Hoe maak ik de juiste keuze voor een peuter autostoel

Het veilig vervoeren van je peuter in de auto is superbelangrijk. In winkels worden allerlei modellen autostoelen aangeboden. In dit artikel worden verschillende tips gegeven waar je op moet letten bij de aanschaf van een peuter autostoel. Het spreekt voor zich dat de veiligheid centraal staat. Laat je goed informeren en hou in het achterhoofd dat de duurste stoelen niet meteen de beste autostoelen zijn.

Veilig op weg

Wanneer jouw kind te groot wordt voor een baby autostoel, is het tijd om over te stappen op de peuter autostoel. In de meeste peuter autostoelen kijkt je kindje vooruit, maar in sommige autostoeltjes kun of moet je je kind nog achteruit vervoeren. Voor de veiligheid van je peuter plaats je het autostoeltje het liefst op de achterbank en vervoer je hem of haar tot 15 maanden achteruit. Als je de juiste stoel hebt, moet je deze nog wel goed vastzetten, net als je kindje natuurlijk. Wist je bijvoorbeeld dat 40% van de baby's en peuters te los in hun autostoeltje zitten? Ga veilig op weg!

Wat zegt de Europese regelgeving?

Het is in Europa verplicht om kinderen tot 135 centimeter in de auto te vervoeren in een autostoel. Sinds 2013 is er een nieuwe algemene Europese regelgeving van kracht. Deze nieuwe regelgeving in verband met het gebruik van peuter autostoelen heet R129 of i-size. De i-size stoelen zijn niet berekend op het gewicht maar op de lengte van je kind. Dit is makkelijker voor ouders omdat dit gelijk is aan de kledingmaat van je kind. Bij de oude regelgeving werd je kind in groep 1 ondergebracht. Concreet betekende dit dat je kind tussen negen en achttien kilo woog. Bij de nieuwe regels is bepaald dat de autostoel passend moet zijn voor kinderen die een lengte hebben tussen de 60 en 105 centimeter. Belangrijk hierbij is dat je peuter pas vanaf 15 maanden vooruit mag kijken. Autostoelen die voldoen aan de verouderde regels (R44), mogen wel nog worden gebruikt.

Uitzonderingen op de regel

In de Europese regelgeving is vastgelegd dat een kind tot 135 centimeter verplicht in een autostoeltje moet worden vervoerd. Maar soms zijn er uitzonderingen op die regel. In Duitsland bijvoorbeeld is de lengte bepaald tot 150 centimeter. In Nederland mag je je peuter ook in een autostoel voorin naast de bestuurder vervoeren. Om veiligheidsoverwegingen wordt aangeraden je kind op de achterbank te zetten. Wie toch de voorkeur heeft om je kind voorin te vervoeren, moet de airbag uitschakelen. Bij stoeltjes die achterwaarts gericht zijn, is dit wettelijk ook verplicht. Bij stoeltjes die voorwaarts gericht zijn is het niet verplicht, maar is het wel het advies. Wanneer je de airbag niet kunt uitzetten, kun je de bijrijdersstoel zo ver mogelijk naar achter duwen.

Goedkeuring autostoeltjes

Autostoeltjes moeten voldoen aan de Europese wetgeving, dit is de R44 norm of de R129 (i-size) norm. Om maar direct met de deur in huis te vallen: koop nooit goedkope peuter autostoeltjes bij Chinese webshops. In China geldt een heel andere regelgeving die niet voldoet aan de Europese normen. Ze mogen misschien veel goedkoper zijn dan in Europa, maar de veiligheid van je kind staat voorop. Alle autostoeltjes moeten goedgekeurd worden op veiligheid voordat ze in de handel op de Europese markt worden gebracht.

Voordelen van nieuwe wetgeving ten opzichte van de oude

Er zijn heel wat verschillen tussen de nieuwe en oude regels. De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

  • Het gewicht van je kind is niet meer de maatstaf
  • Tegenwoordig wordt enkel nog naar de lengte gekeken
  • De autostoeltjes zijn getest tijdens een crashtest vanaf de zijkant
  • Tot vijftien maanden ben je verplicht je kind achteruit te vervoeren
  • De meeste autostoeltjes met de R129 norm, zullen voldoen aan I-Size. Dat betekent dat deze stoeltjes met het Isofix-systeem vastgeklikt kunnen worden. De voertuigen die vanaf 2016 werden geproduceerd, hebben standaard ook een i-Size zitplaats, waardoor je voortaan zeker weet dat je i-Size stoeltje ook in je auto vastgeklikt kan worden.

De peuter autostoel op de juiste manier bevestigen

Als je een peuter autostoel hebt gekocht, moet je uiteraard nog enkele vuistregels over de veiligheid in acht nemen. Het belangrijkste is dat je de autostoel op een correcte manier vast zet in de auto. Dit lijkt gemakkelijk, maar in de praktijk gaat het nog vaak fout. Je hebt de keuze uit twee mogelijkheden om de autostoel vast te maken: via de klassieke autogordel of met Isofix. Bij een Isofix methode, zie je tussen de rugleuning en de passagierszetel van je auto twee Isofix strategische punten. De autostoel wordt hierin geklikt. Bij een peuter autostoel heb je nog een derde monteerbaar punt nodig bijvoorbeeld een steunpoot of een extra riem (ook wel Top Tether genoemd). Om honderd procent zeker te zijn dat je de autostoel op een juiste en veilige manier vastklikt, kun je alle instructievideo’s van VeiligheidNL bekijken.

Enkele adviezen om op de juiste wijze je autostoel te gebruiken

Autostoelen worden vaak niet goed bevestigd. Ook worden de gordels van de stoeltjes vaak verkeerd gebruikt. Die foute combinatie kan dodelijke slachtoffers maken. Het is de bedoeling dat de gordels altijd strak worden aangetrokken. Als ze te los zitten spelen ze geen rol van betekenis als er een ongeval gebeurd. De volgende punten moet je goed in het oog houden tijdens het vastmaken:

Bij Isofix

Zorg altijd dat de haken goed vastzitten. Het dubbel checken of de haken goed vastgeklemd zitten is geen overbodige luxe. Je kan de peuter autostoel naar links of rechts bewegen om te kijken of alles goed stabiel zit. Maak ook altijd gebruik van een derde bevestigingspunt (een poot of Top Tether). Dat zorgt ervoor dat het autostoeltje stabieler staat, waardoor je kindje veiliger zit en beter beschermd is bij een botsing.

Bij autogordel

Bij de meeste peuter autostoeltjes is het handig om eerst het korte deel vast te klikken. Trek dit goed aan. Vervolgens klik je het langere deel van de gordel vast. Kijk ook goed of de gordel niet is gedraaid of in de knoop zit. Check na een paar weken of de gordel nog goed strak zit.

Zit je kind goed vast?

Nu je de autostoel goed hebt vastgemaakt, rest je nog één ding en het meest belangrijke. Het vastmaken van je kind in de peuter autostoel op een veilige manier. Een heikel punt waar je naast de gordel de nodige aandacht aan moet besteden:

Riempjes in het autostoeltje

Het bovenste gedeelte van de riemen moeten ter hoogte van de schouders uit de autostoel komen van je peuter. Let op dat de riemen nooit gedraaid zitten. Trek de riempjes strak aan. Een hulpmiddel als regel: de maximale ruimte tussen het lichaam van je kind en de riem mag hoogstens één centimeter bedragen.

Let erop dat de gordel bij de stoelen die achterwaarts gericht zijn de gordel door de blauwe punten loopt. En bij de stoelen die voorwaarts gericht zijn de gordel door de rode punten (of de punten aangegeven met een rode pijl). ,p>

Ondersteuning van het hoofd

Zorg dat de oren niet boven- of onder de hoofdsteun uit steken. Als dit toch het geval is, moet je de hoofdsteun een beetje verzetten.

Extra tip: Doe de (winter)jas uit in de autostoel!

Zoals eerder aangegeven is het erg belangrijk om de riempjes van de autostoel altijd goed strak aan te trekken (maximaal 1 cm ruimte). Het is daarom aan te raden om een dikke winterjas uit te doen in de auto. Een winterjas is gevaarlijk voor een kind in de auto. Als een kind een dikke (winter)jas aan heeft, kun je de riempjes niet goed aantrekken. Bij een botsing wordt de dikke jas helemaal platgedrukt en dan zit de gordel ineens veel te ruim! Is het koud, leg dan een dekentje over je kind. Wil je toch de jas aanhouden bij je kind in de auto? Zorg er dan voor dat je de riempjes echt strak aantrekt.

Bron: VeiligheidNL