Baby in bad doen

Veel moeders vinden het leuk om hun kindje in bad te doen. Niet alleen omdat het baddermomentje een intiem moment is tussen moeder en kind, maar ook omdat de meeste baby’s het heerlijk vinden om te badderen. Voor jou als moeder is het fijn om te zien dat je kindje lekker ontspant in bad.

Het is fijn je kindje in bad te doen, maar de eerste keer is het badderen vooral spannend. Want hoe gaat dat badderen eigenlijk in zijn werk? Hoe zorg je ervoor dat je kindje honderd procent veilig en bovendien prettig gewassen kan worden in bad? En hoe vaak is dat badderen eigenlijk nodig? Deze vragen worden stuk voor stuk beantwoord in dit artikel. Meer informatie over de verzorging van je baby, lees je op de pagina 'verzorging baby'.

Hoe vaak je baby in bad doen?

Het is niet nodig je kindje iedere dag in bad te doen. Sterker nog, dit is niet goed voor de tere huid van die kleine. Doe je je pasgeboren kindje te vaak in bad, dan kan zijn of haar huid uitdrogen. Je kunt je kindje dan ook beter niet iedere dag in bad doen.

Er is geen specifieke richtlijn voor het aantal keren dat je je kindje moet badderen. Sommige ouders doen hun kindje om de dag in bad, andere ouders wassen hun kindje eens per week in het badje. Bepaal voor jezelf wat jij het fijnst vindt. Kijk hierbij niet alleen naar jullie wekelijkse ritme (hoeveel baddermomentjes passen hierin?), maar ook naar wat je kindje fijn vindt.

Tip: badder je jouw kindje eens per week? Gebruik dan een washandje om het gezichtje en de billetjes van je kindje tussen de wasbeurten door goed schoon te houden. Eens per week badderen is prima, maar het gezichtje en de billetjes van je kindje hebben tussendoor wel een wasbeurt nodig.

Voor het eerst in bad

Als je net bevallen bent, hoef je je kindje (gelukkig) nog niet meteen in bad te doen. Op de huid van pasgeboren kindjes zit namelijk een beschermlaagje, ook wel vernix caseosa genoemd. Dit beschermlaagje mag er best een dag op blijven zitten. Sterker nog, dit is goed voor de tere huid van die kleine.

Je doet je pasgeboren kindje daarom pas op de tweede of derde dag na de bevalling in bad. Twijfel je of het al tijd is om jouw baby in bad te doen? Vraag dit dan gewoon aan de kraamverzorgster. Zij weet precies wanneer jouw kindje klaar is voor zijn of haar eerst badje. Ook kan de kraamverzorgster je helpen die kleine voor het eerst in bad te doen. Wel zo handig, want er zijn veel dingen waar je aan moet denken bij het badderen. Als kersverse moeder is het dan ook niet zo gemakkelijk om je kindje voor het eerst in bad te doen, zonder enige ervaring.

De beste tijd om te badderen

Goed om te weten: je kunt je kindje het beste voor het eten in bad doen. Laat je je kindje na het eten badderen, dan is de kans groter dat hij of zij moet spugen. Als je baby al wat ouder is, kun je hem of haar het beste voor het slapengaan in bad doen. Door het badderen wordt die kleine lekker rozig en valt hij of zij gemakkelijker in slaap.

Je baby in bad doen in 7 stappen

Ga je jouw baby voor het eerst in bad doen? Lees dan onderstaand stappenplan voor je baby in bad doen en je weet zeker dat je dit op de juiste manier doet.

Stap 1: breng de kamer op temperatuur

Als je kindje baddert in een te koude ruimte, verliest hij of zij veel lichaamswarmte. Pasgeboren kindjes kunnen de lichaamstemperatuur nog niet op peil houden en daarom is het erg belangrijk dat de kamer op temperatuur is. Zet de thermostaat op 24 graden en je weet zeker dat de omgevingstemperatuur goed is. Ook goed om te weten: ramen én deuren moeten gesloten worden, om tocht tegen te gaan.

Stap 2: leg alles klaar

Als je kindje eenmaal in bad ligt, heb je je handen niet meer vrij. Dit betekent dat je de spullen die je nodig hebt tijdens het badderen, niet meer kunt pakken. Daarom leg je al deze spullen nog voor het badderen klaar.

Het gaat om de volgende spulletjes: een kruik, een badthermometer, babybadolie, een zachte handdoek, twee hydrofiele luiers, een schone luier, billendoekjes en een aankleedkussen. Ook leg je de kleertjes die je kindje na het badderen aan moet krijgen, alvast klaar.

Stap 3: maak de kleertjes alvast lekker warm

Bij een pasgeboren kindje is het belangrijk om de kleertjes die je kindje na het badderen aan moet doen, alvast op te warmen. Dit doe je met een warme kruik. Is je kindje al wat ouder, dan is het niet meer nodig om de kleding op te warmen met een kruik.

Stap 4: vul het badje

Als alles klaar ligt en de kleding van je kindje opgewarmd wordt, maak je het babybadje schoon. Vervolgens kun je het badje vullen. Het water dat je in het badje doet, moet tussen de 36 en 38 graden Celsius warm zijn. Je gebruikt een badthermometer om de temperatuur van het badwater te meten.

Stap 5: in bad

Is het badje gevuld met warm water, dan kleed je je kindje uit. Vervolgens veeg je de billetjes van je kindje schoon met een babydoekje, mocht dit nodig zijn. Als je kindje uitgekleed is en zijn of haar billetjes schoon zijn, kan het badderen beginnen.

Tijdens het badderen ondersteun je het nekje van de kleine continu. Zelfs in een klein laagje water kan je kindje al verdrinken. Blijf dus continu het nekje ondersteunen om het hoofdje van je kind boven water te houden, ook als er maar een heel klein beetje water in het badje staat.

Stap 6: wassen

Tijdens het badderen moeten de billen, schaamstreek, navel, knieholtes, oksels en oren gewassen worden. Ook was je de ruimtes tussen de vingers en teentjes. Om je kindje te wassen, gebruik je alleen badproducten die geschikt zijn voor baby’s. Je gebruikt dus nooit je eigen douchegel, hoe lekker die ook ruikt.

Stap 7: afdrogen en aankleden

Om je kindje af te drogen na het badderen, gebruik je hydrofiele luiers. Dit doe je door een hydrofiele luier op het aankleedkussen te leggen en je kindje hier vervolgens op te leggen. Met de andere hydrofiele luier, die je tevens voor het badderen hebt klaargelegd, droog je je kindje af.

Let op: het is erg belangrijk om je kindje goed af te drogen. Ook tussen de vele plooitjes in de huid moet het helemaal droog worden. Droog je kindje daarom erg zorgvuldig af.

Als je kindje helemaal droog is, kun je hem of haar aankleden. Controleer wel eerst of de ijzeren drukknoopjes niet te warm zijn geworden door het opwarmen van de kleertjes met de kruik. Als dit het geval is, laat je de knoopjes eerst even afkoelen. Vervolgens kleed je je kindje aan.

De haren wassen

Als je kindje pas net geboren is, is het niet nodig om de haartjes te wassen. Dit doe je pas als je kindje wat meer haren heeft gekregen en het duidelijk nodig is om de haren te wassen. Let op: gebruik altijd speciale babyshampoo voor het wassen van het haar. Deze shampoo wrijf je in, maar hoef je niet in te masseren. Als je de shampoo kort hebt laten inwerken, kun je het rustig uitspoelen. Door een washandje op het voorhoofd van je kindje te houden, voorkom je dat er shampoo in zijn of haar oogjes komt.

Je wast de haren van je kindje altijd op het laatst, ofwel als je de rest van het lichaampje al gewassen hebt. Was je de haren direct, dan krijgt je kindje een koud hoofdje. Ook kan de huid van je kindje uitdrogen als er al direct shampoo in het badwater terecht komt. Geen aanrader dus.