Vloeien na de bevalling

Na de bevalling verlies je nog wat bloed. Het vloeien duurt enkele dagen of weken en is heel normaal. Het bloedverlies kan tot zes weken aanhouden en stopt uiteindelijk vanzelf. Als je bloed verliest na de bevalling, hoef je je in principe geen zorgen te maken. Het is echter niet de bedoeling dat je grote hoeveelheden bloed verliest. Dit kan wel gevaarlijk zijn. Op deze pagina lees je hier meer over.

Zo lees je meer over het vloeien, maar ook over abnormaal bloedverlies. Door onderstaande informatie door te lezen, weet je precies wat er aan de hand is na de bevalling en waarom je bloed verliest. Ook weet je na het lezen van dit artikel wanneer het verstandig is om jouw bloedverlies door de huisarts te laten onderzoeken.

De oorzaak van vloeien na de bevalling

Na de bevalling wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, net zoals dit bij een menstruatie gebeurt. Door het afstoten van het baarmoederslijmvlies komt gedurende enkele dagen of weken bloederig weefsel vrij uit de vagina. Dit weefsel wordt ook wel lochia genoemd. We spreken ook wel over vloeien na de bevalling.

Vloeien is heel normaal. Bij sommige vrouwen duurt dit een weekje, andere vrouwen verliezen vier, vijf of zelfs zes weken bloed. Hoeveel bloed je verliest en hoe lang dit duurt, verschilt per persoon.

De symptomen van bloedverlies na de bevalling

Het vloeien begint vrijwel direct nadat je je kindje ter wereld hebt gebracht. In het begin, in de eerste dagen na de bevalling, is het bloed dat je verliest felrood. Je kunt het bloedverlies in dit stadium ook wel vergelijken met een menstruatie. Ook kunnen er bloedstolsels vrijkomen. De meeste stolsels zijn klein, maar sommige bloedstolsels zijn zo groot als een tennisbal. Hier kun je misschien van schrikken, maar er is zeker geen reden tot paniek. Ook het verliezen van grotere bloedstolsels is namelijk normaal en hoort bij de standaard symptomen van vloeien.

Na enkele dagen verlies je minder bloed. Ook verandert de kleur van het bloed dat je verliest. Waar het bloed eerst helderrood was, is het na enkele dagen roodbruin. Ook zullen er minder bloedstolsels in het bloed zitten dat je verliest.

Gedurende de dag kan het bloedverlies wat toenemen en weer afnemen. Ook dit is normaal. Zeker als je meer beweegt, neemt het bloedverlies wat toe. Lig je weer wat vaker in bed, dan neemt het weer af. Schrik dus niet als je plotseling veel bloed verliest en dan weer heel weinig, want ook dit is normaal.

Wat te doen bij bloedverlies na de bevalling

Je kunt bloedverlies na de bevalling niet voorkomen. Dit is ook helemaal niet wenselijk, want het baarmoederslijmvlies moet simpelweg afgestoten worden na de bevalling. Wel kun je het bloedverlies iets stimuleren door borstvoeding te geven. Door borstvoeding te geven, trekt de baarmoeder namelijk samen. Door het samentrekken wordt de baarmoeder kleiner. Hierdoor wordt de afvoer van de lochia bevorderd. Je gaat misschien wat meer bloeden, maar bent wel sneller klaar met vloeien.

Daarnaast kun je kraamverband dragen om het bloed op te vangen. Zeker de eerste dagen na de bevalling is dit aan te raden, want in de eerste dagen is het vloeien vrij heftig. Als het vloeien al wat minder wordt, kun je gewoon maandverband gaan dragen. Dit is wat dunner dan kraamverband, maar dit is niet erg omdat je wat minder bloed verliest na de eerste heftige dagen.

Overmatig bloedverlies

De ene vrouw verlies meer bloed dan de ander. Ook duurt het vloeien bij de ene vrouw langer dan bij de andere vrouw. Dit is niet erg, maar er moet geen sprake zijn van overmatig bloedverlies. Dit kan namelijk duiden op een bepaald lichamelijk probleem, zoals een onvoldoende gehechte knip of scheur, en kan gevaarlijk zijn.

We spreken van abnormaal bloedverlies als je meer dan 450 milliliter verliest. Ook wordt er gesproken over abnormaal bloedverlies als het bloed niet roodbruin wordt na enkele dagen, maar helderrood blijft. Verder is het belangrijk dat het bloedverlies na enkele dagen afneemt. Gebeurt dit niet, dan spreken we ook over overmatig bloedverlies.

Daarnaast is er sprake van overmatig bloedverlies als het bloedverlies aan het einde van de eerste of aan het begin van de tweede week niet afneemt, maar juist toeneemt. Ook moet het vloeien na zes weken wel gestopt zijn, want anders is er ook sprake van overmatig bloedverlies.

De oorzaken van overmatig bloedverlies

Er zijn diverse mogelijke oorzaken aan te wijzen voor overmatig bloedverlies na de bevalling. Het gaat om de volgende oorzaken:

  • Een onvoldoende gehechte knip of scheur.
  • Het achterblijven van een deel van de moederkoek.
  • Het niet goed samentrekken van de baarmoeder.
  • Een belemmerde afvoer van de lochia, bijvoorbeeld door een stolsel. Als de belemmering weg gaat, komt er ineens veel bloed vrij.

Daarnaast zijn er nog enkele oorzaken die wat minder vaak voorkomen, zoals een niet-optimale bloedstolling, een vleesboom in de baarmoeder en een scheur in de baarmoedermond.

Wat te doen bij overmatig bloedverlies

Bij overmatig bloedverlies neem je altijd contact op met je huisart of met de gynaecoloog. Het is belangrijk om je goed te laten onderzoeken, zodat de oorzaak van het overmatige vloeien gevonden en behandeld kan worden.

Wanneer naar de dokter?

Als je bloed verliest na de bevalling, hoef je geen contact op te nemen met de huisarts of met je verloskundige. Dit is normaal. Echter, is er sprake van overmatig bloedverlies? Dan is het wel verstandig om naar de dokter te gaan of de verloskundige te bellen. De dokter zal onderzoeken waarom je zo veel bloed verliest en dit probleem direct aanpakken. De verloskundige stuurt je door naar de huisarts of naar de verloskundige, als zij inderdaad vindt dat je te veel bloed verliest.

Als je inderdaad te veel bloed verliest, wordt de oorzaak van het overmatige bloedverlies achterhaald. Vervolgens wordt het overmatige bloedverlies behandeld, bijvoorbeeld door het achtergebleven deel van de moederkoek uit de baarmoeder te verwijderen of de onvoldoende gehechte knip of scheur extra te hechten. De behandeling die je krijgt om het overmatige vloeien na de bevalling te verhelpen, is afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

Als je twijfelt of je misschien te veel bloed verliest, kun je contact opnemen met je verloskundige. De verloskundige kan onderzoeken hoeveel bloed je verliest en je indien nodig doorsturen naar de huisarts of gynaecoloog. Het is beter om bij twijfel even contact op te nemen met een expert, dan hier te lang mee rond te blijven lopen. Als er echt iets aan de hand is, zoals een achtergebleven stuk moederkoek in de baarmoeder, is het belangrijk om snel te handelen. Bij twijfel kun je dan ook beter bellen dan dat je met jouw overmatige bloedverlies rond blijft lopen.