Zonnesteek bij kinderen

Iedereen is bekend met feit dat de zon veel geneugtes kan geven. Mensen worden over het algemeen vrolijk van de zon. Het geeft immers veel energie en gelukzaligheid. Dit komt omdat dankzij de zon vitamine-d wordt aangemaakt in je lichaam. Deze vitamine is noodzakelijk om de vitaliteit van je lichaam te vergroten. Om die reden is het dan ook verstandig om regelmatig in de zon te zitten. Veel mensen in Nederland hebben namelijk een vitamine-d tekort. Dit kan geleidelijk ontstaan en het resulteert er over het algemeen in dat je een stuk minder energie hebt. Een ander voordeel van de zon is natuurlijk het lekkere weer dat ermee gepaard gaat. Lekker weer is altijd goed en iedereen is dan vrolijk. Kijk maar eens om je heen tijdens de zomerse dagen. Je zult dan al snel constateren dat iedereen een veel vrolijker gezicht heeft.

Maar naast alle mooie dingen kent de zon ook zo zijn gevaren. Daar moet je goed over nadenken. Dit is echter iets waar veel mensen wel lichtzinnig over doen. Daarom is het ook belangrijk dat daar aandacht aan wordt besteed. Zeker met betrekking tot kinderen is het van belang om alles goed in de gaten te houden met de zon. De zon kan namelijk veel schade berokkenen. Enerzijds bestaat bijvoorbeeld het risico dat je gaat verbranden. Niemand wil natuurlijk verbranden en zeker voor kinderen is dit erg gevaarlijk. Wanneer een kind vaak is verbrand in zijn jeugd, zorgt dit ervoor dat er later een hoger risico is op bepaalde vormen van kanker. De zon staat bekend om zijn positieve uitstraling, maar er zijn dus ook duistere kanten aan onze felle vriend. Bovendien bestaat er ook nog een risico op een beruchte zonnesteek. Dit is een risico dat voor kan komen naast het probleem van verbranding. Vooral bij kinderen kan een zonnesteek erg gevaarlijk zijn. Daarom in dit artikel een aantal tips om een zonnesteek te voorkomen. Zodat jij en je kind met een gerust hart plezier kunnen hebben van deze zomer.

Tip 1: bescherm de huid

Het voorkomen van een zonnesteek begint over het algemeen bij het fundament. En dit betekent dat je je kind goed moet beschermen tegen uv-stralen. Uv-stralen zorgen er namelijk voor dat er een zonnesteek in de hand kan worden gewerkt. Daarom is het belangrijk om je kind altijd goed in te smeren. Dit is de eerste stap die je moet nemen om een zonnesteek te voorkomen. Veel mensen maken echter fouten bij het insmeren van hun kind. Het is belangrijk om goed op te passen dat deze fouten niet worden gemaakt. Een van deze veelgemaakte fouten is het niet herhalen van het insmeren van je kind. Dit meermaals herhalen is zeer belangrijk. Maar hoe vaak moet je dit dan herhalen? Vraag je je ongetwijfeld af. Volgens het KWF is om de twee uur een goede richtlijn. Maar als de zon heel fel is, kun je dit tijdsbestek ook nog inkorten. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je kind eenmaal per uur in te smeren. Op die manier weet je zeker dat je kind minder risico op een zonnesteek loopt. Over het algemeen kun je je kind namelijk beter te vaak insmeren dan te weinig.

Ook is het belangrijk om voor de juiste factor te kiezen. Veel mensen smeren hun kinderen wel in, maar dan met een te lage factor. Hierdoor zijn ouders in de illusie dat hun kind veilig is voor de zon, maar dat is dan in werkelijkheid niet het geval. Let bij het insmeren daar dus altijd op. Maar welke factor moet je dan hebben? Over het algemeen is de richtlijn om kinderen in Nederland in te smeren met minimaal factor 20. Zorg er dan ook altijd voor dat de zonnebrand nog niet te oud is. Bij hele oude zonnebrand kan de werking namelijk verminderen. Zorg dus altijd voor nieuwe zonnebrand van maximaal een jaar oud. Wanneer je met je kind naar het buitenland gaat, is het belangrijk om een nog hogere factor te gebruiken. In het buitenland kan de zon namelijk nog veel feller zijn. Ga je bijvoorbeeld naar een tropisch oord in Turkije? Zorg er dan voor dat je een nog hogere factor meeneemt. Ook is het dan belangrijk om je kind nog regelmatiger in te smeren. De kans op een zonnesteek wordt op die manier extra gereduceerd.

Tip 2: geen spelletjes doen in de zon

Kinderen zijn heel erg speels. Ze moeten de wereld nog ontdekken. Dit gaat ermee gepaard dat ze veel energie hebben. Die energie moeten ze dan natuurlijk kwijt door lekker veel te spelen. Het is dan ook hartstikke leuke dat kinderen spelen. Volgens velen is de kindertijd namelijk de leukste tijd in het leven. Alles is dan nog leuk en zeer onschuldig. Maar door die speelsheid is de kans ook groter dat je kind een zonnesteek oploopt. Zeker wanneer deze gaat spelen in de felle zon op een hele warm dag. Tussen 12 en 3 uur is de zon het felst. Het is dan ook niet verstandig om je kind in die periode in de zon te laten spelen. Dat is namelijk vragen om problemen. En problemen met je kind wil je als ouder natuurlijk altijd voorkomen.

Tip 3: zoek een plek met veel schaduw

Je kind behoeden van spelen is natuurlijk zeer lastig. Daarom is het ook belangrijk om een goede plek in de schaduw te zoeken. Let daar het eerst op wanneer je bijvoorbeeld naar het strand gaat. Zoek altijd naar een ideale plek die is voorzien van de nodige schaduw en de nodige zon. Zo kun je enerzijds genieten van de zon, maar is er anderzijds de schaduw waardoor je veilig bent voor een zonnesteek. Wanneer het heel erg warm is, is het ook verstandig om je kind in de warmste periode niet te laten spelen in de schaduw. Dit kan gevaarlijker zijn dat je in eerste instantie zou denken. Let daar dus altijd op, zodat problemen tijdig voorkomen kunnen worden.

Tip 4: goed eten en drinken

Kinderen zijn vaak zo druk bezig met van alles en nog wat, dat het nog wel eens kan zijn dat ze primaire zaken vergeten om te doen. Denk daarbij aan eten en drinken. Zeker met het oog op een potentiële zonnesteek, is het belangrijk dat je kind toch genoeg eet en drinkt. Zorg er dus altijd voor dat je je kind goed laat eten en drinken, alvorens hij of zij gaat spelen. Stel dit als voorwaarde. Soms willen kinderen echt niet drinken en eten, maar bij extreme warmte is het toch verstandig.

Tip 5: af en toe naar binnen

Ook in de schaduw kan het af en toe heel warm zijn. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig met je kind naar binnen gaat. Dan moet het binnen natuurlijk wel lekker koel zijn. Een goede airco helpt daar natuurlijk bij. Af en toe die verkoeling is echt noodzakelijk om een zonnesteek te voorkomen.

Tip 6: herken de symptomen van een vroege zonnesteek

Veel ouders weten niet waar ze op moeten letten bij een zonnesteek. Toch is dit wel belangrijk om te weten, want wanneer er vroege symptomen van een zonnesteek zichtbaar zijn, is het van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Een belangrijk symptoom van een zonnesteek is hoofdpijn. Geeft je kind aan dat hij of zij last heeft van hoofdpijn? Zorg er dan voor dat je je kind uit de zon haalt. Dit is namelijk een symptoom van een beginnende zonnesteek. Ook misselijkheid en duizeligheid zijn symptomen van een zonnesteek. Bij dergelijke klachten moet je je kind dus altijd zo snel mogelijk uit de zon halen. Heeft je kind koorts en ziet hij of zij er echt niet gezond uit? Aarzel dan niet en maak zo snel mogelijk een afspraak met de huisarts.

Eindbeschouwing

Een zonnesteek kan dus heel gevaarlijk zijn. De zon heeft in feite twee gezichten. Enerzijds het vrolijke gezicht. Iedereen wordt namelijk heel vrolijk van de zon. Aan de andere kant kan de zon echter ook voor heel veel ellende zorgen. Niet alleen een zonnesteek is één van de risico's van te veel zon. Ook is het zo dat je last kunt krijgen van je ogen. Je ogen kunnen namelijk verbranden en te veel zon kan ook je zicht op lange termijn verminderen. Genoeg redenen om op te passen dus. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf. Geniet van de zon, maar dan wel verstandig op een verstandige manier!