Heeft je kind een fietshelm nodig?

Nederland is echt een fietsland. Gemiddeld gezien is Nederland een van de grootste fietslanden van de wereld. Kinderen leren bij ons op jonge leeftijd dan al fietsen. Dit is ook hartstikke belangrijk, want goed fietsen is essentieel. Zeker wanneer je in een relatief grote stad woont. Je krijgt als kind dan te maken met veel verkeer. Niet alleen fietsers, maar bijvoorbeeld ook motorvoertuigen en dergelijke. Veel mensen vragen zich af of hun kind een fietshelm nodig heeft. Dat is een belangrijke vraag. In dit artikel zullen een aantal redenen worden genoemd om een fietshelm voor je kind te kopen.

Hoofdletsel is gevaarlijk

Kinderen kunnen nogal snel vallen met hun fiets. Dit komt doordat ze minder ervaring hebben met fietsen en dan gaat het redelijk onhandig. Omwille van die reden is het dan ook verstandig om een fietshelm voor je kind te kopen. Hoofdletsel is een van de ergste vormen van letsel. Daarom is het belangrijk om je kind daar altijd voor te behoeden. Zelfs een kleine val kan al letsel veroorzaken aan het hoofd. Je kunt namelijk heel verkeerd terecht komen en dat is natuurlijk niet leuk. Bovendien is het ook nog eens zo dat kinderen hun hersenen moeten nog ontwikkelen. Daarom is het voor kinderen nog gevaarlijker om hoofdletsel te krijgen. Een helm kan verstandig zijn om hoofdletsel te voorkomen. Met een goede helm behoed jij je kind daar voor.

Kinderfietsen vallen minder op

Een andere reden om een helm op te hebben, is omdat kinderfietsen over het algemeen veel minder opvallen. Dit is zeker zo voor mensen die een auto besturen. Een kinderfiets is namelijk een stuk kleiner. Dit heeft als resultaat dat je er dan zo overheen kunt kijken. Erg gevaarlijk voor je kind dus. Je hebt dan twee manieren om je kind te beschermen op de fiets. Enerzijds kun je gebruikmaken van een fietshelm. Met de fietshelm zorg je ervoor dat, mocht er iets gebeuren, het hoofd van je kind in ieder geval beschermd is. Maar zelfs met een helm op, kan het nog gevaarlijk zijn. Om die reden is het soms ook aan te raden om een vlaggetje op de fiets van je kind te monteren. Dankzij een vlaggetje weet je zeker dat je kind een stuk veiliger is. Deze valt namelijk erg op, waardoor automobilisten en dergelijke je kind gemakkelijk kunnen zien. Bovendien vinden kinderen het over het algemeen ook nog eens heel leuk om een vlaggetje op hun fiets te hebben. Je slaat in principe dus twee vliegen in één klap.

Nederland is een druk land

Zoals je ongetwijfeld wel gemerkt hebt, is Nederland over het algemeen een overbevolkt land. Dit resulteert er dan ook in dat je bij het verkeer extra moet oppassen. Maar dit resulteert er dus ook in dat er extra veel kansen op ongelukken zijn. En bij een ongeluk, bestaat er altijd de kans op hoofdletsel. Om die reden kan het dus ook verstandig zijn voor je kleuter om een fietshelm te dragen. Je kunt je kleuter bijvoorbeeld ook het eerste jaar dat hij of zij fietst een fietshelm laten dragen, maar de jaren daarop dan niet.

Fietshelm verplicht?

Veel mensen verkeren in de illusie dat een fietshelm voor kinderen in Nederland verplicht is. Dit is echter niet het geval. Er worden geen boetes uitgedeeld als je geen fietshelm op hebt in Nederland. In andere landen is dit wel het geval. Je hebt ongetwijfeld wel eens Duitse toeristen zien fietsen met een fietshelm. In Duitsland zijn ze daar namelijk een stuk strenger op dan in Nederland. In Nederland lopen wel discussies om fietshelmen verplicht te maken bij kinderen. Maar dit werkt nogal enige weerstand in de hand. En daar zijn een aantal belangrijke redenen voor.

Geen grote kans op letsel

Er is namelijk niet altijd een extreem grote kans op letsel wanneer je op je fiets gaat rijden. Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst ga je met een fiets niet zo snel, waardoor de val minder zwaar is. Hierdoor is er een minder grote kans op hoofdletsel door een val met de fiets. Het heeft er dus ook mee te maken hoe hard je fietst. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een fietshelm alleen goede bescherming biedt bij een val van ongeveer 20 km per uur of slomer. Om die reden mogen brommerrijders bijvoorbeeld ook geen fietshelm dragen, maar hebben die een speciale brommerhelm nodig. De reden daarvoor is dat een brommerhelm over het algemeen meer bescherming biedt dan een fietshelm. Daarom wordt de fietshelm door velen ook een beetje als nutteloos gezien. De kans op letsel is klein bij een trage val, maar de kans dat de fietshelm alles gaat beschermen is ook niet heel groot bij een snelle val.

Punten om over te na te denken

Ondanks het bovenstaande gegeven kan het alsnog zeer belangrijk zijn om een fietshelm te kopen voor je kind. Daar zijn dan ook wel een paar goede argumenten voor te bedenken.

Je geeft zelf het goede voorbeeld

Het kan ook een goede les zijn voor je kind om hem of haar te verplichten een fietshelm te dragen. Op die manier geef jij als ouder het goede voorbeeld en informeer je je kinderen al vroeg over de gevaren op de weg. Misschien vindt je kind dit aanvankelijk niet leuk, maar later zal hij of zij jou er heel dankbaar voor zijn.

Baat het niet dan schaadt het niet

Natuurlijk is een helm niet altijd leuk om te dragen. Zeker in de zomer kan dit heel vervelend zijn. Maar toch kan het verstandig zijn. Misschien kan een helm niet elke val breken, maar het kan er in ieder geval voor zorgen dat de schade wordt beperkt. Hoewel de kans op letselschade bij fietsen dus niet zo groot is als bij motorvoertuigen, kan je natuurlijk raar terecht komen. Mocht zoiets gebeuren, dan ben je achteraf maar blij dat je er toch voor gekozen hebt om je kind een helm te laten dragen.

Bijzondere situaties

Ook in bijzondere situaties kan het verstandig zijn om een fietshelm voor je kind te kopen. In principe geldt namelijk: hoe harder je kind fietst, hoe relevanter het is om een goede fietshelm voor hem of haar te kopen. Bij wielrennen is het bijvoorbeeld wel verstandig om een helm te dragen. Bij wielrennen fiets je namelijk een stuk harder dan op een reguliere fiets. Soms wel tweemaal zo hard! Dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je een goede, stevige helm hebt. Een snelle wielrenner gaat soms even snel als iemand op een motorfiets.

Ook is er tegenwoordig de opkomst van de elektrische fietsen. Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Vooral volwassenen maken gebruiken van elektrische fietsen om leuke fietstochten te volbrengen. Maar daarnaast kan het ook zo zijn dat kinderen gebruikmaken van elektrische fietsen. Een elektrische fiets is natuurlijk zeer handig, want je hoeft een stuk minder hard te trappen. Maar het nadeel ervan is dat er ook mogelijke gevaren schuilgaan achter een elektrische fiets. Een elektronische fiets heeft namelijk een veel hoger tempo dan een reguliere fiets. Soms heb je dat niet eens door en kun je zo heel ongelukkig terecht komen. Bij wielrennen en het gebruik van een elektrische fiets, is het dus altijd verstandig om een fietshelm te dragen.

Eisen fietshelm

Wanneer je besloten hebt om toch een helm voor je kind te kopen, is het van belang dat deze fietshelm aan verschillende eisen voldoet. Allereerst moet je ervoor zorgen dat de fietshelm niet te strak zit, maar ook niet te los. Er moet ongeveer nog een vinger tussen zitten. Daarnaast is een belangrijke eis dat de oren vrij worden gehouden. Ook moet je ervoor zorgen dat de helm goed om je hoofd heen past. Er zijn heel veel fietshelmen in de omloop. Je weet daarom ook niet altijd 100% of de fietshelm wel goed is. Het is verstandig om geen fietshelm via internet te kopen, maar deze gewoon bij een fysieke winkel aan te schaffen. Je kind kan de fietshelm dan passen en de verkoper kan je voorzien van duidelijk advies. Hij heeft er immers verstand van.

Eindbeschouwing

In dit artikel zijn de voordelen en en nadelen van het gebruik van een fietshelm besproken. Hoewel een fietshelm tegenwoordig nog niet verplicht is, zijn er wel verschillende partijen die willen dat een fietshelm verplicht wordt. Probeer het nieuws en de lokale wetgeving daarom altijd in de gaten te houden, want er kunnen altijd veranderingen plaatsvinden. Zeker in een veranderlijk land als Nederland is dat natuurlijk het geval.

De keuze ligt dus bij jou. Verplicht jij je kind wel of niet om een fietshelm te dragen? Maak deze keuze weloverwogen. Hopelijk heeft dit artikel er aan bijgedragen om een juiste beslissing te nemen.