Een kraamfeest organiseren

Als de kleine is geboren, wil je natuurlijk graag dat je familie, vrienden en bekenden de baby komen bewonderen. Trots laat je de kleine spruit zien, iedere keer als je kraamvisite krijgt. Toch kan dit een aardige belasting voor je kraamtijd zijn. Terwijl je eigenlijk in deze tijd ook je rust nodig hebt. Ook voor de baby is regelmaat en rust belangrijk en met al die goedbedoelde aandacht schiet dat er nog weleens bij in. Natuurlijk kun je op het geboortekaartje de rusttijden van moeder en kind aangeven, maar dan nog loopt het soms net eens even anders. Het organiseren van een kraamfeest na de kraamtijd, zorgt in ieder geval dat je nog voldoende tijd over houdt om in alle rust van de baby en je kraamtijd te genieten.

Wat is een kraamfeest?

Een kraamfeest is eigenlijk het eerste feest ter gelegenheid van de baby. Vaak kiezen mensen ervoor om dit kraamfeest niet thuis te geven. Het voordeel van het organiseren van een kraamfeest, is het feit dat je alle kraamvisite in één keer hebt. Ook de belangstellenden die je eigenlijk liever niet thuis over de vloer hebt, kun je uitnodigen voor het kraamfeest. Meestal wordt het kraamfeest enkele weken na de bevalling gegeven, je bent dan inmiddels al een beetje gewend aan je nieuwe gezinssituatie. Vaak heb je dan ook weer wat meer energie, doordat je de kraamtijd hebt kunnen gebruiken om lekker uit te rusten. Tijdens het kraamfeest kun je afwisselend aanschuiven bij een groepje mensen en daar in één keer je verhaal vertellen aan meerdere mensen tegelijk. Als je ervoor kiest om het kraamfeest uit te besteden, kun je zelf ook genieten van de gezelligheid.

Waarom geef je een kraamfeest?

Bij een kraamfeest krijg je in één keer alle visite over de vloer, hierdoor hoef je niet iedere keer dingen te regelen. Wanneer je het kraamfeest uitbesteed, wordt alles voor je geregeld en ook als je het thuis viert, heb je maar één keer alle beslommeringen. Een nadeel van thuis organiseren van een kraamfeest, is dat je waarschijnlijk geen tijd hebt om iedereen te spreken. Tijdens het feest vragen misschien toch wat organisatorische punten ook je aandacht. Het is sowieso handig als iemand je misschien kan helpen bij de praktische dingen tijdens het feest. Bedenk ook dat een feest organiseren in jouw situatie nog best een vermoeiende klus kan zijn. Buitenshuis een kraamfeest organiseren, heeft als voordeel dat jij je volledig kunt richten op je kindje en de gasten. Hou hierbij in je achterhoofd dat je kindje het vast niet leuk vindt om door veertig verschillende te worden opgepakt.

Wat moet je vooraf bepalen?

Het is misschien handig als je begint met een lijst van genodigden samen te stellen. Dit is ook makkelijker om een passend budget samen te stellen voor het kraamfeest. Naar aanleiding van deze informatie kun je bepalen of je het kraamfeest thuis geeft of ergens anders. Welke hapjes moeten er geserveerd worden of welke dranken kunnen er gedronken worden? Vragen die belangrijk zijn om binnen het vooraf geplande budget te blijven. Beschuit met muisjes blijft natuurlijk altijd leuk, zelfs als het kraamfeest een paar weken later is. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook andere leuke zoetigheden in roze of blauw. Een kraam-cadeaulijst is ook altijd handig, hiermee voorkom je dat je allemaal dezelfde dingen krijgt. De ruimte waar je het kraamfeest organiseert ziet er ineens extra feestelijk uit als hij versierd is met slingers, ballonnen en andere versieringen die betrekking hebben op de baby. Als je veel kleine kinderen verwacht op het feest, is het misschien een leuk idee om te zorgen dat ze ergens films kunnen kijken of je kunt kleurplaten neerleggen. Als het budget ruim genoeg is, kan er misschien zelfs een clown ingehuurd worden. Spreek ook met iemand af dat er foto’s of filmpjes gemaakt worden op het feest. Dat is natuurlijk altijd een leuke herinnering voor later.

Herinneringen aan het kraamfeest

De datum voor het kraamfeest kun je natuurlijk op de geboortekaartjes laten drukken, of een insert bij het kaartje doen. Hiermee voorkom je dat mensen toch gaan vragen wanneer ze langs mogen komen. Tijdens het kraamfeest is het leuk om een gastenboek neer te leggen, waar alle aanwezigen bijvoorbeeld een leuke boodschap voor je kindje in kunnen opschrijven. Natuurlijk hoeft het niet speciaal een boek te zijn, kleine kaartjes die je in het fotoboek kunt plakken, zijn ook leuk. Je kunt ook alle bezoekers een leuke foto van je baby meegeven als bedankje voor hun bezoek. Begin in ieder geval op tijd met de voorbereidingen die je vooraf kunt doen, na de bevalling heb je waarschijnlijk andere dingen aan je hoofd.

Kraamfeest of kraamborrel?

Soms vinden mensen het helemaal niet leuk om een kraamfeest te geven. Dat kan zijn omdat je het te veel drukte in één keer vindt of omdat je bang bent dat je niet iedereen persoonlijk kunt spreken. Daarnaast heb je de weken voorafgaand aan het kraamfeest waarschijnlijk toch een stuk minder visite. Of misschien vind je het leuk om aan sommige mensen de babykamer te laten zien of ze de baby een flesje te laten geven. Het kan ook zijn dat je het juist prettig vindt om alle bezoeken te plannen tijdens het vader- of partnerschapsverlof. De keus is natuurlijk helemaal aan de ouders van het kind. Wel een feest organiseren of juist niet? Of misschien is een combinatie een goede keuze?

De juiste balans vinden

Als je het gezellig vindt om wel visite te krijgen tijdens de kraamtijd, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de naaste familieleden en vrienden wel te laten komen en voor de anderen een kraamfeest of een babyborrel te organiseren. Of je houdt meerdere kraamborrels, zodat je groepen niet zo groot worden. Als je bijvoorbeeld het ene weekend de familie voor een kraamfeestje laat komen en de andere week de vrienden, heb je in ieder geval niet in één keer je hele huis vol. Voor mensen die verder weg staan, zou je een korte borrel kunnen houden. Het vinden van de juiste balans zorgt dat je toch de gezelligheid van kraamvisite hebt en dat de mensen die wat verder weg staan niet de hele middag naast je op de bank zitten.

Tips voor het kraamfeest thuis

Het organiseren van een kraamfeest bij je thuis hoeft niet zo duur te zijn. We hebben een aantal tips om er een betaalbaar en onvergetelijk kraamfeest van te maken:

  • Serveer beschuit met muisjes in plaats van gebak. Of maak met vriendinnen samen een hele lading cup cakes versierd met glazuur.
  • Maak zelf slingers van uitgeprinte foto’s van je baby, de mensen zullen het leuk vinden om ze te bekijken.
  • Poffertjes gaan er altijd in bij de kleine bezoekers, voor de volwassenen is een pan soep met broodjes of een salade een prima idee.
  • Om te voorkomen dat je allemaal verschillende soorten alcoholische dranken in huis moet halen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een roze of blauwe cocktail. Voor de kinderen roze of blauwe limonade. Wil je geen gekleurde dranken, dan staan gekleurde plastic glazen ook heel gezellig.
  • Heb je een borrel voor een groep vrienden? Serveer de drankjes in goedkope zuigflessen. De sfeer zit er dan al gelijk goed in, zelfs als er geen sterke drank in zit.
  • Bepaal van tevoren de tijdsduur van de kraamborrel. Doe dit in de vorm van: ‘open huis’. Hierdoor voorkom je dat het gelijk vanaf het begin af aan druk is en druk blijft.

Een kraamfeest organiseren of laten organiseren?

Ga je het organiseren van een kraamfeest op een externe locatie doen? Bespreek vooraf alles goed door, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Misschien mag je zelf voor bepaalde versnaperingen zorgen of je kiest er juist voor dat alles op de locatie wordt geregeld. Probeer er zoveel mogelijk van te genieten, maar zorg dat de baby en jij ook rustmomentjes hebben. Wil je het toch thuis doen, maar een professionele cateraar inschakelen? Er zijn speciale ervaren bedrijven die het kraamfeest van het begin tot het eind voor jou kunnen organiseren, zodat je nergens naar om hoeft te kijken. Voor meer leuke tips voor een kraamfeest klik je hier.