Ontzwangeren

Na de bevalling is het allemaal rozegeur en maneschijn? Het kan nog weleens tegenvallen. Niet alleen de zwangerschap en de bevalling zijn ingrijpende tijden, ook de tijd na de bevalling is zeer intensief. Jouw lichaam gaat het proces in van ontzwangeren. Het is een natuurlijk proces waarbij jouw lichaam herstelt van de bevalling en weer de oude wordt. Tijdens de zwangerschap slaan de hormonen op hol, na de bevalling wilt jouw lichaam hiervan herstellen en kunnen er weer schommelingen optreden. Daarnaast gaat het gepaard met de nodige lichamelijke en mentale ongemakken. Wat gebeurt er precies met jouw lichaam en geest na de bevalling?

Ontzwangeren: naweeën

Zeker wanneer je voor het eerst bevalt, kunnen de weeën enorm heftig zijn. Je bent blij dat jouw baby er eindelijk is en dat je klaar bent met de weeën. Helaas is dat niet altijd het geval. Veel vrouwen hebben na de bevalling last van naweeën. De baarmoeder is zich aan het herstellen en ontspant en trekt af en toe nog samen. Hierdoor heb je het gevoel dat je nog weeën hebt. De naweeën houden in de meeste gevallen maximaal een week na de bevalling aan. Het is een lichaamseigen manier om de baarmoeder weer in de oude stand te krijgen. Gaan de weeën gepaard met enorm veel pijn (meer dan gebruikelijk) en koorts? Neem dan gelijk contact op met de dokter.

Ontzwangeren: verstopping en aambeien

Een minder charmante eigenschap van ontzwangeren zijn de problemen met de ontlasting. De eerste keer nummer twee doen na de bevalling? Dit kan erg pijnlijk zijn omdat het daar beneden nog erg beurs is. Het is belangrijk om er de tijd voor te nemen en er echt even voor te gaan zitten. Je wilt obstipatie en drukken voorkomen. Veel vrouwen krijgen na de bevalling last van verstoppingen doordat zij te weinig naar het toilet gaan. Zorg dat je vezelrijke producten blijft eten voor een goede stoelgang. Zorg dat er geen ontlastig achterblijft om infecties bij de vagina of de hechtigen te voorkomen. Door obstipatie kunnen uiteindelijk ook aambeien ontstaan. Wanneer er te hard wordt gedrukt, kun je last krijgen van aambeien. Het is daarom erg belangrijk om rustig de tijd te nemen wanneer je harde ontlasting hebt. Last van aambeien? Neem dan contact op met de dokter en die kan een verdovende zalf voorschrijven. De stoelgang en ontlasting na de bevalling zijn zaken waar je echt de tijd voor moet nemen. Het kan de eerste dagen na de bevalling behoorlijk pijnlijk zijn, maar stel de ontlasting niet uit. Hierdoor wordt de ontlasting alleen maar harder en krijg je meer problemen.

Stuwing

Na de bevalling komt de melkaanmaak op gang. Jouw lichaam krijgt signaaltjes dat het melk moet produceren en hierdoor kun je de eerste dagen na de bevalling de nodige problemen ondervinden. Jouw borsten kunnen erg groot, zeer, warm en vol aanvoelen. Het kan voelen alsof jouw borsten kilo's zwaarder zijn geworden. Het is een natuurlijk proces en wanneer de melkproductie goed op gang is zullen deze klachten vanzelf afnemen. Je kunt jouw borsten laten afkoelen met koelelementen in een theedoek wanneer ze te warm aanvoelen of erg pijnlijk zijn.

Kraamtranen

Een mentaal facet van het ontzwangeren zijn de kraamtranen. Deze tranen komen vaak drie dagen na de bevalling opzetten en houden ongeveer een week tot tien dagen aan. Jouw lichaam ondergaat veel veranderingen en de hormonen zijn weer op hol. Hierdoor kun je extra emotioneel worden of erg prikkelbaar. Daarnaast is jouw leven enorm veranderd door de komst van de baby. Er gebeurt erg veel in deze dagen en het is soms moeilijk om allemaal bij te benen. Het is belangrijk om de emoties gewoon over je heen te laten komen. Accepteer jouw gevoelens en praat erover met jouw partner of vrienden en familie. Het is goed om de emotie toe te laten en bespreekbaar te maken. Stop jouw gevoel niet weg. Het is helemaal niet erg wanneer het allemaal even te veel lijkt. Vraag om hulp wanneer dat nodig is en voorkom dat de kraamtranen uitmonden in een postnatale depressie. Dat je de eerste week na de bevalling niet op een roze wolk zit hoort er allemaal bij.

Bloed- en urineverlies

Na de bevalling kun je last hebben van bloed- en urineverlies. Bloedverlies is normaal na de bevalling. Het is zowel bloedverlies als wondvocht wat roze afscheiding kan geven. Bloedverlies houdt meestal vier tot zes weken na de bevalling aan. Jouw lichaam is aan het herstellen. De plek waar de placenta heeft gezeten, heeft tijd nodig om te helen. Het bloedverlies na de bevalling is afkomstig uit de baarmoeder en wordt ook kraamvloed genoemd. Het is normaal dat je de eerste week hevig vloeit. Het kan soms schrikken zijn wanneer je veel bloed ziet, maar het hoort er gewoon bij. Na verloop van tijd zal de hevigheid afnemen. De eerste week is het aan te raden om speciaal maandverband te dragen, dit wordt ook wel kraamverband genoemd. Dit is extra lang en extra dik. Ook ondervinden veel vrouwen klachten door urineverlies na de bevalling. Wanneer je lacht of niest kun je zomaar urine verliezen. Tijdens de zwangerschap is de bekkenbodem opgerekt en lossen geworden. Hierdoor kan de plasbuis op een andere plek terecht komen en heb je minder controle dan voorheen. Je kunt inlegkruisjes dragen om je zeker en fris te blijven voelen.

Pijnklachten bij vagina

De meest voorkomende lichamelijke klacht na de bevalling is pijn bij de vaginale zone. Jouw lichaam heeft daar een topprestatie geleverd en de vagina voelt beurs en pijnlijk aan. Wanneer je ingeknipt of ingescheurd bent, heb je nog extra last van de wond en de hechtingen. Het is normaal dat je de eerste week na de bevalling erg veel pijnklachten in de vaginale zone kunt ervaren. Het is belangrijk om de vagina schoon te houden om infecties te voorkomen. Baden in soda kan infecties voorkomen en de wond schoonhouden. De pijnklachten kunnen verlicht worden door verkoeling. Een koelelement tegen de intieme zone aanhouden kan al voor veel verlichting zorgen. De beste tip is om het kraamverband in de vriezer te stoppen. Zo heb je extra veel verkoeling daar beneden. De pijnklachten kunnen lang aanhouden. Het is belangrijk om jouw intieme zone goed te verzorgen en schoon te houden. Zo kan je het snelst herstellen en kom je van de pijnklachten af.

Overige hormonale klachten

Door de hormonale veranderingen na de bevalling kun je last krijgen van veel kwaaltjes, pijntjes en lichamelijke en geestelijke klachten. Wij hebben een aantal klachten die door de hormonale disbalans na de bevalling kunnen optreden op een rijtje gezet:

  • Oververmoeidheid
  • Verstoord slaapritme
  • Veel zweten
  • Duizelig
  • Gebrek aan eetlust
  • Koude rillingen

Na de bevalling ben je helaas nog niet van alle kwaaltjes af. Het proces van na de zwangerschap brengt weer de nodige ongemakken met zich mee. Na de bevalling heb je heel wat tijd nodig om weer jezelf te worden. De hormonale veranderingen helpen hier niet altijd aan mee. Het is belangrijk om jouw rust te pakken om zowel fysiek als mentaal te kunnen herstellen. Zwanger zijn en bevallen is niet niks. De tijd om hiervan bij te komen is daarom ook een intensieve tijd