De meest voorkomende kinderkwalen

Ieder kind krijgt te maken met kinderkwalen. De een ernstiger en vervelender dan de ander. En met sommige kinderkwalen krijgen bijna alle kinderen te maken, zoals de waterpokken. Andere kwalen, zoals een amandelontsteking, zijn typische kinderziekten maar treffen slechts een minderheid van de kinderen. Maar wat zijn nu de meest voorkomende kinderkwalen?

Veel voorkomende kinderziektes

Gelukkig zijn de meeste kinderziektes relatief onschuldig. De kinderziekten waar vroeger kinderen vaak dood aan gingen, komen nu veel minder voor. De meeste kinderen worden ingeënt en zijn daarmee beschermd tegen deze ziekten. We beschrijven hier de meest voorkomende kinderkwalen waar je je kinderen niet tegen in kan enten.

Waterpokken

Het is gunstig als kinderen in hun kindertijd al te maken krijgen met de waterpokken. Als je als volwassene nog eens waterpokken krijgt, heb je er veel meer last van. Waterpokken herken je als ouder aan de jeukende rode bultjes die overal op het lichaam verschijnen. Maar voordat de rode plekjes en blaasjes ontstaan, heeft het kind vaak al koorts, hoofdpijn en voelt zich vaak niet lekker. De blaasjes barsten open en vervolgens vallen de korstjes er vanzelf af. Dit duurt vaak een aantal dagen. Probeer te voorkomen dat je kind de korstjes open krabt, want dat zorgt voor littekens. Er zijn speciale crèmes verkrijgbaar die kunnen helpen tegen de jeuk.

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie met kleine rode plekjes. Vaak begint het bij de mond (vandaar de naam krentenbaard) en verspreidt het zich verder over de rest van het lichaam. Vooral kinderen tussen de twee en twaalf jaar zijn vatbaar voor deze ziekte. Ook hierbij geldt: laat je kind niet aan de wondjes krabben en gebruik eventueel verlichtende crème.

Pseudokroep

Pseudokroep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen, dichtbij de stembanden. Kinderen zijn vaak verkouden en ervaren een benauwd gevoel. Ook de ademhaling kan gaan piepen. Vooral in de avond en in de nacht hebben kinderen er last van. Een benauwend kind is een vervelende en zelfs beangstigende aanblik, maar probeer als ouder toch rustig te blijven. Ga wat wandelen met je kind in de frisse buitenlucht of stoom met koude, vochtige lucht.

Amandelontsteking

In de mond, neus en keel zitten de amandelen. Amandelen helpen het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Maar soms kunnen de amandelen het aantal ziekteverwekkers niet meer aan, dan raken ze ontstoken. Meestal zijn de neus- en keelamandelen ontstoken. Ze zwellen dan op. Als kinderen regelmatig last hebben van ontstoken amandelen wordt er soms voor gekozen om de amandelen te verwijderen.

Met kinderen zal je toch wel eens de huisarts bezoeken. Dit is gratis. Als je moet worden doorverwezen naar het ziekenhuis, kost dit je eigen risico. Zorgverzekering vergelijken kan helpen om een zorgverzekering te kiezen die bij jouw situatie past. Kinderen vallen onder de zorg van ouders, ze hebben geen aparte zorgverzekering nodig.