Naar de basisschool

Het leven van een kind is niet altijd gemakkelijk. Als kind heb je namelijk een heel dynamisch ontwikkelingsproces. Je kindertijd is dan ook de meest dynamische periode van het leven. Enerzijds maak je veel geestelijke ontwikkeling mee. Een kind verandert namelijk met de dag en alles in zijn lichaam ontwikkelt zich nog. Maar daarnaast moet een kind ook veel praktische activiteiten verrichten en hierin ondergaat je kind ook veel veranderingen. Zo gaat een kind bijvoorbeeld eerst naar de crèche, dan naar een peuterschool en vervolgens dan ook nog naar de basisschool. En dit allemaal in een zeer korte periode. Dit kan voor een kind soms lastig zijn om allemaal te verwerken. Zeker de basisschool is een periode van minstens 8 jaar, alwaar je kind dus goed voor moet worden voorbereid. Maar hoe doe je dat dan? In dit artikel een aantal tips om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de basisschool.

Het kiezen van de basisschool

Allereerst is het natuurlijk van belang om een goede basisschool te kiezen. Daarmee is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst is de locatie van belang. Het is namelijk voordelig om naar een basisschool te gaan die dicht in de buurt is. Dit bespaart tijd en is qua logistiek een stuk makkelijker. Dit is ook handiger voor je kind, omdat de basisschool dan dichtbij zijn leefomgeving is. Dat maakt alles wel zo overzichtelijk en het hebben van overzicht is belangrijk voor een kind. Maar bij het kiezen van een basisschool is het ook belangrijk om rekening te houden met de sfeer.

Heeft de basisschool bijvoorbeeld een goede naam? Vaak kun je van te voren inlezen of de basisschool een beetje goed is. Dat is natuurlijk belangrijk om te weten, want je wilt je kind niet naar een verkeerde basisschool sturen. Het is van groot belang om dit allemaal goed te overwegen. Maar wat vaak het allerbelangrijkste is: wat wil je kind zelf? Je kind moet uiteindelijk naar de basisschool, dus het is belangrijk om zijn voorkeuren ook mee te nemen in deze beslissing. Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat je kind naar een basisschool wilt waar zijn vriendjes ook op zitten. Daarom moet je daar ook altijd rekening mee houden. Op die manier heeft je kind daar namelijk al contact met andere kinderen, aangezien hij of zij ze kent. Dit maakt het een stuk minder eng en dat is erg belangrijk.

Goede voorbereiding

De eerste dag dat je kind naar de basisschool gaat, is over het algemeen ook een van de engste dagen. Het is daarom belangrijk dat je goed met je kind communiceert en hem of haar een goed gevoel geeft. Met dat geven van een goed gevoel hoort natuurlijk ook een belangrijke voorbereiding. Ga daarom samen met je kind naar de winkel, zodat jullie de belangrijkste spullen kunnen kopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het kopen van pennen, agenda's en nog veel meer. Maar ook het kopen van een leuke schooltas is natuurlijk hartstikke belangrijk. Maak er echt een leuk feest van en wees enthousiast. Op die manier is de kans namelijk groter dat je kind ook erg enthousiast wordt en dat is niet geheel onbelangrijk.

Zindelijkheid

Wanneer je kind naar groep 1 gaat, is het belangrijk dat je kind dan al zindelijk is. Dat wordt verwacht, aangezien het anders wel erg druk wordt voor de juffrouw. Bovendien is de kans dan kleiner dat je kind gepest wordt. En dat is het ergste wat je als moeder kan overkomen; dat je kind gepest wordt op school. Ga dus veel met hem of haar oefenen. Probeer dit mooi op tijd te doen, zodat je zeker weet dat je kind zindelijk is alvorens zijn of haar eerste schooldag.

Ook het leven van de ouder gaat veranderen

Wanneer je kind naar de basisschool gaat, zal ook het leven van jou als ouder aanzienlijk veranderen. Allereerst heb je ineens veel meer vrije tijd. Je kind is namelijk weg tot en met 3 uur. Dat is natuurlijk wennen, zeker wanneer je gewend bent dat je kind altijd dichtbij je is. Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden. Maar daarnaast moet je als goede ouder ook betrokken zijn bij de school. De kernwaarden van goede communicatie met de basisschool, begint namelijk bij een goede betrokkenheid. Enerzijds moet je goed kunnen communiceren met de juffen en meesters. Als ouder heb je daar namelijk zeer veel contact mee.

Maar niet alleen met juffrouwen en meesters, maar ook met andere ouders is een nauwe communicatie natuurlijk hartstikke belangrijk. Vaak ontstaan er dan ook nieuwe vriendschappen en dat is natuurlijk hartstikke leuk. Je wereld wordt ook een stuk groter en je hebt natuurlijk veel gespreksonderwerpen. Je kinderen gaan immers naar dezelfde school en zitten vaak in dezelfde klas. Daar raken de meeste ouders dan ook niet over uitgepraat. Alleen maar leuk natuurlijk.

Indrukken van je kind

Zeker de eerste paar weken moet je kind echt wennen bij een nieuwe basisschool. Hij of zij krijgt dan natuurlijk veel verschillende indrukken. Allereerst zit je kind plots in de klas met allemaal andere kinderen. Als je kind verlegen is, kan dat soms best lastig zijn om daar op een goede manier mee om te gaan. Het is dan ook belangrijk om veel met je kind daarover te praten. Ga bijvoorbeeld na of je kind het wel leuk op school vindt. Dit kun je enerzijds vragen aan je kind zelf. Maar het nadeel is dat kinderen niet altijd de waarheid vertellen. Daardoor kun je het ook aan de juffrouw of meester vragen. De juffrouw of meester die jouw kind lesgeeft weet namelijk veel meer. Bovendien kun je het aan vriendjes van je kind vragen, maar ook aan de vaders of moeders van andere kinderen uit de klas. Op die manier kom je er wel achter hoe de vork in de steel zit.

Maak je niet te veel zorgen

Je wilt natuurlijk dat je kind een fantastische tijd heeft op school. Het ene kind kan veel beter wennen aan een basisschool dan een andere kind. Soms heeft het wel een paar weken nodig, maar over het algemeen went elk kind wel. Je hoeft als ouder dus ook niet veel paniek te hebben. Vaak komt het allemaal wel goed. Let wel: als je kind na een lange periode nog steeds geen plezier heeft op school, dan is het wel belangrijk om actie te ondernemen. Je moet dan nagaan wat er met je kind aan hand is en hoe het komt dat hij of zij geen plezier heeft. Dit kan bijvoorbeeld iets kleins zijn, maar ook iets heel groots. Mocht je kind het echt niet naar zijn of haar zin hebben, dan kun je altijd nog besluiten om je kind naar een andere school te sturen. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

Pesten kan een reden zijn om je kind naar een andere school te sturen. Pesten is heel vervelend en iets wat tegenwoordig nog veel voorkomt. Het kan ervoor zorgen dat je kind erg ongelukkig wordt. Pesten kan echt een klap geven aan je kind en daarom is het ook belangrijk om daar heel vroeg bij te zijn. Vaak kun je het eerst bespreken met de juffrouwen en meesters, maar als het pesten nog steeds doorgaat is het vaak belangrijk om actie te ondernemen. Je kunt met je kind overleggen of hij of zij graag naar een andere school wil.

Een andere reden is slechte communicatie met de juffrouwen en meesters. Soms klikt het niet of heeft je zoon of dochter een erg slechte juf of meester. Als je kind daar slechte ervaringen mee heeft, dan is het belangrijk om ook dan actie te ondernemen. Een goede relatie is namelijk belangrijk. Niet alleen voor de gemoedstoestand, maar ook voor de ontwikkeling van je kind.

Eindbeschouwing

Elk kind moet naar de basisschool en het ene kind gaat er heel anders mee om dan het andere. Het ene kind heeft er geen problemen mee en is gelijk gewend aan de basisschool. Een ander kind kan er echter veel meer moeite mee hebben, omdat deze erg verlegen is. Wat de reden dan ook mag zijn, over het algemeen wennen de meeste kinderen wel aan de basisschool en vinden ze dit een erg leuke tijd.