Haaruitval na de zwangerschap

Tijdens jouw zwangerschap is jouw haar prachtig. Je hebt een volle bos volumineus haar. Na de bevalling kan de klok keren en wordt jouw haar slap en kan het uitvallen. Wees niet bang wanneer je veel haar verliest. Veel vrouwen hebben na de bevalling last van haaruitval. Het is normaal, maar wel erg vervelend. Het is kan in zo'n extreme mate voorkomen, dat je lichte plekken op je hoofd krijgt waar weinig haar groeit. Helaas, dit is nog steeds normaal. Hoe komt het dat het haar uitvalt na de bevalling en wat kun je ertegen doen? Lees gauw verder hoe je van jouw haaruitval af kunt komen.

Wat is haaruitval na de zwangerschap?

Haaruitval is een lichaamseigen manier van herstellen. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar jouw lichaam moet als het waren weer resetten. Van een zwanger lichaam is het aan het ontzwangeren. De hormonen veranderen en jouw lichaam past zich aan. Iedereen heeft weleens last van haarverlies, maar wanneer spreken we haaruitval of extreem haarverlies? Extreem haarverlies kenmerkt zich aan overal haren. Je kunt je handen niet door je haar halen of er komt weer een bosje haren mee. Jouw kleren zitten altijd onder het haar en douchen is een heuse nachtmerrie. Tijdens het wassen van het haar, kan er veel haar uitvallen en je kunt de losse haren zo eruit halen. Voor veel vrouwen is het een rampscenario en het kan heel beangstigend zijn wanneer je veel haar verliest. Haaruitval kan gepaard gaan met kale plekjes of dun haar. Haaruitval na de bevalling is normaal en kan tot zes à negen maanden na de bevalling aanhouden.

Hormonen

De reden dat het haar uitvalt na de bevalling komt in vrijwel alle gevallen door de hormonen. Ja hoor, daar heb je ze weer. Denk je na negen maanden eindelijk afgerekend te hebben met de hormoonschommelingen, blijf je ze ook na de bevalling houden. Tijdens de zwangerschap sta je bol van de zwangerschapshormonen. Deze zorgen onder andere voor jouw stralende huid tijdens de zwangerschap en een volle bos haar. Na de bevalling neemt het gehalte van deze hormonen af in jouw lichaam. Hierdoor kan jouw haar gaan uitvallen. Je kunt hier dus ook vrij weinig aan doen. Het is een lichaamseigen proces waarbij de hormoonhuishouding verandert. In vrijwel alle gevallen stopt de haaruitval vanzelf, dit kan een lange tijd duren, maar is in de meeste gevallen niet gevaarlijk.

Borstvoeding en voeding

Een andere reden dat jouw haar kan gaan uitvallen, is borstvoeding. Van borstvoeding alleen gaat jouw haar niet uitvallen, maar de combinatie van voeding die jij binnenkrijgt en de borstvoeding. Wanneer je borstvoeding geeft moet je meer eten, zo'n 500 calorieën per dag meer. Wanneer je te weinig eet, krijg je snel lichamelijke klachten. Je kunt tekorten krijgen in vitamines en mineralen en hierdoor last krijgen van haaruitval. Het is daarom niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van de moedermelk dat je goed eet, maar ook voor jezelf. Haaruitval kan een direct gevolg zijn van een tekort aan biotine. Biotine, ook vitamine B6 genoemd, is cruciaal voor gezond haar, huid en nagels. Heb je last van haaruitval na de bevalling, slechte nagels en een droge huid? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan biotine. Biotine zit in groente en fruit, zuivelproducten en noten. Met een gezond en gevarieerd dieet is de kans klein dat je hier een tekort aan krijgt. Eet je te weinig? Dan kan een tekort optreden. Eiwitten zijn ook belangrijk voor de kwaliteit en de groei van jouw haar. Een tekort aan eiwitten resulteert in dun, droog en breekbaar haar. In het uiterste geval kan er haaruitval optreden. Eiwitten vind je in zuivelproducten, vlees en noten. Vegetariërs hebben een verhoogde kans op een tekort aan eiwitten. Het is voor vegetariërs daarom belangrijk om goed hun eiwitinname bij te houden. Haaruitval kan een direct gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Veel vrouwen willen snel na de bevalling weer op hun oude gewicht komen. Dieten en borstvoeding geven gaan niet samen. Niet alleen is de kwaliteit van de moedermelk dan minder, het is slecht voor jouw gezondheid. De kans op een vitaminetekort of een tekort aan eiwitten is dan erg groot. Zorg dat je genoeg eet na de bevalling en voorkom dat jouw haar uitvalt als gevold door slechte voeding.

Kraamtranen en postnatale depressie

Na de zwangerschap ben je zowel fysiek als mentaal uitgeteld. De kraamtijd is een bijzonder intensieve tijd. Je leert hoe het is om ouders te zijn en herstelt van de bevalling. Dit gaat gepaard met de nodige kraamtranen. Veel vrouwen hebben hier last van en bij sommige vrouwen kan dit uitmonden tot een postnatale depressie. Een depressie gaat altijd gepaard met andere symptomen. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen met het slapen zijn of een verandering van de eetlust. Haaruitval is ook een bijverschijnsel van een depressie. Haaruitval kan ook als bijverschijnsel van een postnatale depressie optreden.

Voeding en beweging

Maar wat kun je dan tegen de haaruitval doen? Voeding en beweging zijn vaak het antwoord op de de problemen. Je kunt hormonen positief beïnvloeden door een gezonde levenstijl. Eet genoeg groente en fruit en krijg genoeg vitamines, mineralen en antioxidanten binnen. Sterk jouw lichaam door een gezond eetpatroon. Beweging heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding. Zorg dat je dagelijks genoeg beweegt om niet alleen beter in je vel te zitten, maar ook je beter te voelen.

Speciale supplementen

Haarsupplementen kunnen in veel gevallen helpen. Het is belangrijk om te informeren of deze supplementen geslikt mogen worden wanneer je borstvoeding geeft. Ga bijvoorbeeld eerst langs bij de dokter en doe navraag over jouw mogelijkheden. Slik speciale vitaminesupplementen of visoliesupplementen voor de stimulering van de haargroei en voor de haarkwaliteit.

Het groeit vanzelf weer terug

Het belangrijkste wat we mee kunnen geven, is dat haaruitval maar tijdelijk is en dat jouw haar vanzelf weer terug groeit. Het kan erg beangstigend zijn wanneer jouw haar opeens zo snel uitvalt. Veel vrouwen kiezen ervoor om hun haar kort te knippen omdat het erg dun wordt. Dit is een goed optie, maar het is niet altijd nodig. Jouw haar gaat vanzelf weer groeien wordt weer sterker. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw haar helemaal uitvalt. Het is iets tijdelijks en het hoort er nu eenmaal bij. Zwanger zijn gaat gepaard met de nodige kwaaltjes, maar ontzwangeren is ook een vak apart. Haaruitval na de bevalling? Het hoort er helaas bij. Het is een van de kwaaltjes waar je na de zwangerschap mee te maken krijgt. Waar je tijdens de zwangerschap en volle bos haar had, verdwijnt dit na de zwangerschap. De hormonen zijn in de meeste gevallen de boosdoener voor het haarverlies. Wees niet bang, want het haar groeit vanzelf weer terug.