Je baby in bad doen in 9 stappen

Het moment om even tijd voor jullie samen te hebben is aangebroken. Juist in tijden van drukte kan het een oase van rust zijn voor jullie allebei. Hier volgen negen stappen om je baby in bad te doen.

1. Een fijn babybadje

De eerste stap is om een fijn babybadje te hebben. Een babybadje is geheel afhankelijk van je wensen. Je hebt ze in verschillende soorten. Het bad staat op een standaard en daardoor kan je het afstellen op de juiste werkhoogte. Een babybadje is van plastic en daardoor voelt het niet koud aan zoals een normale badkuip. Je hebt badjes met een zitje tegen het glijden en een stop om het leeg te maken. Er bestaat ook een badje met een vaste zeepdispenser en een vaste thermometer. Je kan je kindje dan gewoon vast blijven houden. Ook weet je of de temperatuur van het water goed is. Daarnaast bestaat de tummytub. In zo'n badje zit je baby in foetushouding. Dat doet denken aan het veilige gevoel in de baarmoeder.

2. Lekkere badschuim

De tweede stap is om lekkere badschuimpjes te kopen. Kies een middel wat geschikt is voor de huid van je kindje. Je hebt de bekende merken, maar ook puur biologische middelen.

3. Tijdstip

De derde stap is om een tijdstip te bepalen wat bij jullie schema past. Het is belangrijk om je baby lekker in alle rust in bad te doen. Kies een moment op een dag uit wanneer je zeker weet dat je er alle tijd voor kunt nemen. Zo kan je baby ook beter slapen. En vergeet vooral niet dat een baby hongerig zal zijn na een badje. Kijk dus ook goed naar het voedingsschema.

4. Maak alles gereed

De vierde stap is om te zorgen dat alles gereed is voor het badderen. Dit is een hele belangrijke stap, want het is onverantwoord om nog iets te pakken als je kindje in bad ligt. Dus zorg dat je goed voorbereid bent. Zet badschuim en shampoo klaar. Zorg ook voor een hydrofiele washandje en handdoek, een schone luier en schone kleding. En vergeet vooral geen billendoekjes klaar te leggen. Stel dat je kleintje ontlasting heeft gehad, dan moet dat eerst verwijderd zijn.

5. Temperatuur

De vijfde stap is het babybadje vullen met water op de juiste temperatuur. Je kunt het badje vullen door vanuit de douchekraan met een emmer water het badje te vullen. Net zolang tot het de gewenste hoeveelheid water heeft.Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water is goed te controleren met een badthermometer.

6. Je baby voorbereiden

De zesde stap komt steeds dichterbij het 'echte' moment. Liefdevol leg je je kleintje op de commode. Je kleedt jouw baby uit. Je kunt van tevoren al je baby op de commode wassen. Bij een gevoelige huidje is het ook prima om uitsluitend met water te wassen. Het is ook heel leuk om van te voren een kleine massage met babyolie te geven.

7. Je baby gaat in bad

Tijdens de zevende stap breekt dan eindelijk het moment aan dat je kindje lekker in bad zit.

Iedere baby zal verschillend op het badje reageren. De meeste baby's ontspannen ervan. Er zijn ook kinderen die er niet van houden en het op een huilen zetten. Kijk naar wat je kindje fijn vindt.

8. Het badderen is klaar

Bij de achtste stap merken jullie allebei dat het genoeg geweest is. Het is belangrijk dat je baby lekker warm blijft. Wikkel je kindje dus lekker in een doek. Droog voorzichtig af. Droog ook goed tussen de huidplooien. Er gaat snel schimmel tussen de huidplooien zitten. Daarna kan je altijd kijken of je je baby nog kunt verwennen met een lekkere bodylotion.

9. Ruim alles op

Kies ook echt voor de negende stap. Ruim alles op! Als je baby na het badje en de voeding lekker ligt te slapen, is het voor jou een mooi moment om alles op te ruimen. In het badje zit een stop en je kunt het water uit het badje weer met een emmer opvangen. Leeg de emmer in de toilet en blijf deze stap herhalen totdat het badje leeg is. Dat spaart je rug. Gooi de luier weg, zet eventueel een was en haal over alles een doekje. Dan is het nu tijd voor jou om echt even te gaan relaxen.