Hoe maak ik de juiste keuze voor een baby autostoel

Vanaf het moment dat je kind geboren is, heb je een autostoeltje nodig als je je baby in de auto mee wilt nemen. Veiligheid staat hierbij altijd voorop. Natuurlijk spelen comfort en gebruiksvriendelijkheid ook een rol, maar de veiligheid heeft prioriteit. ‘Hoe maak ik de juiste keuze voor een baby autostoel’, is een vraag die veel ouders zichzelf stellen voor de geboorte van hun kindje.

Er wordt altijd geadviseerd om de baby autostoel op de achterbank te plaatsen. Dit is de veiligste plek in de auto. Volgens de wet mag je de baby autostoel wel op de voorstoel plaatsen, maar dan ben je verplicht om de airbag uit te schakelen. Bij het meenemen van je baby in de auto, is het belangrijk om hem of haar zo lang mogelijk achteruit te vervoeren. Dit heeft te maken met het feit dat baby’s een zwaarder hoofdje hebben in verhouding tot de rest van hun lichaam en de nek nog zeer kwetsbaar is. Juist door ze achteruit te vervoeren, bescherm je dit kwetsbare nekje beter tijdens een botsing. Bij autostoeltjes die voldoen aan de nieuwe regels (R129) ben je verplicht je baby tot 15 maanden achteruit te vervoeren. Bij autostoelen binnen de oude regelgeving (R44) kun je je kind tot 13 kg achteruit vervoeren.

Nieuwe regelgeving voor autostoeltjes

In 2013 is de regelgeving voor autostoeltjes vernieuwd. Sinds die tijd is er een nieuwe regelgeving bijgekomen, namelijk de R129 of i-Size. Bij de oude regelgeving (R44) zit je kind ingedeeld in een gewicht. De nieuwe regelgeving is gebaseerd op lengte van een kind. Bij de oude regelgeving zit je kind in de groep 0+ autostoel. Deze stoel is geschikt voor kinderen tot 13 kg. Bij de nieuwe regelgeving is de autostoel geschikt voor kinderen tot ongeveer 83 cm en kun je je kind achterwaarts vervoeren tot minimaal 15 maanden. Je mag de autostoelen van de oude regelgeving (R44) nog wel gebruiken.

Bevestiging van autostoel

Met alleen kiezen voor het juiste autostoeltje ben je er nog niet. Het is namelijk ook belangrijk dat je de autostoel goed in de auto bevestigd wordt. Dit doe je met een autogordel of een Isofix. Bekijk hiervoor ook instructievideo’s van VeiligheidNL.

Vastzetten met is Isofix?

Isofix is een systeem waarmee je het autostoeltje op een simpele manier in de auto kunt bevestigen. Hiervoor hoef je niet de autogordel te gebruiken. Bij Isofix zitten er tussen de zitting van de stoel in de auto en de rugleuning van deze stoel twee Isofix bevestigingspunten. De autostoel moet vanzelfsprekend ook een aansluitpunt hebben voor de Isofix. Deze haken klik je dus in het Isofix systeem in je auto. Als het gaat om een baby- of peuterautostoel heb je nog een derde Isofix-punt nodig, namelijk een top tether of een steunpoot. Check altijd of allebei de haken goed vastzitten na het bevestigen van de Isofix bas of de Isofix-autostoel. Beweeg de voorkant van de stoel of het onderstel naar links en rechts om te voelen of de haken echt goed vastzitten.

Vastzetten met een autogordel

Een andere manier om het autostoeltje vast te zetten is met de autogordel. Het is in dit geval belangrijk dat de gordel via de juiste punten loopt. De gordel moet bijvoorbeeld door de blauwe punten lopen als het om een autostoel gaat waarbij je kind achteruit kijkt. Kijkt je kind vooruit? Dan moet de gordel door de rode punten lopen. Het gebeurt nog te vaak dat de autostoel niet op de juiste manier wordt vastgezet met de autogordels. Let erop dat je altijd eerst het korte deel van de gordel vastmaakt. Trek deze strak aan en zet dan het lange deel van de gordel vast. Check ook altijd even of de gordel nergens gedraaid zit.

Het vastzetten van je baby in de autostoel

Zet je baby goed vast in het autostoeltje. Makkelijk? Helaas gaat er in de praktijk nog veel mis. Zo zitten bij 1 op de 3 baby’s de riempjes vaak veel te los. Terwijl dit zo belangrijk is voor de veiligheid van je kind. Aangezien er in praktijk vaak dezelfde fouten worden gemaakt bij het vastzetten van baby’s in de autostoel, hebben we een aantal tips ter voorkoming van veelgemaakte fouten op een rijtje gezet.

De riempjes

De bovenkant van de riempjes moeten op de hoogte van de schouders van jouw baby uit het stoeltje komen. Zeker niet er onder vandaan en maximaal twee vingers er boven. - Zorg ervoor dat de riempjes van het harnassysteem bij de baby nooit gedraaid zitten. - De riempjes moeten ook echt strak aangetrokken worden. Wees niet bang dat je dit te strak doet. Twijfel je? Hou dan de stelregel aan dat er maximaal 1 cm ruimte tussen het riempje en het lichaam van je kindje mag zitten.

De draagbeugel

Let er bij de baby autostoel goed op, dat de draagbeugel in de juiste stand staat. Bij de meeste babyautostoelen moet deze omhoog staan. Dit kun je ook zien op de sticker die op de autostoel afgebeeld staat. De draagbeugel biedt extra bescherming.

De gordel

Let erop dat de gordel bij de baby autostoel door de blauwe punten loopt. En bij de peuter- en kinderautostoel door de rode punten (of de punten aangegeven met een rode pijl).

De reisduur

Laat je baby nooit te lang achter elkaar in de autostoel zitten. Er wordt geadviseerd om je baby maximaal twee uur achter elkaar in een baby autostoel te vervoeren. Wanneer je kindje te lang in dezelfde houding zit, kan het moeilijk bewegen. En bewegen is juist goed voor de ontwikkeling. Mocht je een lange autorit willen maken als je op vakantie gaat, neem dan regelmatig pauzes en laat je baby even vrij bewegen. Leg bijvoorbeeld even een kleedje op de grond bij een stopplaats, zodat je baby lekker kan spelen.

Wanneer niet meer in de baby-autostoel?

Probeer de baby zo lang mogelijk in de baby-autostoel te vervoeren. Pas als de baby meer weegt dan het toegestane gewicht of langer is dan de aangegeven maximale lengte dan is het tijd voor een andere stoel. Je kunt ook kijken naar het hoofdje van je baby. Komt het hoofdje boven autostoel uit? Dan wordt het tijd voor een peuter-autostoel.

Autostoel voor baby, peuter of ouder kind?

Hoe je een kindje het beste in de auto kunt vervoeren is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Lees in ons dossier over veiligheid ook meer over een peuter autostoel, een autostoel voor oudere kinderen of een combinatiestoel. Je leest er alles over de verschillende leeftijdsfases en bijbehorende autostoelen.

Bron: VeiligheidNL