baby 23 maanden

Als een baby 23 maanden oud is, dan heeft hij een eigen gevoel voor humor ontwikkelt en kan hij zijn eigen naam zeggen. Het duurt niet lang meer of hij gaat zijn tweede verjaardag vieren; wat dat is inhoudt snapt een baby van 23 maanden al heel goed.

Baby 23 maanden: een eigen gevoel voor humor

Hoewel de peuterpuberteit bij jouw kleine nog in volle gang is, begint je baby van 23 maanden toch ook weer wat meer te lachen. Dit komt doordat jouw kleine nu in staat is om grapjes uit te halen. Niet alleen jouw kleine lacht, doordat hij een eigen gevoel voor humor heeft ontwikkeld, ook jij hebt vaak de slappe lach. Het is ook zo’n grappig om te zien wat jouw baby van 23 maanden allemaal uit de kast haalt om anderen aan het lachen te maken. De ene keer verschijnt hij ineens met de enorme schoenen van zijn vader aan zijn voeten. Een andere keer heeft hij jouw lippenstift uit de kast geplukt en daar zijn lippen, inclusief de rest van zijn gezicht mee besmeerd. Jij grapt vrolijk met je kleintje mee; samen hebben jullie heel veel pret. Over een maandje is jouw baby twee jaar oud. Dat is iets waar jullie dit jaar samen de voorbereidingen voor treffen en samen naar uitkijken. Jouw baby van 23 maanden snapt namelijk al heel goed wat een verjaardag is en wat daar allemaal bij hoort.

Ontwikkeling in baby’s 23e maand: zijn eigen naam zeggen

Als iemand aan jouw kleine vraagt: ‘Hoe heet jij?’ Dan zal hij deze vraag waarschijnlijk beantwoorden met het juiste antwoord. Een baby van 23 maanden is namelijk in staat om te begrijpen wie hij is; hij kent zijn eigen naam. En dat is zeker niet het enige dat jouw baby van 23 maanden begrijpt en kan; er is nog veel meer.

Motorische ontwikkeling

Pakketje is het favoriete spelletje van jouw baby van 23 maanden. Hij kan er geen genoeg van krijgen om zo hard mogelijk te rennen en om er alles aan te doen om niet gepakt te worden. Als hij toch eenmaal gepakt is, dan giert hij het uit, want knuffelen is toch ook nog steeds leuk voor jouw baby van 23 maanden. Tijdens het pakkertje spelen, is duidelijk dat hij een goed evenwichtsgevoel en een goede coördinatie heeft; hij beweegt soepel en stabiel. Ok, af en toe is hij wat onhandig en dan valt hij languit op de grond, maar dat komt meer doordat hij dan even niet goed voor zich keek en tegen iets op botst. Het liefst is jouw baby van 23 maanden in beweging, maar ook stilzitten doet hij steeds iets meer en kan hij al wat langer. Je baby krijgt interesse in tekenen en knutselen. Hij probeert met een kinderschaar snippertjes te knippen, met een prikpen te prikken en met kralen te rijgen. Het lukt nog niet altijd goed, maar hij blijft het geduldig proberen en het gaat hem steeds iets beter af. Ook het zelfstandig eten, kan jouw baby van 23 maanden geen genoeg van krijgen. Je ziet dat hij het drinken uit een beker en prikken met een vork steeds sneller en beter kan. Er valt nog wel eens iets op de grond, maar al veel minder dan een tijdje geleden.

Zintuigelijke ontwikkeling

Grapjes maken, daar is je baby van 23 maanden goed in. Daar zet hij al zijn zintuigen voor in. Hij verstopt zich achter de deur en komt dan plotseling achter je staan en begint jou met zijn kleine vingertjes plotseling te kietelen. Hij haalt zijn neusje op en roept keihard: ‘Bah, mama poepie daan!’, terwijl dat helemaal niet zo is. Met zijn oogjes kijkt hij naar de lucht: ‘hecopter, hecopter!’ Jij probeert hem ook te ontdekken, maar ziet niks. Je kijkt je kleine aan, die begint keihard te lachen. Je bent in de maling genomen.

Cognitieve ontwikkeling

Jouw baby van 23 maanden is niet alleen in staat om grapjes te maken. Hij begrijpt ook al heel veel andere dingen. Hij begrijpt al ongeveer 250 woorden. Als je aan hem dingen uitlegt, dan begrijpt hij daarna wat de bedoeling is en/of wat er straks gaat gebeuren. Lees hier meer over de cognitieve ontwikkeling van je peuter. 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

De emoties schieten in jullie huis van het ene uiterste naar het andere uiterste. Het ene moment is jouw kleintje zwaar gefrustreerd en ligt hij op de grond te schoppen, te slaan en te schreeuwen. Het andere moment is hij alweer super blij. De blije bui kan zo weer omslaan als hij van iets schrikt, zoals de hond van de buren. Is de hond weer weg en ben jij hem nog aan het troosten, dan is hij alweer afgeleid door opa die eraan komt en hangt hij alweer de clown uit. Ook al heeft jouw baby van 23 maanden nog niet zoveel controle over zijn eigen emoties; het is duidelijk dat hij ze al wel goed begrijpt. Als jij verdrietig bent, dan heeft jouw kleine dat meteen in de gaten en komt naar je toe met een zakdoekje en slaat zijn armen om je heen.

Taalontwikkeling

Jouw kleine heeft niet alleen al vele woorden in zijn geheugen opgeslagen, hij kan ze ook steeds beter uitspreken. De woorden klinken steeds meer als echte woorden en de woorden worden langzaam samengevoegd tot korte zinnen als je baby 23 maanden oud is.

Moeder van een baby van 23 maanden: ook al ben je moe of ziek, je moet doorgaan

Is jouw weerstand ook zo verslechterd sinds je moeder bent? Dat is niet gek. Door al het slaapgebrek, verzorgen, opvoeden, de continue drukte om je heen en het vele ziekzijn van je kind(eren) kan jouw lichaam niet zoveel meer verdragen. En daardoor ben je vaker verkouden of heb je de griep te pakken. Het vervelende is, dat dit helemaal niet kan, zeker op momenten dat je partner niet thuis is. Je hebt geen tijd om te gaan liggen en om bij te tanken. Als moeder moet je er altijd voor je kinderen zijn, moet je altijd maar doorgaan, tenzij je hulp in schakelt van anderen. Maar die wil je ook niet met jouw ziekzijn belasten, dus ga je maar door en cijfer je jezelf maar weer eens weg.

Wat moet je doen als je baby 23 maanden is?

Het valt niet mee in alle drukte van alledag, maar vergeet jezelf niet. Blijf aan jezelf denken; maak af en toe tijd vrij voor jezelf. Laat je partner het even alleen doen, terwijl jij een ochtendje uitslaapt. Of ga een avondje uit met vriendinnen. Misschien heb je er behoefte aan om een weekendje helemaal alleen te zijn; weg van alle drukte. Kijk je partner heel lief aan en vraag of hij het een weekendje alleen kan redden. Een andere weekend mag hij dan voor zichzelf hebben, want ook hij heeft uiteraard behoefte aan rust. Oppas regelen is natuurlijk ook een optie, dan gaan jullie er samen lekker op uit. Door tijd voor jezelf vrij te maken, kun je het moederschap veel beter aan en zorg je ervoor dat je weerstand beter blijft.

Tip van de maand: Bouw samen een toren

Dat is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens goed voor de fijne motoriek en oog-hand coördinatie van je baby van 23 maanden. En natuurlijk heb jullie op het einde de grootste lol als de toren mag worden omgegooid.