Koken met kinderen: 9 tips

Je kent het vast wel; op een bepaalde leeftijd wil je kind je met alles helpen. Zo ook met koken. Voor een kind is er niks leukers dan papa of mama helpen met alledaagse dingen en daarmee echte volwassen dingen te doen. Het spreekwoord ‘al doende leert men' is hier dan ook zeer zeker van toepassing. Je kind betrekken bij dit soort alledaagse klusjes levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling en vaardigheden. Bovendien is de kans groot dat je kind meer gaat proeven en daarmee de smaak wordt uitgebreid. Eigengemaakt voedsel waar je de ingrediënten van kent is natuurlijk veel leuker en lekkerder om te eten dan ondefinieerbare stukjes groen op je bord. Uiteraard is, met name in de keuken, voorzichtigheid geboden en zijn met name bij kleine kinderen niet alle klusjes geschikt. Maar dit wil nog lang niet zeggen dat je kind met helemaal niks kan helpen. Vind je het moeilijk om te bepalen wat je kunt verwachten of weet je helemaal niet hoe je je kind bij het koken en/of bakken kunt betrekken? Dit artikel helpt je alvast een handje door middel van tips en tricks, zodat jullie samen de lekkerste gerechten op tafel kunnen zetten. Stroop die mouwen maar alvast op!

1. Neem de tijd

Hou er rekening mee dat wanneer jullie samen koken, alles iets meer tijd in beslag zal nemen dan wanneer je in je eentje kookt. Neem dan ook, met name bij jongere kinderen, genoeg tijd en ga niet gehaast te werk. Samen koken moet immers wel een plezierige bezigheid zijn, zonder frustraties en gejaag.

2. Troep is niet erg

Bij sommige gerechten is het zelfs voor volwassenen al een hele opgave om netjes te werken. Laat staan wanneer er ook nog kinderhanden aan te pas komen. Ga er dan ook maar zeker van uit dat tijdens het koken met kinderen de keuken niet smetteloos blijft. Om extreme troep te voorkomen en het jezelf na afloop iets makkelijker te maken om de keuken te poetsen kun je wel een aantal voorbereidingen treffen. Een tafellaken op de vloer, een schort of oude kleding en een dienblad of placemat als ondergrond voor het werkoppervlak scheelt al een hoop, al zal je in de meeste gevallen helemaal geen troep toch niet kunnen voorkomen.

3. Plan vooraf

Kies van tevoren al een recept waarvan je weet dat het in de smaak zal vallen en dat bovendien genoeg handelingen heeft waarbij het kind kan helpen. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten in huis hebt (of doe eerst samen boodschappen) en zet alvast alles klaar. Indien nodig kun je zelf al wat voorbereidingswerk doen zoals bijvoorbeeld het schillen of snijden van groentes of het afwegen van bepaalde ingrediënten. Is je kindje al wat ouder dan kun je hem of haar hier uiteraard ook bij betrekken of het zelf laten proberen. Is je kindje nog te klein om goed bij het aanrecht te kunnen? Zorg er dan tevens voor dat je een trapje of krukje in huis hebt. Al kun je uiteraard ook veel handelingen aan de keukentafel doen. Met name bij kleinere kinderen is dit wel zo veilig.

4. Zorg voor geschikte kleding

Zorg er voor dat je kind niet zijn of haar nieuwste, duurste of mooiste kleding aan heeft. Trek iets aan dat vies mag worden, knoop eventueel een schort om en doe lang haar in een staart. Heb je geen schort dat geschikt is voor kinderen? Een oud overhemd of T-shirt doet het ook prima.

5. Leer over voedsel hygiëne

We hoeven jou natuurlijk niet uit te leggen dat hygiëne belangrijk is, maar je kindje zal hier waarschijnlijk nog maar weinig weet van hebben. Was daarom voordat jullie gaan beginnen samen de handen en doe dit ook tussen de stappen in. Gebruik aparte snijplanken, messen en kookgerief bij rauwe ingrediënten zoals vis, vlees en gevogelte. Benoem daarbij ook waarom je dit doet zodat het voor het kind duidelijk te begrijpen is.

6. Neem het recept samen door

Naast het benoemen van de stappen voor wat betreft hygiëne, is het ook handig om het recept stap voor stap uit te leggen. Benoem wat je doet en waarom. Leg uit waarom iets wel of niet nodig is en wijs op gevaren zoals de hete oven, het fornuis en scherpe messen. Bij oudere kinderen kun je zelfs rekensommetjes toevoegen door ze ingrediënten te laten afwegen of door ze de kook- of baktijd te laten berekenen. Daarnaast kun je het ook over ingrediënten hebben. Waar komt het vandaan, hoe ziet het eruit, hoe zou het proeven?

7. Voelen en proeven

Over ingrediënten gesproken: samen koken is dé manier om nieuwe soorten voedsel te proeven. Laat je kind voelen hoe een bepaald ingrediënt aanvoelt. Laat het eraan ruiken en proeven. Een stukje meer of minder paprika in je gerecht zal echt geen verschil maken. Lepels mogen best afgelikt worden na afloop en ook een garde biedt een prima manier om alvast stiekem te proeven. Kinderen leren zo niet alleen verschillende smaken te onderscheiden en het verschil tussen rauw en verwerkt voedsel, maar tevens wordt de drempel tot het proeven van nieuwe dingen een stuk verlaagd en interessanter.

8. Leeftijd en vaardigheden

Veel kindvriendelijke recepten zijn voorzien van een minimum leeftijdsgrens. Dit is echter slechts een indicatie en kan per individu verschillen. Kijk daarom naar de vaardigheden en ontwikkeling van het kind zelf. Het kan zomaar zijn dat een kind van zes jaar al prima in staat is om een recept te bereiden dat eigenlijk pas vanaf tien jaar geschikt is, terwijl een ander kind van dezelfde leeftijd nog helemaal niet toe is aan een dergelijke opdracht.

9. Maak het leuk

Kinderen zullen koken pas echt leuk gaan vinden wanneer het ook echt leuk is. Blijf relaxed, zorg voor een leuke sfeer en hou het gezellig. Vind je het zelf maar een spannende bedoeling, dan begin je het best met zo eenvoudig mogelijke recepten waarbij de kans op mislukken of ongelukken zo klein mogelijk is. Dit bespaart jou al een hoop stress waardoor je zal zien dat het best allemaal wel mee valt en je kind misschien zich wel ontpopt tot een ware keukenprins(es).