Voor het eerst ongesteld na bevalling

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Er groeit niet alleen een kindje in je buik, maar er worden ook veel hormonen vrijgegeven. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat je tijdelijk niet ongesteld wordt. Na de bevalling moet de menstruatie vanzelf weer op gang komen.

Op deze pagina lees je meer over de eerste menstruatie na de bevalling. Zo lees je niet alleen wanneer deze (ongeveer) plaatsvindt, maar ook wat je kunt verwachten als je eenmaal ongesteld wordt. Tot slot lees je meer over het gebruik van tampons, anticonceptie na de bevalling en je vruchtbaarheid na de bevalling.

Bloedverlies na de bevalling

Als je net bevallen bent, kun je korte of langere tijd nog bloed verliezen. Dit wordt ook wel kraamvloed genoemd. Kraamvloed is niet hetzelfde als de menstruatie. Je bloedt simpelweg omdat je net bevallen bent, niet omdat je ongesteld bent.

De meeste vrouwen hebben ongeveer een week last van kraamvloed. Er zijn echter ook vrouwen die hier vier, vijf of zelfs zes weken lang last van hebben. Dit verschilt simpelweg per vrouw.

Wanneer weer voor het eerst ongesteld?

Als de kraamvloed voorbij is, kun je weer ongesteld worden. Hoe lang de eerste ongesteldheid op zich laat wachten, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen worden direct na het stoppen van de kraamvloed weer voor het eerst ongesteld, bijvoorbeeld zes of zeven weken na de bevalling. Bij andere vrouwen duurt ongesteld worden wat langer. Zij worden pas na drie maanden of zelfs een half jaar ongesteld.

Het is helemaal niet vreemd, schadelijk of zorgelijk als je na drie maanden nog niet ongesteld bent geworden. Sterker nog, bij veel vrouwen laat de menstruatie langer dan drie maanden op zich wachten. Een periode van zes maanden komt vaker voor dan een periode van zes weken, als het op ongesteld zijn aankomt. Gun je lichaam de tijd om weer de oude te worden en je wordt vanzelf weer een keertje ongesteld.

Borstvoeding en de eerste menstruatie

Geef je borstvoeding? Dan kan het wat langer duren voor je voor het eerst ongesteld wordt. Dit komt omdat je prolactine aanmaakt als je borstvoeding geeft. Dit hormoon maakt niet alleen moedermelk aan, maar onderdrukt bovendien de eisprong. Hierdoor duurt het wat langer voor je ongesteld wordt.

Toch is ook hierin iedere vrouw weer uniek. De ene vrouw wordt pas ongesteld als ze weken geen borstvoeding meer geeft, de andere vrouw wordt wel tijdens het geven van borstvoeding ongesteld. Kijk dus niet raar op als je borstvoeding geeft en toch snel na de bevalling weer voor het eerst ongesteld wordt.

Veranderingen in de menstruatie

Bij de meeste vrouwen verandert de menstruatie niet door de bevalling. Dit wil simpelweg zeggen dat zij (ongeveer) op dezelfde manier ongesteld worden na de geboorte, als voor de zwangerschap. Toch zijn er ook hier weer uitzonderingen. Zo zijn er vrouwen die voor de bevalling een onregelmatige cyclus hadden en na de bevalling ineens regelmatig ongesteld worden. Ook zijn er vrouwen die eigenlijk nooit heftig vloeiden en na de bevalling heviger bloeden. Ook dit verschilt weer per vrouw.

Als je menstruatie iets veranderd is na de bevalling, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Hoewel het niet bij iedere vrouw voorkomt, is een verandering in de menstruatie vrij normaal. Wel is het verstandig om naar de dokter te gaan als je blijft vloeien. Als de bloeding niet ophoudt, kan dit namelijk duiden op een placentarest in de baarmoeder. Ook kan je cyclus ontregeld zijn door bepaalde schildklierproblemen. Het is verstandig dit door een arts te laten onderzoeken.

Twijfel je of je jouw veranderingen in de menstruatie moet laten onderzoeken door een arts? Ga dan voor de zekerheid naar de dokter. Je kunt beter voor niets bij de dokter verschijnen dan bepaalde problemen negeren, mogelijk met ernstige gevolgen.

Het gebruik van tampons

Veel vrouwen denken dat het gevaarlijk is om tampons te gebruiken tijdens de eerste menstruatie na de bevalling. Dit is niet het geval. Ongeveer zes tot acht weken na de bevalling is de wond die jouw placenta heeft achtergelaten in de baarmoeder, volledig hersteld. Dit betekent dat je nu gewoon weer tampons kunt gebruiken.

Word je binnen zes, zeven of acht weken na de bevalling ongesteld? Wacht dan voor de zekerheid nog even met het gebruik van tampons. Het duurt ongeveer zes tot acht weken voor de wond in je baarmoeder volledig hersteld is. Als je met zes of zeven weken start met het gebruik van tampons, loop je het risico dat de wond nog nét niet helemaal hersteld is. Dit betekent dat er nog altijd een gevaar voor infectie is.

Kortom, word je snel na de bevalling ongesteld? Dan gebruik je de eerste cyclus voor de zekerheid alleen maandverband. Bij de volgende ongesteldheid is de wond in je baarmoeder gegarandeerd hersteld en kun je tampons gebruiken.

Het gebruik van anticonceptie

Ben je nog niet ongesteld geworden, maar wil je het liefst wel al met anticonceptie beginnen? Dan is dit gewoon mogelijk. Sterker nog, de pil kan je helpen jouw menstruatiecyclus weer op gang te brengen na de bevalling. Als je wil dat je cyclus snel weer op gang komt, heeft het een extra voordeel om weer met de pil te beginnen. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat de hormonen die in de pil zitten, in je moedermelk terecht komen. De hormonen in de anticonceptiepil kunnen je borstvoeding wat laten afnemen, maar ze komen nooit in je moedermelk terecht. Je kindje merkt er dus niets van als jij weer begint met de pil.

Vanaf zes weken na de bevalling kun je ook weer een spiraaltje laten zetten, als je jezelf met deze vorm van anticonceptie wil beschermen tegen een nieuwe zwangerschap. Niet alleen als je al ongesteld bent geworden, maar ook als je cyclus nog niet op gang is gekomen. Houd er wel rekening mee dat het zetten van een spiraaltje pijnlijker is als je niet ongesteld bent. Je kunt de dokter vragen om extra pijnstilling om de extra pijn op te vangen.

Ook goed om te weten: net zoals bij de anticonceptiepil het geval is, komen de hormonen van het spiraaltje ook nooit in je moedermelk terecht. Ook als je borstvoeding geeft, kun je dus gewoon een spiraaltje laten zetten zes weken na de bevalling.

Voor het eerst ongesteld na bevalling en vruchtbaarheid

Veel vrouwen denken dat ze nog niet vruchtbaar zijn als ze nog niet ongesteld zijn geworden na de geboorte van hun kind. Dit is niet helemaal waar. Je bent namelijk vruchtbaar als je jouw eerste eisprong na de bevalling hebt gehad. Deze heb je niet op het moment dat je ongesteld bent, maar ongeveer twee weken voor je eerste menstruatie.

Dit betekent dat je twee weken voor je eerste menstruatie al vruchtbaar bent, ook als je pas net bevallen bent. Word je bijvoorbeeld zes weken na de bevalling voor het eerst ongesteld, dan was je vier weken na de bevalling alweer vruchtbaar. Moet je nog even niet denken aan een volgende zwangerschap? Vrij dan met een condoom of neem een andere vorm van anticonceptie, zoals de pil of het spiraaltje. Je weet namelijk niet wanneer je ongesteld wordt en dit betekent dat je ook niet kunt voorspellen wanneer je eerste eisprong weer zal plaatsvinden. Beschermde seks om een nieuwe zwangerschap te voorkomen is dan ook een must.