Vanaf wanneer starten met vaste voeding

Je baby kennis laten maken met vast voedsel is een opwindend keerpunt. Niet alleen in het leven van je baby, maar ook in dat van jezelf. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over vanaf wanneer starten met vaste voeding, met welke voeding je start en zoveel meer.

Vanaf wanneer starten met vaste voeding?

Artsen zeggen dat tussen 4 en 7 maanden een baby klaar is om over te schakelen van zuigelingenvoeding naar vaste hapjes, maar het echte antwoord hangt af van je baby. Hij of zij bepaalt wanneer vast voedsel welkom wordt. Deze mijlpaal overhaasten, is nergens voor nodig. Gewoonlijk zijn de meeste baby's klaar tussen 5 en 6 maanden. Start zeker niet met vaste voeding vóórdat je baby vier maanden oud is! Sommige baby's voelen zich al op de leeftijd van 3 maanden klaar voor vast voedsel, maar het wordt niet aanbevolen. Hoe vroeger een baby start met vaste voeding, hoe groter de kans bestaat dat hij of zij later gemakkelijker vatbaar zal zijn voor voedselallergieën.

  • Je baby kan rechtop zitten en zijn of haar hoofd omhoog houden
  • Hij of zij is nieuwsgierig en kijkt naar alles in de omgeving, vooral dan naar wat jij eet!
  • Je baby heeft de tongstootreflex verloren. Dit is de reflex die automatisch voedsel uit de mond duwt
  • Je baby lijkt nog steeds hongerig na het krijgen van een volledige dag melk of acht tot tien borstvoedingsessies

Starten met vaste voeding: moet je baby nog steeds borstvoeding of melk drinken?

Ook al start je met vast voedsel, borstvoeding en flesvoeding moeten in beeld blijven tot je baby minstens een jaar oud is. Vanaf een jaar kunnen baby's overschakelen op volle melk. Beide bieden de nodige voeding en je baby is ze gewend. Daarnaast zal hij of zij troost vinden in het gevoel van een tepel en de smaak van melk.

Geef de baby de borst of de fles in de ochtend, vóór of na de maaltijd en vóór het slapen gaan. In het begin is het een beetje experimenteren om uit te zoeken wat het beste werkt. Als je baby een grote drinker is, voed hem of haar dan eerst met eten en dan met een fles. Is je baby een matige drinker, probeer dan het tegenovergestelde. Totdat je baby 7 tot 10 maanden oud is, zal hij of zij waarschijnlijk nog steeds het grootste deel van haar calorieën drinken. Bij het innemen van vaste voeding gaat het meer om het wennen aan het eten en het leren van de smaken en texturen van voedingsmiddelen.

Starten met vaste voeding: voedingsschema

Zodra je baby het concept van eten begrijpt en enthousiast en geïnteresseerd is in etenstijd (dit gebeurt meestal tussen 6 en 9 maanden), start je met een routine (ontbijt, middagmaal en avondmaal). Zelfs al heeft je baby soms geen honger, met een routine went hij of zij aan het idee om volgens schema te eten. Dat gezegd hebbende, forceer of zet je baby nooit onder druk om te eten. Als je baby niet geïnteresseerd is, haal hem of haar dan gewoon uit de kinderstoel en zet je dag verder. Het doel is om je baby een eetschema aan te leren tegen zijn of haar eerste verjaardag. Dit betekent dat je baby dan drie maaltijden per dag moeten eten met twee tot drie tussendoortjes. Plus uiteraard ook vloeibaar eten, hetzij borstvoeding of flesvoeding, als aanvulling op een maaltijd, niet als een maaltijd op zich.

Starten met vast voedsel: maaltijd-routine

Een baby heeft aandacht nodig om te eten, dus begin de routine waarbij je zijn of haar handen wast, hem of haar kalmeert en hem of haar vervolgens neerzet in de stoel om te eten. Behoud boven alles je kalmte en geduld. Schakel de tv en alle luide muziek uit. Dit zal je baby helpen bewust te worden van eten en leren herkennen wanneer hij of zij voldaan is.

Het zal tijd kosten voor je baby om zich op zijn of haar gemak te voelen met de nieuwe sensaties die gepaard gaan met eten van vaste voeding. Ongetwijfeld volgen er grimassen en vreselijke gezichtuitdrukkingen wanneer de lepel in de mond verdwijnt en de smaken en texturen van verschillende voedingsmiddelen worden ervaren door je baby. Wen vooral ook aan de rommel! Hoogstwaarschijnlijk mag je je aan een stevige braspartij verwachten. Je baby zal overal voedsel gooien. Dit is gebruikelijk en duidt niet noodzakelijk op een afkeer. Je baby oefent gewoon om voedsel in zijn of haar mond te krijgen en traint de coördinatie.

Wat moet je baby eten wanneer je start met vast voedsel?

Er zijn niet echt regels voor het eerste vaste voedsel, maar hieronder vind je enkele suggesties:

Enkelvoudige granen verrijkt met ijzer (4 tot 6 maanden)

Het ijzergehalte dat wordt opgeslagen in de baarmoeder daalt na de geboorte. Een baby bereikt een dieptepunt aan ijzergehalte na ongeveer 9 maanden. Daarom worden granen verrijkt met ijzer aanbevolen als eerste vaste maaltijd. Combineer een theelepel enkelkorrelig graan met vier tot vijf theelepels moedermelk of flesvoeding. Zodra je baby gewend is om vloeibaar graan te slikken, verdik je het door meer ontbijtgranen toe te voegen.

Gepureerde groenten, fruit en vlees (4 tot 8 maanden)

Er bestaan wel meer feiten en fabels over babyvoeding en vermoedelijk heb je wel al gehoord dat het eten van fruit en groenten een levenslange voorkeur geven voor zoet voedsel aan je baby. Geen enkele studie ondersteunt echter deze stelling. Je kunt dus perfect beginnen met bijvoorbeeld gepureerde bananen, wortels of gepureerde kip.

Hapjes met slechts een ingrediënt (6 tot 8 maanden)

Of je nu bent begonnen met puree of pas start met vaste voeding, enkel met fingerfood mogen baby's experimenteren. Bied je baby dus geen hard, rauw voedsel aan, zoals appelschijfjes of wortelstokjes. Zorg er ook voor dat fruit en groenten zacht genoeg zijn zodat je hen kan persen tussen je duim en wijsvinger. Ook de vorm is van belang. Jongere baby's plukken het voedsel met hun hele handpalm op, zodat een berg aardappelpuree of een stukje avocado gemakkelijker te hanteren is dan kleinere voedingsmiddelen.

Gehakt, gemalen of gepureerd voedsel (9 tot 12 maanden)

Zodra je baby in staat is, zet je hem of haar tegenover een bord gladde puree. Voeg geleidelijk aan meer hapjes toe en zorg dat er textuur in de puree zit. Daarnaast is het volkomen veilig om je baby zachte rijst te geven.

Welke voedingsmiddelen voor je baby moet je vermijden?

  • Honing kan botulisme veroorzaken, een ernstige ziekte, als het te vroeg wordt geïntroduceerd.
  • Blijf bij moedermelk en flesvoeding als primaire drank totdat je baby een jaar oud is. Het is prima om koemelk te gebruiken tijdens het koken of bakken.
  • Noten, popcorn en volledige druiven zijn voedingsmiddelen die tot verstikking kunnen leiden bij je baby.

Belangrijk

Voed je baby niet direct uit de pot tenzij je weet dat hij of zij alles zal opeten. Bacteriën uit de mond van je baby kunnen het resterende voedsel in de pot besmetten. Als potjes babyvoeding geopend werden, gooi ze dan na twee dagen weg! En als laatste, heb je twijfels om bepaalde voeding aan je baby te geven, raadpleeg dan je arts voordat je het aan je baby geeft.