Krentenbaard bij kinderen

Kinderen zijn kwetsbaar voor allerlei ziekten tijdens de ontwikkeling naar volwassenheid. De weerstand is nog laag en ziektes nestelen zich gemakkelijk in de kleine lichaampjes van ons kroost. Zo ook, krentenbaard. Deze besmettelijke ontstekingsinfectie van de huid veroorzaakt door een bacterie komt veel voor bij kinderen en vormt vervelende wondjes en plekjes. Krentenbaard bij kinderen moet goed verzorgt worden en de precieze hulp van jou als ouder is vereist bij een snel verloop en herstel van de ziekte.

Wat is krentenbaard en hoe ontstaat het?

De aandoening krentenbaard is een besmettelijke ziekte in de vorm van een ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door een bacterie en veel voorkomt bij onder andere jonge kinderen. De ontsteking zit meestal rondom de neus of mond, wat de naam krentenbaard kan verklaren. De bacterie Staphylococcus aureus veroorzaakt de huidinfectie, wat resulteert in bultjes en blaasjes in het gezicht. Er komen blaasjes, rode plekjes of wondjes met gele korstjes te zitten die flink kunnen jeuken. In sommige gevallen wordt de infectie aangewakkerd op plekken waar de huid al beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, schaafwondjes of waterpokken.

Symptomen

Om te achterhalen of jouw kind lijdt aan krentenbaard kun je kijken naar de symptomen van de ziekte. De aandoening is te herkennen aan rode vlekken of bultjes in het gezicht en vaak rond de mond en neus. Deze bultjes ontwikkelen zich verder tot blaasjes die gevuld zijn met geel vocht. Als deze blaasjes open gaan en indrogen, kunnen er vochtige plekjes en geelbruine of honinggele korstjes ontstaan. De huid gaat jeuken en soms voelen kinderen pijn aan de huid. Soms ontstaan er overigens zwellingen in de hals bij het krijgen van krentenbaard. Dit is een reactie op de infectie, waardoor klieren gaan opzwellen. Ook kunnen er plekken ontstaan op de armen en benen, maar dit is niet gebruikelijk.

Heeft mijn kind een koortslip of krentenbaard?

Wanneer er sprake is van blaasjes rond de mond, kun je als ouder twijfelen over de soort aandoening. Blaasjes kunnen namelijk bij krentenbaard ontstaan, maar ook bij vele andere aandoeningen en eveneens als jouw kind voor de eerste keer een koortslip krijgt. Beide aandoeningen zijn besmettelijk, maar bij een koortslip zijn de blaasjes echter veel pijnlijker dan blaasjes die ontstaan bij krentenbaard. Daarnaast zullen bij een koortslip het hele leven lang sluimerend herpesvirussen achterblijven in bepaalde zenuwknopen.

Duur van krentenbaard

Kinderen die jonger zijn dan drie jaar hebben een hoog risico krentenbaard op te lopen. Daarnaast zijn ook kinderen die recentelijk waterpokken hebben gehad een risicogroep. Huidinfecties door krentenbaard worden vaak voor en tijdens de zomer opgelopen. Over het algemeen komt de aandoening het meest voor bij kinderen onder de twaalf jaar, maar volwassenen kunnen de ziekte ook krijgen.

Ongeveer drie dagen na besmetting met de bacterie ontstaan de eerste symptomen van krentenbaard. Dit kan ook langer duren. Kinderen die de ziekte hebben opgelopen zijn meestal binnen één tot drie weken genezen. Kinderen kunnen ook vaker krentenbaard krijgen en je kind is na de genezing van de ziekte dus niet beschermd tegen de stafylokok-bacterie.

Als je kind vaker lijdt aan krentenbaard is het van belang de adviezen voor hygiëne extra goed op te volgen. Je kunt ook gaan praten met je huisarts voor eventuele opties om een nieuwe besmetting te voorkomen. De adviezen van de huisarts moeten ook strikt opgevolgd worden, ook als je kind het hier niet altijd mee eens is. Er kan in dit geval sprake zijn van dragerschap van de ziekte bij je kind of iemand anders uit het gezin of de nabije omgeving. Dit wordt meestal in de neus mee gedragen. De huisarts kan dit onderzoeken, waarna de drager een antibioticakuur voorgeschreven kan krijgen met een crème voor de neus. Hiermee kan voorkomen worden dat jouw kind steeds opnieuw besmet wordt met de aandoening.

Krentenbaard bevindt zich alleen op de oppervlakte van de huid, waardoor er over het algemeen geen littekens aan overgehouden worden. Zelfs wanneer er blaren zijn ontwikkeld gedurende het hebben van de aandoening, kunnen deze plekjes volledig genezen. Je kind kan wel nog lange tijd last hebben van rode of roze plekjes op de huid. Vooral bij mensen die veel pigment hebben, kan er sprake zijn van lichte of juist donkere plekken.

Besmetting en preventie van krentenbaard

De meeste mensen, kinderen en volwassenen, kunnen de bacterie bij zich dragen. Vaak ben je maar tijdelijk drager en heb je het niet eens door, omdat de meeste mensen geen klachten krijgen wanneer ze drager zijn. Er zijn ook mensen zijn blijvend drager van de bacterie.

Kinderen kunnen besmet worden via handen of voorwerpen, zoals speelgoed, maar ook doordat iemand hoest of niest. Als gevolg kan jouw kind krentenbaard ontwikkelen en blaasjes of wondjes gaan ontwikkelen. Deze zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd of tot de genezing. Omdat het zo besmettelijk is, lopen mensen in de nabije omgeving ook veel risico om krentenbaard te krijgen.

Genezen en herstellen van krentenbaard

Als je kind toch krentenbaard heeft opgelopen van een vriendje, vriendinnetje of stukje speelgoed, is het verstandig meteen naar de huisarts te gaan. Hier krijg je een antibioticumcrème voorgeschreven, waarmee de huidinfectie binnen enkele weken genezen kan worden. Daarnaast is het van belang besmetting te voorkomen. Meestal is deze zalf of crème voldoende om van de aandoening te genezen, maar dit kan eventueel ook worden uitgebreid naar een antibioticakuur indien dit nodig is.

De wondjes kunnen behoorlijk jeuken en hoe graag jouw kind ook wil krabben, het is belangrijk niet aan deze wondjes te zitten. De handjes moeten regelmatig met gewone zeep gewassen en daarna goed afgedroogd worden. De nagels moeten schoon en kort gehouden worden en het lichaam moet ook één keer per dag met zeep gewassen en goed afgedroogd worden met een schone handdoek. Een bad nemen of nat verband op doen helpt niet om de huid sneller te laten genezen. Het is ook verstandig om de dingen die je kind vaak aanraakt één keer per dag goed schoon te maken met zeep. Dit kan bijvoorbeeld speelgoed zijn, deurklinken of de trapleuning. Gebruik echter enkel zeep en geen ontsmettingsmiddelen voor het schoonmaken van de huid of voorwerpen. Deze middelen werken niet beter dan zeep en kunnen wel irriterend zijn voor de beschadigde huid van jouw kind.

Het is dus belangrijk dat jouw kind goed schoon blijft en hiermee kun je voorkomen dat de krentenbaard verergerd en dat anderen de bacterie oplopen. Het is daarom ook belangrijk anderen te informeren over de situatie, zodat zij zich ook bewust zijn van het gevaar voor besmetting en maatregelen kunnen nemen. Vermeld het ook op school of het kinderdagverblijf, zodat ook hier de kinderen hun handen regelmatig gaan wassen met zeep. Er is medisch gezien geen echte reden om je kind thuis te houden van school of een kinderdagverblijf. De meeste kinderen die op school zitten dragen de bacterie al bij zich, zonder dat er iets bijzonders te zien is aan ze. Als je kind het vervelend vindt om naar school te gaan, kun je overwegen om hem of haar toch lekker thuis te laten blijven, maar in verband met het tegenhouden van besmetting met anderen draagt het niet veel bij. Het kan echter wel zo zijn dat de school of het kinderdagverblijf waar je kind op zit andere afspraken hanteert over kinderen die krentenbaard hebben.

Door alles goed schoon te houden, kan de genezing van krentenbaard goed en snel verlopen. De aandoening is daarentegen nauwelijks te voorkomen bij kinderen, mede doordat het even duurt voordat je doorhebt dat er sprake is van krentenbaard na de besmetting.

Medicijnen tegen krentenbaard

Door middel van medicijnen geneest jouw kindje sneller van krentenbaard. Deze middelen worden door je huisarts voorgeschreven en kunnen (over het algemeen) in twee vormen voorkomen.

Fusidinezuurcrème

Fusidinezuurcrème is zoals in de naam verwerkt een crème waarin antibiotica is verwerkt. De crème moet drie keer per dag worden aangebracht op de plekjes van de huidinfectie. Wanneer de wondjes genezen zijn, wordt aangeraden de crème nog een paar dagen te gebruiken, zoals men ook een antibioticakuur afmaakt. De crème dient niet langer dan 14 dagen gebruikt te worden.

Antibioticatabletten

Zoals gezegd kan er ook aangevuld worden met een kuur in de vorm van antibioticatabletten. Dit wordt meestal gedaan als je kind ziek wordt en koorts krijgt, wat ongebruikelijk is bij krentenbaard. Ook kan je kind een verminderde weerstand krijgen of de wondjes op de huid kunnen zich steeds verder uitbreiden. In deze genoemde gevallen krijgt jouw kind vaak een antibioticakuur voorgeschreven. Dit is dan in de vorm van tabletten die over een bepaalde tijdsperiode moeten worden ingenomen.