Douchen met je baby

Het kan best spannend zijn om voor het eerst samen met jouw baby te douchen. Het glibbert en je bent bang op uit te glijden. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid onder de douche gaat. Samen douchen met jouw baby is zeker mogelijk. In dit artikel helpen bij graag om jou een paar handvatten te geven over hoe je veilig samen met jouw baby kunt douchen. Wil je meer weten over de verzorging van je baby, bekijk dan de pagina 'verzorging baby'. 

Fijn samen douchen

Samen douchen kan bij veel ouders de voorkeur hebben. Samen douchen versterkt de band. Je hebt huid op huid contact en hebt een fijne tijd om samen de band te versterken. Ook kan het praktisch zijn om samen te douchen. Als ouder met een pasgeboren baby kun je soms jezelf gaan wegcijferen. Door samen te douchen zorg je niet alleen de hygiëne van de baby, maar ook die van jezelf.

Vanaf wanneer kun je samen douchen? Je kunt al samen met jouw baby douchen vanaf de kraamweek. Het kan dan juist fijn zijn, omdat je wat extra hulp hebt van de kraamhulp. Zij kan jou helpen om veilig te douchen. Het is belangrijk om niet te warm en niet te koud te douchen. Zorg voor een aangename, ietwat lauwe temperatuur voor de baby. Het kan misschien iets te koud zijn voor jouw gevoel, maar het is niet aan te raden om te heet te douchen. Laat de stralen eerst op temperatuur komen en voel of het water op de juiste temperatuur is.

Een paar extra handen

Samen douchen kan erg spannend zijn, zeker de eerste keer. Wat extra hulp is dan ook zeker geen overbodige luxe. In de kraamweek kun je hulp krijgen van de kraamhulp. Wanneer de kraamtijd voorbij is, kun je jouw partner op hulp vragen. Jouw partner kan de baby aanreiken wanneer je onder de douche staat en de baby aanpakken en afdrogen. Het is een ideale manier waarop je ook zelf kun douchen. Vind je het spannend om samen te douchen? Ga dan zeker niet alleen aan de slag. Vraag om hulp voor meer zekerheid tijdens het douchen.

De juiste voorbereiding

De juiste voorbereiding is essentieel. Naast het checken van de watertemperatuur, zijn er nog meer voorbereidingen die essentieel zijn voor het samen douchen. Zo is het belangrijk dat je alles klaar legt wat je nodig hebt na het douchen. Op deze manier hoef je niet met een natte en glibberige baby door het huis te lopen. Zorg dat je de handdoeken en kleren al klaar hebt liggen. Een zitstoeltje voor jouw baby is ook erg aan te raden. Je kunt dan wanneer je jouw baby afgedroogd en aangekleed hebt even in het zitstoeltje zetten en zo heb je jouw handen vrij om jezelf af te drogen en aan te kleden. Ook is het belangrijk dat de badkamer voor het douchen al op een aangename temperatuur. Zet eventueel de verwarming aan voordat je gaat douchen. Jouw baby kan namelijk een verkoudheid oplopen wanneer het eerst een te koele ruimte is, vervolgens warm wordt door het douchen en vervolgens weer snel afkoelt. Ga nooit zomaar, zonder voorbereiding onder de douche. Zorg dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt liggen en zorg dat de ruimte en het water op de juiste temperatuur zijn.

Zittend douchen

Vind je het nog steeds te spannend om samen te douchen of is jouw kindje erg bewegelijk? Dan kan het een optie zijn om zittend te douchen. Zorg ervoor dat jouw douche schoon is waardoor je op de bodem kunt gaan zitten. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat jouw baby valt en kun je samen genieten van een heerlijke douche. Zittend douchen is een fijne en veilige optie. Zo kan jouw baby meer bewegen en hoef je als ouder niet zo gestresst te zijn. Ga je voor het eerst samen douchen? Dan kan zittend een goede optie zijn. Je bent dan stabieler en het is minder spannend.

Douchen met je baby: tips en tricks

Er zijn genoeg tips en tricks die het samen douchen een stuk eenvoudiger maken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciaal draagzakken voor onder de douche. Zo weet je zeker dat jouw baby veilig is en dat je jouw baby niet kunt laten vallen. Je hebt meer zekerheid en jouw baby kan wat vrijer bewegen. Het kan ook fijn zijn om een antislip matje in de douche te leggen. Op deze manier sta je steviger en heb je minder kans op uitglijden. Hetzelfde matje buiten de douche leggen is ook fijn voor wanneer je de douche uitstapt. Een andere optie om steviger te staan, is door waterschoentjes aan te trekken tijdens het douchen. Op deze manier ben je zowel tijdens als na het douchen verzekerd dat je niet uitglijd. Het is niet nodig om jouw baby met zeep te wassen. Sterker nog, dit wordt afgeraden wanneer je samen doucht. Jouw baby wordt erg glibberig van de zeep en dat wil je voorkomen. De babyhuid hoeft niet met zeep gewassen te worden, wat is genoeg.

Na het douchen

Klaar met douchen, dan is het tijd om uit de douche te stappen. Jouw baby kan hier helemaal geen zin in hebben en het warme water wel fijn vinden. Het is daarom erg belangrijk om de badkamer op temperatuur te hebben. Jouw baby kan spartelen en protesteren. Het is daarom belangrijk om de handdoeken en het aankleedkussen dicht in de buurt te hebben. Wikkel jouw baby in een warme handdoek om warm te worden en op te drogen. Het is handig om zelf een badjas te gebruiken. Je kunt deze dan gelijk aantrekken en vervolgens jouw baby verder afdrogen en aankleden. Wanneer jouw baby dan veilig in het wiegje of in de box ligt, kun je jezelf verder aankleden. Na het douchen is het belangrijk om de huid in te smeren met een voedende babyolie. Zo zorg je dat de huid van jouw baby fijn en zacht blijft.

Het is goed voor de band tussen baby en ouder om samen te douchen. Toch is het erg spannend om samen met jouw kleintje onder de douche te stappen. Je kunt bang zijn om uit te glijden of bang zijn om jouw baby te laten vallen. Het is daarom erg belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen voor de veiligheid. Het kan fijn zijn om een paar extra helpende handen om je heen te hebben of gebruik te maken van een speciale draagdoek voor onder de douche. Als ouder heb je het druk genoeg en kun je soms jouw eigen hygiëne vergeten. Samen douchen is daarom niet alleen goed voor de band met je baby, maar ook erg praktisch. Je hoeft jouw baby niet alleen te laten wanneer je gaat douchen, maar ga samen onder douche. Douche veilig en zorg dat je alles al klaar hebt liggen voor na het douchen.