Baby 4 maanden

De mond van de baby wordt steeds belangrijker: er gaat niet alleen van alles in, er komt ook steeds meer geluid uit, waaronder een schaterlach. Als een baby 4 maanden oud is, kan de baby gaan huilen om tandjes die eraan komen.

Genieten van zijn schaterlach

Hoewel je baby niet meer zo stil bij jouw op schoot kan zitten om lekker te knuffelen, maakt hij steeds meer contact. Hij reageert steeds meer op wat hij om zich heen ziet, hoort en voelt. Hij laat niet alleen een eenvoudige glimlach zien, maar kan nu ook schaterlachen. Wat is die lach aanstekelijk zeg. Hoe harder jij en je partner om hem lachen, hoe harder hij met jullie meelacht. Ook de eventuele andere kinderen in jullie gezin komen langzaam in de gelegenheid om te spelen met hun kleine babybroertje of zusje. Steeds meer reageert de kleine op de stemmetjes en het spel van jullie andere kind(eren). Dat maakt dat ze een steeds hechtere band krijgen. Leg ze voor de grap eens samen in de box of in de box. Wedden dat ze heel veel plezier hebben samen.

Ontwikkeling in baby’s vierde maand: wat wordt hij groot, sterk en luidruchtig

Als een baby 4 maanden oud is, dan is hij enorm gegroeid ten opzichte van de geboorte. Niet alleen in zijn lengte, gewicht en uiterlijk, ook in zijn ontwikkeling is hij gegroeid.

Motorische ontwikkeling

Jouw baby van 17 weken weegt alweer ongeveer twee keer zoveel als toen hij net was geboren. Gemiddeld weegt een baby van 4 maanden 7000 gram. Bij 4 maanden is hij ongeveer 64 centimeter lang. Dat houdt in dat hij niet meer in maatje 56 past en al kleding draagt van maat 62 en/of 68. Heb je al gemerkt dat jouw baby al tandjes krijgt? Dat kun je voelen tijdens de borstvoeding, waarbij je baby flink toehapt, maar dat kan hij ook laten horen door meer te gaan huilen. De baby is volop in beweging. Hij is krachtig in zijn bewegingen en kan in snel tempo nieuwe bewegingen aanleren, zoals op zijn buik draaien en tijgeren. Misschien is jouw baby zelfs al zo sterk dat hij begint te kruipen?

Zintuigelijke ontwikkeling

Als je kleintje 4 maanden oud is, dan merk je dat hij in razend tempo zich zintuigelijk ontwikkelt. Steeds gerichter beweegt hij zijn hoofd en handjes in de richting van geluiden en voorwerpen. Steeds sneller en soepeler pakt hij dingen vast met zijn kleine vingertjes. Ook kleine dingen ziet en pakt hij moeiteloos van de grond. Zeker als je baby begint te tijgeren, is het oppassen geblazen. Berg kleine voorwerpen goed op, zodat je baby er niet bij kan. Veeg kruimels direct van de grond. Pas ook goed met kokend water en apparaten, waarin batterijtjes zitten. Met zijn kleine vingertjes kan hij steeds gemakkelijker dingen los peuteren met als gevolg dat hij een batterijtje ineens in handen heeft en direct in zijn mond stopt. Je wilt het echt niet meemaken dat jouw baby zich ergens in verslikt of stikt.

Cognitieve ontwikkeling

Jouw baby kan al gericht naar dingen grijpen, om dingen lachen en klanken nabootsen. Steeds meer worden de reflexen van het begin, vervangen door ‘doordachte’ handelingen, die worden aangestuurd en aangeleerd door zijn hersenen. Steeds weer herhaalt je baby handelingen om er vervolgens van te leren.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Het is lachen, gieren en brullen met een baby van 4 maanden. Wat kan hij al goed reageren op andere mensen en daarbij veel en hard geluid maken. Het fijne is, dat hij in deze fase van zijn leven nog niet wordt beperkt in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. De eenkennigheid vindt pas later plaats; dat wil zeggen dat hij een sterke voorkeur voor jou krijgt boven anderen. Laat anderen nog flink meegenieten en zorg dat ze er veel zijn, zodat je baby ook aan hen kan wennen en zich aan hen gaat hechten.

Taalontwikkeling

Waarschijnlijk wordt je soms knettergek van het vele geluid dat jouw baby produceert en de aandacht die hij ermee opeist. Het galmt door het hele huis. Steeds meer verschillende klanken laat jouw kleintje horen. Hoe enthousiaster er op hem wordt gereageerd, hoe harder hij terug schreeuwt.

Moeder van een baby van 4 maanden: nog last van post-zwangerschapsklachten?

Denk je nog vaak terug aan je zwangerschap of lijkt deze alweer lang verleden tijd? Als je nog last hebt van post-zwangerschapsklachten dan ben je waarschijnlijk je zwangerschap nog niet vergeten. Misschien heb je nog steeds last van bekkenpijn of lage rugpijn? Zijn bij jou de striae, zwangerschapsstreep en/of je gezichtsmasker nog zichtbaar? Weest gerustgesteld, deze huidkwalen verdwijnen nog. Dat is meestal anders met spataderen en aambeien. Wist je dat je spataderen kunt laten verwijderen? Dit kun je het beste pas doen op het moment dat je zeker weet dat je niet nog een kind wilt, omdat de kans groot is dat je ze weer terug krijgt bij een volgende zwangerschap. Overweeg je ze te laten verwijderen? Breng dan eerst een bezoek aan de huisarts, die kan je doorverwijzen naar een deskundige.

Wat moet je doen als je baby 4 maanden is?

Het is alweer tijd voor de derde inententing. Toen je baby 2 maanden oud was, kreeg hij zijn eerste inenting en toen je baby 3 maanden oud was, zijn tweede inentingen. Deze keer krijgt jouw baby de derde inenting van de DKTP- en HIB serie. Het blijft verschrikkelijk om jouw kleintje zo te zien lijden. De jeugdverpleegkundige houdt zich bij het consultatiebezoek ook bezig met de algemene gezondheidscheck en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jouw baby.

Tip van de maand: Test hoe goed jouw baby kan ruiken

Op het consultatiebureau worden de ogen en de oren van jouw baby volop gecontroleerd. De neus van jouw baby niet. Wil je weten of jouw baby goed kan ruiken, ga dit dan testen door middel van een ruikspelletje. Dan weet je niet alleen of je baby goed kan ruiken, maar heb je ook een moment van plezier. Verzamel een aantal producten die een scherpe geur hebben, zoals vanille, kaneel, een stukje citroen, een stukje sinaasappel en een banaan. Laat je baby er een voor een aan ruiken, zonder dat hij ze te pakken kan krijgen. Hoe reageert jouw baby van 17 weken op de verschillende geuren? Reageert hij op elke geur op dezelfde manier of merk je dat jouw baby voorkeuren heeft voor bepaalde geuren. Het kan zijn dat jouw baby schrikt van een geur , zoals bijvoorbeeld van de zure geur van citroen. Misschien reageert jouw baby verbaast op een geur door zijn ogen en mond wijd te openen en jou aan te staren. Het kan ook zijn dat hij keihard begint te lachen om een geur of duidelijk maakt dat hij de geur heel vies vindt, door zijn hoofd ervan weg te draaien. Laat je baby op een ander moment nog eens aan dezelfde geuren ruiken. Is er een verschil of laat je baby precies hetzelfde zien?