Hoe maak je, jouw huis kindveilig voor baby en peuter?

Als je zelf kinderen hebt of als er kinderen op bezoek komen, is het zaak om je huis zo veilig mogelijk te maken voor baby's en andere kinderen. Op die manier voorkom je ongelukken. Als het om veiligheid gaat, staan peuters en baby's niet stil bij hun handelingen. Ze zijn gewoon nieuwsgierig en denken niet na wanneer ze op ontdekkingstocht zijn. In dit artikel vind je tips en een checklist om je huis te beveiligen en babyproof te maken.

Waarom is een kindveilig huis belangrijk?

Het zal een aantal maanden duren voordat je baby zijn omgeving zelf begint te ontdekken, maar misschien heb je al een jonge peuter in huis waarvoor een veilige omgeving belangrijk is. Om je huis veilig te maken voor kinderen ga je niet alleen op zoek naar dingen die een direct risico kunnen vormen voor je kleintje. Maar ook dingen die voor jou, terwijl je je baby of peuter in de armen hebt, gevaarlijk kunnen zijn (denk aan gladde treden op de trap en wiebelende meubels) moeten aangepakt worden. Kinderen jonger dan 3 jaar belanden vooral op de eerste hulp door een ongeluk in of om huis. Denk aan een val van de trap, uit een kinderstoel of van een ander meubel. Wees je hiervan bewust en check de veiligheid in je huis. Veiligheid in en om het huis is erg belangrijk.

Wanneer starten met het kindveilig maken van je huis?

Je huis veilig maken voor je baby doe je lang voordat hij of zij daadwerkelijk is geboren. Idealiter begin je ten minste drie maanden voor je uitgerekende datum, omdat sommige van de aanbevolen voorbereidingen enige tijd in beslag kunnen nemen (zoals bijvoorbeeld het zorgen voor nieuw schilderwerk). Naarmate je baby ouder wordt, blijven heel wat van de veiligheidsregels gelden. Enkel kleine aanpassingen en toevoegingen zijn nodig voor je peuter.

Algemene veiligheid in en rond je huis

Verschillende dingen waar je rekening mee kunt houden, of aandacht aan moet besteden op het moment dat je je huis veiliger wilt maken voor kinderen, zijn:

 • Installeer een koolmonoxidedetector in elke kamer van je huis als je toestellen op gas of olie gebruikt of een aangebouwde garage hebt. Controleer de batterijen van eventuele detectoren die je al hebt.
 • Installeer rookmelders op elke verdieping en in de gang buiten de slaapkamers.
 • Bewaar je medicijnen of EHBO-doos op een afgesloten plek of hoog boven de grond.
 • Voeg noodcontacten en medische informatie toe aan het geheugen van jouw telefoon, dat je ook kunt openen wanneer je telefoons is vergrendeld.
 • Laat schilferende of afbladderende verf verwijderen door een professional, vooral als je huis voor 1978 is gebouwd. Stof van loodverf kan schadelijk zijn als het wordt ingeslikt door je baby of peuter.
 • Plaats een antislip laag onder al jouw tapijten.
 • Bekijk je huis eens vanuit kruiphoogte. Zo zie je waar er scherpe punten en hoeken zitten. Je kunt deze dan afdekken met beschermhoekjes.
 • Zorg voor traphekjes en voor veiligheid rondom de trap. Het is verstandig om zowel boven als onderaan de trap traphekjes te plaatsen.
 • Beveilig jouw ramen zodat jouw peuter niet uit het raam kan vallen. Hiervoor kun je denken aan een kantelsysteem van boven naar onder in plaats van zijwaarts.
 • Veel kinderen vinden het leuk om met deuren te spelen. Dit kunnen deuren van kamers zijn of van kasten. Het is goed om deurbeveiligers aan te brengen, zodat er geen vingers tussen de deur komen. Ook is het aan te raden om kasten binnen het bereik van baby's en peuters zoveel mogelijk te vergrendelen.
 • Verwijder eventuele jaloezieën of gordijnen met luskoorden of installeer veiligheidstassen en koordstoppers om de koorden weg te stoppen.
 • Als een kledingkast of stelling niet in de muur verankerd is en een kind klimt erin, dan kan de kast of stelling voorover vallen, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, kan je een kast of stelling het beste aan de muur verankeren met metalen hoekstukken die in elke ijzerwinkel en doe-het-zelfzaak te koop zijn.
 • Zorg dat stopcontacten beveiligd zijn, zodat kinderen hun vingers er niet in kunnen stoppen. Hier zijn goede en simpele oplossingen voor verkrijgbaar. Stopcontactbeveiliging is een essentieel onderdeel bij het babyproof maken van je woning.
 • Controleer je tuin en huis op de aanwezigheid van giftige planten en haal ze uit het bereik van je baby's of peuter. Meer informatie over vergiftiging bij kinderen en het voorkomen, herkennen en handelen bij vergiftiging, vind je op gifwijzer.nl.

Het veilig maken van de kinderkamer

 • Plaats babydoekjes en andere benodigdheden op een plek waar jij gemakkelijk bij moet kunnen, maar je baby of peuter niet
 • Plaats de wieg of het bed niet in de buurt van ramen, kachels, lampen, wanddecoratie en koorden
 • Start tijdig met het schilderen of behangen van de kamer. Beëindig alle schilder- en behangwerken ten minste acht weken voordat de baby verwacht wordt, zodat hij of zij niet blootgesteld wordt aan mogelijk schadelijke dampen. Wil je meer weten over Chemische stoffen in alledaagse producten> Kijk dan ook eens op de website: Waarzitwatin.nl.
 • Controleer of je baby niet met zijn hoofd klem kan komen te zitten in de zijkanten van de wieg en of alle bouten en schroeven stevig genoeg vastzitten. Zorg er ook voor dat er geen openingen zijn tussen de matras en de wieg
 • Als je baby slaapt, houd dan dekbedden, kussens, dekens en speelgoed uit de wieg
 • Als je kindermeubels koopt voor een kinderkamer, controleer dan of ze voldoen aan de veiligheidsvoorschriften

Een veilige badkamer voor kinderen

Met zijn gladde en harde oppervlakken kan de badkamer een gevaarlijke plek zijn voor je kleintje.

 • Verwijder tapijten en kleden in de badkamer. Gladde vloerbedekkingen zijn een veel voorkomende oorzaak van vallen. Als je ze gewoon niet kunt missen in je badkamer, beveilig jouw tapijten met dubbelzijdige tape of antislipruggen.
 • Plaats antislipstrips, matten of tegels in jouw bad en douche om vallen te helpen voorkomen.
 • Houd de badkamervloer droog.
 • Leer je peuter om niet te rennen in de badkamer.
 • Zorg dat alle kleine voorwerpen, medicijnen en scheermessen goed opgeborgen zijn of zich buiten het bereik van je baby of peuter bevinden.
 • Kinderen kunnen zich makkelijk stoten aan de badkraan. Meestal is het leed te overzien, maar soms loopt het minder goed af, bijvoorbeeld als je kind uitglijdt in bad. De badkraanbeschermer (badkraanbumper) kan deze klap opvangen. Het is een opblaasbaar product, dat over de kraan wordt geschoven en op vrijwel iedere normale badkraan past.
 • Het is aan te raden om een thermostaatkraan te plaatsen bij het bad of in de douche. Deze kraan zorgt ervoor dat het water altijd dezelfde druk en temperatuur heeft. Met een temperatuurblokkering op 38 graden kan jij (of je kind) de watertemperatuur niet zomaar verhogen. De kans op verbranding wordt hierdoor verkleind. Door de knop van de temperatuurblokkering in te drukken kan de temperatuur van het water verhoogd worden. Voor mensen die geen nieuwe kraan willen aanschaffen bestaat er ook een minithermostaat, waarmee elke kraan met een maximumtemperatuur kan worden beveiligd. De minithermostaat wordt net boven de plaats gemonteerd waar de waterleidingen uit de muur komen.

Bron: VeiligheidNL