren. Alles mag, maar als je er wel voor kiest dit stappenplan te hanteren, dan zorg je ervoor dat je baby geleidelijk went aan de verschillende smaken en structuren van voedsel. Zo gaat het eten hem sneller wat gemakkelijker af.

Stap 1: Ontdekken wanneer je kind klaar is voor zijn eerste hapje

Voordat je kunt beginnen met het geven van de hapjes, moet je weten hoe je kunt zien wanneer je kind klaar is voor zijn hapjes. Houd vanaf vier maanden je baby nauwkeurig in de gaten en beantwoord voor de volgende vragen.

 • Kan je baby goed rechtop zitten?
 • Maakt je baby smakkende geluiden?
 • Probeert je baby jou na te doen als jij eten kauwt, door zelf ook te gaan kauwen?
 • Kijkt je baby aandachtig naar je als jij eet en lijkt het alsof je baby je vork af wil pakken om het zelf ook te proberen?
 • Blijft je baby hongerig na de zuigelingenvoedingen?
 • Begint je baby minder te kwijlen?

Hoe meer je ‘ja’ kunt antwoorden op de bovenstaande vragen, hoe meer je baby klaar is voor zijn eerste hapje. Je baby hoeft niet perse aan alle eisen te voldoen om zijn eerste hapje aan te kunnen. Niet elke baby is hetzelfde, sommige baby’s maken nooit smakkende geluiden en andere baby’s zijn nooit hongerig. Vanaf vier maanden mag je het gerust een keer proberen; ook als je niet alle vragen met ja hebt beantwoord. Rechtop kunnen zitten is echter wel nodig om een eerste hapje aan te kunnen.

Stap 2: Het kiezen van een fruithapje om mee te beginnen

Als je denkt dat je baby toe is aan zijn eerste hapje, dan wordt het tijd voor de tweede stap. Je kiest een fruithapje uit om mee te beginnen. Het beste kun je hiervoor een soort fruit kiezen, zodat je baby stap voor stap kan wennen aan de verschillende fruitsoorten en je eventueel kunt achterhalen of je kind bepaald fruit niet kan verdragen, omdat het er bijvoorbeeld allergisch voor is. Hier zijn een paar voorbeelden van fruitsoorten, waar je mee kunt beginnen.

 • banaan
 • perzik
 • peer
 • meloen

Dit zijn fruitsoorten met een zachte, zoete smaak, waardoor het verschil met de melkvoeding, die ook zoetig en zacht is, niet groot is en je baby het gemakkelijkst aan de fruithap kan wennen. In plaats van echt fruit, kun je ook kiezen voor fruit uit een potje. Deze koop je in de supermarkt of bij de drogist. Je kiest zelf of je babyvoeding uit een potje geeft of zelf maakt, maar als je al vroeg begint, met vier maanden of iets later, dan kun je beter kiezen voor echt fruit, aangezien je baby nog maar een klein beetje fruit per keer is en het zonde is dat je een deel van de dure fruithapjes uit de winkel weg moet gooien. Als er echt fruit overblijft, dan eet je het gewoon zelf lekker op.

Stap 3: Het bereiden van het eerste fruithapje

Het bereiden van het eerste hapje doe je in de loop van de ochtend of in de loop van de middag, tussen twee melkvoedingen in. Als je hebt gekozen voor babyvoeding uit een potje, dan valt er weinig te bereiden. Je hoeft dan slechts het deksel van de pot te draaien. De bereiding van echt fruit is ook niet moeilijk. Je schilt het fruit, snijdt het in kleine stukjes en pureert het fijn met een staafmixer of een blender, als je te maken hebt met fruit dat zacht genoeg is voor vermaling in de blender. Is je baby nog maar vier maanden, dan heb je maar een half stuk fruit nodig, gaat je baby al richting zes maanden, dan mag je al een compleet stuk fruit gebruiken. Een banaantje kun je ook fijnmalen met een vork. Daarom is dit het ideale fruit om mee te nemen als je een uitstapje maakt. Doe het fijngemalen fruit in een bakje met een klein plastic babylepeltje.

Stap 4: Het geven van het eerste fruithapje

Je zult merken dat het geven van het eerste fruithapje best lastig is en dat een slapper echt noodzakelijk is. Je baby is nog niet gewend aan een lepeltje in zijn mond en ook niet aan vast voedsel. Het is dan ook niet gek dat je baby zeer waarschijnlijk zijn eerste hapjes verschrikt weer uitspuugt. Steeds weer breng je de lepel met een beetje fruithap in de mond van je baby en telkens weer is je baby verbaast, beweegt je baby met zijn tongetje en duwt een deel van het fruithapje weer naar buiten. Het is niet erg dat je baby zijn eerste fruithapje nauwelijks heeft gegeten. Het gaat bij deze eerste fruithap niet om de voedingswaarde, maar om het wennen aan de smaak van fruit en aan de textuur van het vaste voedsel.

Stap 5: Het dagelijks herhalen van geven van het eerste fruithapje

In de dagen na het eerste fruithapje, herhaal je de bereiding en het geven van het eerste hapje. Doe dit telkens ongeveer op het zelfde tijdstip, zodat je baby went aan een voedingsritme. Geef ongeveer vier tot vijf dagen achtereen hetzelfde soort fruit of fruithapje, zodat je kind kan wennen aan deze specifieke smaak en jij kunt ontdekken of je baby de smaak lekker vindt of eventueel niet kan verdragen. Je zult merken, dat wanneer je baby een paar dagen achtereen heeft geoefend met het eten van vast voedsel, er steeds meer door wordt geslikt en steeds minder uit wordt gespuugd. Is dit bij jou baby niet het geval? Maak je geen zorgen, de ene baby is de andere niet. Sommige baby’s hebben wat meer tijd nodig om aan fruit en het eten van vast voedsel te wennen.

Stap 6: Het eerste hapje uitbreiden met een tweede fruithapje

Als je baby goed gewend is geraakt aan de smaak van het eerste fruithapje, kun je deze uit gaan breiden met een tweede smaak. Het beste kies je daarvoor weer een van de fruitsoorten uit stap 2, een zachte, zoete smaak. Het kan zijn dat je baby ook nu weer eerst veel fruit uit gaat spugen; ook nu moet je baby weer even wennen aan de nieuwe smaak.

Stap 7: Uitbreiding naar meerdere soorten fruithapjes

Na een aantal dagen van het geven van het tweede fruithapje ben je bij de volgende stap in het stappenplan beland. Je geeft je baby weer een andere soort fruit, hierbij kun je ook kiezen om een fruit, dat bijvoorbeeld wat zuurder is, te mengen met fruit dat je baby al kent. Je kunt denken aan deze soorten fruit voor de fruithapjes van je baby.

 • appel
 • kiwi
 • mango
 • abrikoos

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander soort fruitpotje uit de winkel. Herhaal steeds een paar dagen hetzelfde hapje en houdt goed in de gaten hoe je baby erop reageert. Sinasappel , grapefruit, mandarijn, druiven en aardbeien mag je nog niet geven aan je baby op deze leeftijd.

Stap 8: Uitbreiding naar groentehapjes

Als je baby goed gewend is aan fruit, dan zijn de groentehapjes aan de beurt. Ook hierbij kies je voor zelf klaarmaken of kopen in de supermarkt. Bij een groentehapje kies je voor het eerste hapje een zoete gekookte groente, zoals wortels. Net als bij de fruithapjes pureer je ook de gekookte groente met een staafmixer en breid je de groentehapjes geleidelijk uit. Denk aan de volgende gekookte groentes:

 • wortel
 • courgette
 • bloemkool
 • broccoli
 • boontjes

Pas zes maanden mag je ook spinazie, andijvie, bietjes, bleekselderij, raapstelen, postelein, koolrabi en venkel aan je baby geven. Je kunt de groentes eventueel mengen met gekookte aardappel. Vlees, vis, kip en ei is mag je nog niet geven aan je baby in dit stadium.