Ongesteld na je bevalling: wat kun je verwachten?

Dacht je na de geboorte van je baby en de kraamvloed in de kraamweken dat je alles gehad hebt, komt je menstruatie weer terug... Dat kan natuurlijk meevallen, maar het kan ook een flinke tegenvaller zijn.

Misselijkheid, brandend maagzuur en iedere tien minuten moeten plassen. Zwanger zijn is soms best zwaar. Maar tegenover al die lichamelijke kwaaltjes staat wel dat je minimaal negen maanden lang niet ongesteld wordt. Minstens driekwart jaar geen angst voor doorlekken, krampen of ander maandelijks ongemak dus. Maar hoe zit dat na de bevalling?

De eerste menstruatie na de bevalling: wanneer?

Wanneer je na de bevalling weer ongesteld wordt, is voor iedere vrouw verschillend en hangt er vooral van af of je borstvoeding geeft of niet. Tijdens het borstvoeden komt namelijk het hormoon prolactine vrij wat de eisprong onderdrukt. Vrouwen die geen borstvoeding geven, kunnen hun eerste menstruatie al vijf tot acht weken na de bevalling krijgen, wannneer ze nog volop van hun zwangerschapsverlof aan het genieten zijn. Bij vrouwen die wel borstvoeding geven is het een ander verhaal; sommigen menstrueren pas een jaar na de bevalling weer, wanneer hun kindje al bijna kan lopen. Het is overigens niet zo dat borstvoeden alleen bepaalt wanneer je weer ongesteld wordt; ook andere zaken zoals je voedingspatroon, stresslevels en de nabijheid van je baby spelen een rol.

Een ander ritme

Na negen maanden zwangerschap en een kleine mens op de wereld gezet te hebben, moet je lichaam weer even op gang komen. Verwacht dus niet dat je gelijk weer precies iedere 28 dagen ongesteld wordt. Rondrazende hormonen kunnen ervoor zorgen dat je in het begin een ander ritme hebt en veel onregelmatiger menstrueert. Je kunt bijvoorbeeld een hele maand overslaan, wat tussentijds bloedverlies ervaren en veel minder of juist meer bloed verliezen dan voorheen. Sowieso is de allereerste ongesteldheid na de bevalling vaak wat heftiger dan je gewend bent, met meer kleine stolsels en krampen. Meestal komt je menstruatiecyclus na verloop van tijd vanzelf weer terug in het vertrouwde patroon en zijn je menstruaties na de bevalling ongeveer hetzelfde als voor de zwangerschap. Dit is echter niet altijd het geval.

Hevig menstrueel bloedverlies na de bevalling

Sommige vrouwen hebben na de bevalling veel minder last van hun menstruatie. Dit kan komen doordat zwangerschap en bevalling de baarmoeder uitgerekt en de baarmoederhals wat verwijd hebben, wat tot minder krampen leidt. Helaas komt het ook vaak voor dat moeders juist meer last van hun ongesteldheid krijgen na de geboorte van hun kind. Zoals een hevigere menstruatie dan je gewend bent, met veel meer bloedverlies. Dit kan komen doordat de baarmoederholte tijdens de zwangerschap groter geworden is; omdat de baarmoeder uitgerekt is door de groeiende baby, is er meer baarmoederslijmvlies dat iedere maand afgevoerd moet worden. Blijf je non-stop bloeden? Ga dan gelijk naar de dokter; een bloeding die niet ophoudt kan namelijk duiden op een achtergebleven placentarest in de baarmoeder. Gebruik jij kraamverband als maandverband? Ga naar de huisarts!

Dat je na de geboorte van je baby last hebt van hevigere menstruaties dan voor je zwanger werd, hoeft trouwens niet per se iets met de zwangerschap of bevalling te maken hebben. Je menstruatie kan ook opeens uit de bocht vliegen door een hele andere reden. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft namelijk last van hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Menorragie, zoals dit hevige bloedverlies ook wel genoemd wordt, is een medisch erkende aandoening die je leven behoorlijk kan beïnvloeden. Denk aan zowel tampons als maandverband moeten gebruiken, alleen nog maar slap op de bank kunnen liggen, of ieder uur van product moeten wisselen. Niet ideaal als je voor je baby moet zorgen of achter je kruipende dreumes aan moet rennen. Omdat HMB een bloedserieus probleem is waar in Nederland zo’n 500.000 vrouwen mee te maken hebben, vraagt de campagne Bloedserieus hier aandacht voor. Gelukkig zijn er meerdere eenvoudige behandelopties voor hevig menstrueel bloedverlies. Dus gebruik jij na de bevalling nog steeds je kraamverband als maandverband? Doe er wat aan, praat erover en vooral: ga naar de huisarts!