Handleiding: geboorteplan schrijven

Je bent zwanger en waarschijnlijk druk bezig met alles wat deze zwangerschap en de geboorte van je kindje met zich mee gaat brengen. De veranderingen in je lijf en soms ook in je geest liegen er in ieder geval niet om. Hier worden grote stappen gezet! Het is heel prettig om je voor te kunnen bereiden op deze grote verandering in je leven. Misschien moet je in huis nog het één en ander aanpassen, misschien heb je het babykamertje al klaar. In ieder geval kan het heel helpend zijn om je voor te bereiden op de bevalling zelf. Kan dat dan, zul je je misschien afvragen? Ja, dat kan voor een groot gedeelte zeker. Het schrijven van een geboorteplan kan jou helpen om tijdens de bevalling toch een gevoel van regie te houden.

Houd de regie

Het gevoel hebben de regie te kunnen houden, is bij zo'n onvoorspelbare gebeurtenis als een bevalling, erg belangrijk. Juist omdat je tijdens een bevalling te maken krijgt met oerkrachten en emoties die je nog nooit eerder bij jezelf had gezien. Er zijn veel moeders die voor de bevalling van hun tweede kindje zich voor het eerst gaan bezig houden met een geboorteplan. Ze weten dan iets meer wat ze kunnen verwachten en wat ze nadrukkelijk anders willen dan bij de bevalling van hun eerste kindje. Toen overkwam hen voor hun gevoel alles. En nu willen ze meer de regie. Het komt te vaak voor dat moeders tijdens de bevalling overruled worden door mensen om hen heen, of door de pijn en niet meer goed in staat blijken te zijn om de juiste beslissingen te nemen. Achteraf voelen ze dat er over hun grenzen is gegaan en dat het echt anders had gemoeten. Het kost dan extra veel tijd om de bevalling emotioneel te verwerken. En die energie zou je veel liever willen steken in het genieten van je nieuwe kindje.

Het nut van een geboorteplan

We weten allemaal dat het leven onvoorspelbaar is. Dat geldt al helemaal voor de momenten waarop een leven begint en eindigt. Toch kun jij als aanstaande moeder nadenken over de manier waarop jij begeleid wilt worden tijdens de bevalling van jouw kindje door je partner en door professionals. Je weet nooit precies hoe je zult reageren op pijn of op de mensen om je heen. Het kan zijn dat het anders loopt dan dat je had verwacht. Dat geeft niet. In het geboorteplan schrijf jij op hoe je van te voren aankijkt tegen de bevalling. Je verloskundige geeft je allerlei punten ter bespreking en overweging aan, waaruit jij voor jezelf een beeld creëert van wat jou het meest prettig lijkt. Alleen al door dit te doen, zorg jij voor de benodigde rust in je eigen hoofd. Ook schep je hiermee veel duidelijkheid naar je omgeving.

Wie zijn bij je bevalling?

Heb jij bijvoorbeeld al bedacht wie je tijdens de bevalling om je heen zou willen hebben? Het is heel belangrijk om daarin duidelijk te zijn naar je omgeving. Jouw vriendin of je moeder zou er misschien wel bij willen zijn. Maar wil jij dat zelf ook? En als de verloskundige een stagiair mee zou kunnen nemen, heb jij daar dan bezwaar tegen? Zou je het goed vinden als zij je voornamelijk begeleidt tijdens de bevalling? Wanneer wil je eigenlijk dat er andere mensen bij de bevalling zijn? Pas op het laatste moment of al op het moment dat jij de eerste weeën voelt. Dit is afhankelijk van jouw eigen behoeften. Denk daar maar eens rustig over na en bespreek het met je partner.

Waar wil je bevallen?

Hoe kijk je op dit moment aan tegen de plek waar je het liefste wilt bevallen? Lijkt het je prettig om thuis in je eigen huis te zijn? Is dat inderdaad ook een geschikt bevallingsadres of woon je per ongeluk vier hoog met alleen trappen als toegang? Je kan er voor kiezen om in een ziekenhuis, of in een geboortecentrum te bevallen. Dit kan ook zonder medische indicatie. Dan betaal je wel zelf een behoorlijke eigen bijdrage in de kosten. Wat voor sfeer zou je prettig vinden in de ruimte waar je bevalt? Vooral een huiselijke sfeer of zorgt bij jou een verloskamer juist voor een gevoel van veiligheid? Van welke muziek word jij rustig of ontspannen. Zelfs daar kan je je wensen van te voren over kenbaar maken aan je partner.

Het ontsluitingsproces

Voor het opvangen van weeën zijn allerlei verschillende manieren te bedenken. Lees hier over in boeken en bespreek met je verloskundige wat zij jou adviseert naar aanleiding van jouw wensen. Als je geen bad hebt, maar graag in warm water zou willen kunnen ontspannen, is het huren of kopen van een bevallingsbad een optie. Wil je graag aangemoedigd worden om te gaan douchen of juist te gaan lopen? Je mag alles aangeven. En de vraag is ook hoe je de pijn op wilt gaan vangen. Ga je voor pijnstilling of juist voor de ademhalingsoefeningen die je geleerd hebt op de zwangerschapsgym. Schrijf het op zodat de mensen om je heen je daarin kunnen ondersteunen op het moment dat jij dit heel hard nodig hebt. Als het gaat om het persen, kan het zitten op een baarkruk verlichtend werken. Als jij dit overlegt met je verloskundige, kan zij deze voor je meenemen tijdens één van de eerste bezoekjes tijdens het bevallingsproces.

Toch naar het ziekenhuis

Stel dat je toch naar het ziekenhuis moet gaan tijdens de bevalling, dan is het handig om ook hierover een aantal zaken in het geboorteplan op te nemen. Allereerst is het fijn dat de professionals weten hoe jij aankijkt tegen een eventuele keizersnede of andere ingrepen tijdens de bevalling. En wat voor pijnbestrijding wil je hier? Het klinkt misschien gek, maar er zijn vrouwen die in het verleden nare ervaringen hebben gehad en daarom inwendige onderzoeken zoveel mogelijk willen vermijden. Ook dat kan je gerust aangeven en ook door wie je iets wel of niet wilt laten doen. Verder kan je vooral je wensen aangeven over je behandeling in het ziekenhuis. Wie mogen er hier bij zijn? Wil je de keizersnede, als dat kan zelf meemaken of wil je dat juist niet?

Wensen met betrekking tot je kindje

En als het kindje dan geboren is, wie mag de navelstreng doorknippen? Wil je dat er foto's gemaakt worden of juist niet? En hoe belangrijk vind je het lichamelijke contact in het begin? Wil je je kindje direct op je blote buik kunnen voelen? Geef het maar aan. Als je besloten hebt om borstvoeding te gaan geven, mag je kindje al direct bij je aangelegd worden. Ook hierover kun je je wensen kenbaar maken in het geboorteplan. Het lijkt nu of het geboorteplan een enorm groot en uitvoerig document wordt. Niets is minder waar. Als het goed is, kun jij al je wensen op één A-4tje kwijt. Geef je verloskundige een exemplaar en bewaar er ook één voor jezelf en voor je partner. je zult merken dat het schrijven van een geboorteplan zorgt voor rust in je hoofd en voor overzicht en regie. Een hele mooie voorspoedige bevalling toegewenst!