Elke dag je kind douchen of badderen?

De huid van jouw baby is puur en kwetsbaar. Het zachte babyhuidje moet goed verzorgd worden. Een belangrijk onderdeel van de verzorging van de huid, is de reiniging. Het wordt ouders aangeraden om hun baby dagelijks te wassen. Op deze manier blijft de huid schoon en fris. Hoe weet je wat goed is voor jouw baby en welke producten kun je het beste gebruiken? In dit artikel lees je alles over douchen en badderen met jouw baby.

Een goede routine

Het belangrijkste is om een goede routine te ontwikkelen voor het wassen van jouw baby. Het wordt aangeraden om dagelijks of minimaal om de dag jouw baby te wassen. Wanneer je een vast schema hebt, kun je eenvoudig de hygiëne hierop aanpassen. Was jouw baby bijvoorbeeld 's ochtens, 's avonds voor het slapen gaan of na het avondeten. Wanneer je volgens een vast schema werkt, is het geen probleem om dagelijks jouw baby te wassen. Het zit in de planning en je draait er je hand niet voor om. Het is belangrijk dat jouw baby een goede hygiëne heeft. Zo blijft de huid optimaal schoon en voorkom je problemen met de huid.

Samen douchen

Wat is nu beter, douchen of badderen? Er is geen optie dat perse beter is dan de andere. Het gaat erom dat je jouw baby wast en zorgt voor een goede hygiëne. Veel ouders kunnen de voorkeur hebben voor samen douchen, omdat dit erg handig is. Je hoeft op deze manier niet jouw baby alleen achter te laten wanneer jij gaat douchen en je wordt samen schoon. Als ouder van een pasgeboren baby vergeet je soms helemaal jouw eigen hygiëne of cijfer je jezelf helemaal weg. Samen douchen is twee vliegen in een klap. Het vergt wel wat voorbereiding om samen te douchen. Zorg dat de kamertemperatuur op een gewenst en aangenaam level is en leg alles wat je nodig hebt na het douchen alvast klaar. Je kunt bijvoorbeeld het aankleedklussen en schone kleren vast klaarleggen. Het kan fijn zijn om een draagzak te gebruiken wanneer je met jouw baby doucht. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat je jouw baby laat vallen of dat de baby uit jouw handen glijd. Samen douchen is een fijne optie dat goed is voor de hechting.

Badderen

Jouw baby badderen zorgt vaak voor wat minder stress dan samen douchen. Je kunt jouw baby badderen in speciale babybadjes, een schone wastafel of in bad. Je kunt samen met jouw baby in bad of de baby wassen in het bad. Badderen kan vaak een stuk makkelijker zijn voor ouders. Natuurlijk vergt het ook de enige voorbereiding, maar het is minder spannend dan samen douchen. Zorg dat het water altijd op een aangename temperatuur is. Te warm water is slecht voor de huid van de baby en erg ongemakkelijk en te koud water kan zorgen voor een verkoudheid.

De gevoelige huid

Wanneer jouw baby een gevoelige huid heeft is het belangrijk om extra voorzichting te werk te gaan. Je kunt jouw baby nog steeds dagelijks wassen, maar wees voorzichtig met het gebruik van producten en droog jouw baby voorzichtig af. Een gevoelige huid kan op alles erg agressief reageren. Was jouw baby met water en droog het vervolgens voorzichtig af.

De droge huid

Wanneer jouw baby een droge huid heeft, of last heeft van eczeem, is het belangrijk om extra goed op te letten met het gebruik van water. Het is niet goed om de huid te vaak vochtig te maken met water. Het wordt voor baby's met een droge huid daarom aangeraden om juist niet dagelijks te badderen of douchen. Een sponsbad of deppen met een washandje is vaak een betere optie. De huid kan namelijk juist extra droog worden van veel water. Een goede voedende crème na het badderen is erg aan te raden. Gebruik een crème of olie om de huid mee in te masseren. Wanneer de huid van jouw baby droog aanvoelt, is het belangrijk om niet te vaak te badderen of te douchen. Houd de wasbeurten kort of was jouw baby met een washandje.

Bad en douche producten

De huid van de baby is erg gevoelig. Je kunt de huid van jouw baby eigenlijk het beste gewoon wassen met water. Er zijn genoeg speciale babyproducten op de markt voor in bad. Deze zijn extra getest voor de gevoelige babyhuid en kun je veilig gebruiken. Toch is water ook schoon genoeg voor een goed bad. Het is belangrijk om de huid na het badderen of douchen goed te verzorgen met een voedend product. Zo houd je de huid extra zacht. Gebruik een speciale babyolie of een natuurlijke olie voor een zijdezachte huid voor jouw baby.

Elke dag jouw baby douchen of badderen? Een goede hygiëne is aan te raden voor jouw baby. Het is belangrijk om de huid van jouw baby schoon te houden en goed te verzorgen. Het maakt niet uit of je jouw baby baddert of samen doucht. Het gaat erom dat de huid wordt gereinigd. Bij de gevoelige huid en de droge huid is extra aandacht vereist. Was jouw baby met water of met veilige babyproducten voor in bad.